Najaarsavonturen - deel 1

Het is eind november, sinterklaas is weer in het land en de feestdagen staan weer voor de deur. Veel vissers hebben de hengels opgeborgen of juist de roofvisspullen tevoorschijn getoverd. Voor mij persoonlijk is het najaar een soort nieuwe start van het jaar, het klinkt misschien gek maar in de zomermaanden ben ik vrij weinig aan het water te vinden. Zodra de bomen hun blad beginnen te verliezen begint het voor mij weer enorm te kriebelen. Bovendien stond er dit najaar een koude sessie in Frankrijk gepland. Ondertussen zijn er al een paar successen geboekt dit najaar waar ik met trots op terugkijk en graag met jullie wil delen, misschien hebben jullie nog iets aan de tips!

Effectieve aanpak op de plas

Het eerste echte najaarssucces werd geboekt begin oktober. Dit najaar wil ik graag mijn zinnen zetten op een grote plas vlak bij mij in de buurt. Ondanks dat het water vrij druk bevist wordt, iets wat mij normaal gesproken erg tegen staat, besluit ik evengoed een ronde om de plas te lopen en ergens tussen het riet een gaatje te maken. Ook voer ik twee stekken lichtjes aan. Ik besluit de komende week nog niet te vissen, wel ben ik geregeld aan het water te vinden om te observeren maar vooral om de activiteiten van de andere vissers in de gaten te houden. Elke keer als ik mijn ronde loop zie ik wel een groene paddenstoel, soms wel twee, op het grasveld staan. Een stek zeer makkelijk toegankelijk, echter kan men vanaf dit grasveld de stekken waar ik mijn zinnen op het gezet nooit bereiken, iets wat later duidelijk in mijn voordeel zal werken. De komende dagen blijf ik zo nu en dan wat voeren op de stek die ik tussen het riet gemaakt heb.

Al vrij snel is het tijd voor de eerste sessie op de voerstek. De avond ervoor besluit ik nog een ronde te doen. Op deze manier kan ik nog snel even controleren of er niemand op mijn vers gemaakte stek neergeploft is. Gelukkig is dit niet het geval maar zit er wel iemand op het grasveld te vissen. Ik besluit nog een handje bollen per stek te water te laten. Het plan is om de volgende ochtend vroeg in het donker op de stek te arriveren. Diezelfde avond nog beaas ik wat rigs zodat ik de volgende ochtend niet in het donker hoef te pielen met boilienaalden. De volgende ochtend parkeer ik mijn auto rond half 6 ’s ochtends in de nabij gelegen woonwijk. Vanuit hier laad ik mijn trolley en moet ik nog een paar honderd meter over een modderig weiland lopen om op de stek te komen. Wellicht is dit de reden dat andere vissers “lekker’’ op het grasveld neer ploffen. Het grote voordeel van de stek die ik bevis is dat ik zeer subtiel met kleine worpjes de stekken kan bereiken. Ook kan ik nu gericht en compact bijvoeren.

Zodra ik op de stek arriveer draai ik de buzzerbars op lange banksticks, de hengels staan immers in het water. Vervolgens bevestig ik de vers beaasde rigs aan mijn loodsysteem en met uiterste precisie werp ik de montages op de stekken. De eerste hengel vis ik voor mijn eigen kant op een meter of 15 naar links en ongeveer 8 meter van de rietkraag af. Hier wordt de bodem langzaam wat harder, dichter langs de kant is het een enorme baggerbende en zakt alles weg in de bodem. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat er op deze overgang meer voedsel aanwezig is. De vis zal in deze periode eerder te vinden zijn op voedselrijke plaatsen, waar makkelijk en vooral zonder te veel energie te verbruiken voedsel verkregen kan worden. De tweede hengel werp ik recht vooruit en vis ik midden op het wijd, hier bevindt zich een harde plaat waar ik in het verleden al mooie vissen heb mogen vangen. Wanneer beide hengels inliggen geniet ik van een bak koffie en zie ik dat het langzaam licht wordt. Langzamerhand wordt ook de tent zichtbaar op het grasveld, het ziet er angstvallig stil uit.

Een mooie schub van een kilo of 9
Een mooie schub van een kilo of 9

Plots krijg ik een harde run op de hengel op het wijd. Met mijn waadpak aan sprint ik naar de hengel en voor ik het weet sta ik te drillen. Na een paar minuten heb ik de vis onder de top en niet veel later kan ik de eerste echte najaarsvis scheppen. Een mooie schub van rond de 9 kilo zet ik snel op de gevoelige plaat voordat ik hem weer terugzet. Het is inmiddels alweer licht voordat ik de hengel weer terug op de stek werp. Ook besluit ik direct de kanthengel opnieuw in te werpen. Ik heb nog twee uurtjes om te vissen, dus besluit ik die hengel van een pop-up rigje te voorzien. Een fel oranje gekleurd pop-upje laat ik niet veel later neer op stek. Wellicht dat een fel gekleurd haakaasje vlak boven de bodem een snelle aanbeet kan forceren. Ik voer er een paar boilies rondom de stek en plof weer neer op mijn stoel. Ongeveer een half uur later krijg ik op de kant hengel een aanbeet, de tactiek blijkt te werken! Ik pak de hengel op en begin aan de dril. De vis neemt een spurt van een paar meter en dan valt plotseling de druk van de lijn. De vis is ervandoor en ik sta met een teleurgesteld gevoel mijn lijn binnen te draaien.

De ochtend verloopt verder zonder actie, al ben ik met twee aanbeten niet geheel ontevreden. Ik besluit rond 11 uur mijn spullen in te pakken en weer naar huis te gaan. Ik laat wel nog wat voer achter op stek want over een paar dagen heb ik de volgende ochtendsessie gepland staan. Ben je benieuwd hoe het me die tweede ochtend afging? Eventjes wachten want “Najaarsavonturen deel 2” is in de maak! Binnenkort meer!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.