Najaarsavonturen - deel 2

In het eerste deel van de serie artikelen over mijn visserij in het najaar, kon je lezen dat ik ben neergestreken op een grote plas bij mij in de buurt. De plas wordt erg druk bevist en in dit artikel wordt duidelijk dat ik daar nog wat last van zou hebben. In deel 2 van najaarsavonturen neem ik jullie graag mee naar een sessie op mijn ‘’B-keus water’!

Een onverwachts middagje in het park

Terugkijkend op de eerste ochtendsessie op de plas kon ik niet ontevreden zijn, maar toch heb ik het gevoel dat er meer te halen valt. Ik besluit dan ook om de stek de komende week door te voeren. Omdat ik niet zeker weet of ik aan het einde van de week een ochtend kan vissen besluit ik om om de dag wat voer te water te laten. De hoeveelheid voer bouw ik in de loop van de week af. Wat me opvalt, is dat elke keer als ik bij het water aankom dezelfde tent op de grasveldstek staat. Ergens bedenk ik me dat dit maar twee dingen kan betekenen: of hij vangt als een gek of hij heeft vrede met de ene blank na de andere. Ik heb niet het idee dat hij veel succes boekt, maar ergens ben ik toch nieuwsgierig waar zijn geduld vandaan komt. Zodra mijn bollen op de bodem liggen besluit ik om eens op hem af te lopen en een praatje te maken. Wellicht levert het wat informatie op, al kan het ook zo zijn dat ik mijn eigen graf graaf.

De eerste vis is een mooi donker spiegeltjeEen prachtige spiegel van de uitzetting

Met de emmer bollen nog in mijn hand loop ik de hoek om bij de rietkraag en loop ik over het grasveld naar de tent van de visser. Hij ziet me al aankomen en gaat rechtop staan. Ik groet hem en vraag “En..? Is het nog wat?’’ Weinig, zegt hij en verder komt er eigenlijk weinig uit zijn mond. Direct valt zijn blik op mijn emmer met bollen. “Ook visplannen?” vraagt hij. Ergens bedenk ik me dat ik mijn stek geheim wil houden want vanaf hier is mijn stek niet te zien. Maar onder het mom van eerlijkheid duurt het langst en respect onderling zeg ik eerlijk tegen hem dat ik verderop wat gevoerd heb. Direct krijg ik vragen als: Oh, oke waar precies? En: Heb je er ook al vis van gevangen? Veel te eerlijk vertel ik hem dat ik vorige week twee vissen heb gevangen gedurende een ochtendsessie. Gelijk vertelt hij mij dat hij hier vaak vist en in de afgelopen twee weken slechts één karper heeft gevangen. We praten nog wat verder en ik vertel hem dat de vroege ochtend vaak de beste tijd is, niet veel later groet ik hem en loop ik terug naar me auto. Ik weet in ieder geval dat hij weinig succes geboekt heeft de laatste tijd. Het is ook een lastig water en ergens twijfel ik of het wel verstandig is geweest om zoveel informatie te delen…

Die week voer ik rustig mijn stekken aan. De grasveldstek blijft bezet door meerdere karpervissers, waaronder ook de visser waarmee ik het gesprek gehad heb. Het is inmiddels vrijdagmiddag en ik besluit nogmaals wat voer te water te laten. Het is rustig op het water en zelfs de grasveldstek is leeg. Op zich raar want normaal is vrijdag de drukste dag met vissers. De wekker zet ik om 05:00 uur want de volgende ochtend staat een ochtendsessie gepland. In alle vroegte rijd ik de volgende ochtend naar de stek toe. Ik gooi mijn trolley vol en loop over het weiland naar mijn stek in het riet. Het is nog donker en ik zie helemaal niks, maar als ik dichterbij kom zie ik ineens een voorwerp op mijn stek. Wanneer ik nog dichterbij kom zie ik direct dat er een tent staat. Aan het merk van de tent en de hengels die verderop staan zie ik gelijk dat het de visser betreft van het gesprek. Hij ligt nog te knorren en krijgt er niks van mee. Ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan! Direct besluit ik rechtsomkeert te gaan en boos op mezelf en teleurgesteld in de medevisser laad ik mijn troep weer in de auto.

Duidelijk een betere vis dit keer
Duidelijk een betere vis dit keer

Eenmaal in de auto zie ik dat de het slechts 3 graden is buiten. De temperatuur is al aardig aan zakken. Omdat ik vandaag toch graag wil vissen besluit ik over te gaan op plan B. Ik besluit eerst om richting het ‘’B-keus water te rijden”. Het water ligt in een parkje en er zwemt een leuk bestand aan karper op, spiegels en schubs. Bovendien is er een half jaar geleden een SKP uitzetting gedaan met schitterende exemplaren. Ergens lijkt het me leuk om er één te vangen. Als ik bij het water aankom zie ik dat het hele water vrij is. Ik loop een ronde om het water om te kijken of ik wat vis kan spotten. Aan het einde van de ronde heb ik een paar vissen onder een overhangende boom gespot. Ik besluit om een zak Cold Krill bollen open te trekken en wat te voeren. Door later in de middag terug te komen hoop ik dat de vissen met meer vertrouwen boven op het aas zitten. Ik gooi de zak met bollen weer in de auto en rijd naar huis. Thuis vermaak ik mezelf door wat te rommelen in de berging, dit is nog het enige wat er opgeknapt moet worden in het huis wat we reeds gekocht hebben.

Het is inmiddels half drie ‘s middags en ik stap weer in de auto richting het ‘’B-keus water’’. Eenmaal aangekomen op de stek zie ik dat er niemand aan het vissen is, ik heb het hele water voor mezelf. Ik verspreid drie hengels op de stekken die ik vanochtend heb aangevoerd en voer een handje bollen per stek bij. Ik plof neer op mijn stoeltje en trek een blikje Cola open. In mijn gedachten baal ik nog steeds dat mijn stek op de plas bezet was. Enerzijds dom van mezelf door de informatie die ik gegeven heb, anderzijds ga je er ook niet van uit dat een paar dagen later diezelfde visser bovenop je stek neerploft! Stekkenpezen ten top als je het mij vraagt. Heel lang de tijd om er over na te denken krijg ik niet want plots krijg ik een run op mijn rechter hengel bij de overhangende boom. Al snel merk ik dat het een kleine vis is, eenmaal onder de hengeltop zie ik dat het een kleine spiegelkarper is van de uitzetting. Een prachtige tekening en mooi donker van kleur. Niet veel later schiet ik enkele foto’s en zet ik het beestje weer terug. Voor ik het weet ligt de hengel weer op de steunen. Niet veel later krijg ik ook een run op mijn linker hengel. Duidelijk een betere vis dit keer, de dril duurt voort maar langzaam komt de vis dichterbij. Niet veel later ligt er een puntgave schub in het net van een kilo of 8. Ik onthaak de vis in het net en leg direct de hengel weer uit. Ik heb het gevoel dat er meer te halen is, de timing is perfect en de vissen zijn actief. Het middagzonnetje schijnt mooi op het water en zal over niet al te lange tijd achter de bomen verdwijnen. Ik maak enkele gave foto’s en zet de geblokte schub weer terug. Ik ben heerlijk aan het vissen en het is inmiddels al half 6, als ook de middelste hengel vertrekt. Deze hengel vis ik op het wijd met een fel gekleurd pop-upje! Ook dit keer gaat het om een betere vis, de vis beukt goed op de hengel maar de dril verloopt feilloos. Het gaat wederom om een mooie schub van dit keer rond de 10 kg. Ik maak nog snel enkele mooie foto’s voordat het donker wordt. Niet veel later besluit ik rustig in te pakken en naar huis te gaan. De keuze om niet te ‘’hebberig’’ te zijn door vanochtend direct te vissen, maar eerst wat te voeren en later terug te komen, bleek goud waard vandaag! Met een voldaan gevoel rijd ik terug naar huis!

De derde vis van de middag
De derde vis van de middag

In deel 3 van najaarsavonturen kun je mijn verslag lezen van de Frankrijksessie van afgelopen november. Ook in Frankrijk kregen we enkele tegenslagen, maar werden ook mooie vissen gevangen! Stay tuned!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.