Oud memoria

Vang Karper, staat in keurige letters verwoord op de voorkant van de kaft. In mijn handen houd ik een karperboekje uitgegeven in 1969. Een dikke 40 jaar verkleurd papier uit een tijd dat karpervissen veel bijzonderder was dan nu. Een tijd waarin alles ontdekt moest worden en de karpervissers die hun tijd besteedden aan het vangen van karper, als ware specialisten werden gezien in de ultieme visserij. Voor sommige zal het boekje dan bekend voorkomen. Wellicht was voor sommige dit boekje wel de karper-Bijbel van toen. 87 bladzijdes met informatie om je zeilen in volle wind te steken. Tips en anekdotes over een toen nog onbekende tak van sport..

Als ik door het boekje blader bekruipt een bepaald gevoel me. De troosteloze bladzijden verkleurd paper zonder enige kleurrijke illustratie. Af en toe een paar schetsen in zwart-wit om een en ander te verduidelijken, vaak averechts. Het boekje is geschreven in oud maar deftig Nederlands. Een naslagwerk voor de bovengemiddelde visser c.q. lezer. Het nodigt niet uit om te lezen. Wellicht dat daarom het karpervissen toen nog op een laag pitje stond!

Het is fascinerend eigenlijk hoe ver de schrijvers Steuart en Meurikken hun tijd vooruit waren in bepaalde perspectieven. Sommige zinsneden wil ik jullie dan ook niet onthouden. ‘Hoe meer we te weten komen, hoe meer we merken hoe weinig we eigenlijk van ze weten’ is daarbij een van mijn favorieten. Aan de andere kant staan er natuurlijk tal van achterhaalde feiten in een boekje. Methoden die zo achterhaald zijn dat niemand vandaag de dag nog zo aan de waterkant zou zitten. Zaken die momenteel verboden zijn, of al bewezen gevaarlijk bleken te wezen.  Vooral het kopje ‘transport’ is een mooi voorbeeld waarin uitgelegd wordt hoe je karper het beste kan vervoeren, mocht je nog je gevangen vis willen uitzetten op je privé- of clubwater. Een glimlach kon ik even niet onderdrukken.

De Crack (Luxor) 200, oud vertrouwd..


Wat vooral mooi is aan dit boekje zijn natuurlijk de materialen die genoemd worden. Toentertijd spraken de auteurs over waarschijnlijk topmateriaal. Het puntje van de spreekwoordelijke ijsberg. Ik zelf ben een enorme freak van oud materiaal en was dan ook verkocht bij het lezen van dit hoofdstuk. Het is heerlijk om te lezen over de Mitchell 300, de Crack (Luxor) 200 en de onvervalste Abu Cardinal 66 opgespoeld met Noris-Shakespeare 7000 lijn. Gevist onder een Silex Superba of Longstone van de Engelse firma Hardy. De fantastische schrijfsels over het zelf maken van steunen, zilverfolie, aardappels en Mustad haken. Wat zijn wij tegenwoordig toch verwend!

Het is prachtig om de kunde, of eerlijk gezegd onkunde, te lezen in een boekje als deze. Oude wijsheden uit een tijd dat karpervissen nog niet zo gewoon was. De boilie nog niet bestond en uithoudingsvermogen en volharding je beste materialen waren. Het is mooi om te lezen dat er altijd vragen zijn geweest omtrent deze mysterieuze vis. Dit zal ongetwijfeld altijd zo blijven ook en gelukkig maar. Karpervissen zal nooit, en nu verwoord ik Vic Debouvere even, een ABC’tje worden van wetenswaardigheden. Nu 40 jaar later is daar nog steeds het onbekende en onbereikbare.
Het gene wat onze hobby zo fascinerend maakt!


Ik sla het oude boekje dicht en glimlach. Het is mooi om even 40 jaar terug in de tijd te reizen. Om te lezen welke sprongen de karpervisserij heeft doorgemaakt. De top is nog lang niet bereikt. Wellicht omdat we het plafond nooit zullen zien. Ik ben benieuwd hoe mensen over 40 jaar naar de huidige schrijfsels kijken. Wellicht zal ook hun geen kleine lach bespaard blijven. De strijd tussen de wereld onderwater en die daarboven zal doorgaan. De wapens worden alleen krachtiger. Toch is het soms niet gek om even terug te vallen op oude wijsheden. Wellicht zijn sommige oude tips momenteel wel vernieuwend! Probeer ze uit en doe wat de titel beschrijft, Vang karper!

Ps. Het wereldrecord (rivierkarper) in 1969 stond op 33 pond op naam van Peter Hemingway. Hij had 3000 uur vertoefd aan de waterkant voordat hij deze vis aan de haak sloeg! Het was zijn tweede run. De eerste verspeelde hij.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.