Oud memoria (deel 2)

Vroeger was alles beter, hoor ik mijn grootvader nog zeggen. De woorden blijven hangen en zelfs in de nachtelijke uurtjes spoken de woorden door mijn hoofd. Ik probeer het vissen toen en nu te relativeren. Was vroeger alles beter? was geluk toen heel gewoon?

De wereld is veranderd in alle opzichten. Een pieper betekende toen nog een aardappel, een hair was niets meer dan een verengelste  haar. Glasvezel betekende toen nog geen sneller internet. Hardy werd toen niet geassocieerd met wijn. Shimano had het vaste land nog niet bereikt, de Cardinal zwaaide de scepter. De Splitcane en de Centrepin gooide hogen ogen. Redmire was het walhalla van menig visser. Het was een tijd van het zilverfolie.  Swingers vond je in de disco. Had je een hanger, dan deed je vrouw niet haar best. Een tijd waarin Frankrijk nog niet het beloofde land was, Schreiner en Grotenhuis de top voerden en karper vangen een onmogelijke taak leek.  Een tijd waarin je viste op zelf gefabriceerde steunen gemaakt van twijgen, het woord rodpod had niemand ooit uitgesproken. Een tijd waarin het wapenarsenaal van menig visser uit de fabriek van Mustad kwam. Je viste met Lijnen van Platil of Shakespeare in diktes waarmee je een aak mee zou kunnen verleggen. Je viste met Fairplay hengels waarbij je vaak toch het onderspit delfde en van fairplay geen sprake was.. Die oude tijd…

Decennia geleden begonnen de legendes van vandaag met vissen. Probeerden zij op eigen kracht, kennis en kunde, bakens te creëren in de wereld van de mysterieuze vis. De koning der water die zo onschendbaar leek. De productie begon vooral in het Engelse land waar de eerste karpergerichte attributen werden gecreëerd. De eerste beginselen van karperliteratuur kregen daar vorm. In Nederland liepen we toen achter ware het niet dat sommige het kunstje ook wilde leren en Grotenhuis en Schreiner boegbeelden werden. We hebben veel te danken aan deze mannen die in hun eentje de polder afstruinde met lichte hengels en lijn om zodoende niet alleen te vangen maar ook te beleven.

Gekleurd glas..parabolen van toen..


Hun verhalen zorgde voor enthousiaste volgelingen waarvan wij allen het resultaat zijn. Sommige van ons willen zelfs teruggaan naar die tijd en verkiezen het oude materiaal van toen boven de Tupperware productie van nu. De Cardinals, Sigma’s en Centrepins komen weer uit het stof. De slippen gieren als ooit tevoren. De beleving keert bij hun terug en doet hun inzien waarom karpervissen zoveel meer is dan dat. Het doet hun inzien waar de grote verhalen van toen vandaan kwamen. Die verhalen die zoveel mensen gegrepen hebben.

Toen ik gisteravond het promotie dvd’tje zag van Nash Tackle, kon ik eigenlijk alleen maar genieten. Het is mooie dat anno 2010 nog oude rotten als Nash en Bayes actief zijn. Twee jongens die al vissen vanaf het allereerste begin. Een bedrijf opgebouwd en gefundeerd op passie. Ondanks hun commerciële buitenschil zit binnen in hun de ware hengelspirit. Zij waren er toen bij en hebben stenen verlegd. Nash werd een gerenommeerd merk. Er zijn er velen geweest naast hun die ik niet allen bij naam en toenaam wil vernoemen. Het moet ook geen heldenverering worden maar weten waar onze roots liggen zie ik anders.  Er zijn velen grootheden geweest die zowel voor- als achter de schermen, karpervissen hebben uitgevonden. Jongens die allen hebben bijgedragen aan wat we nu kennen.


Zoals jullie merken is er veel omhanden geweest in de karperwereld. Velen mensen en merken hebben het karpervissen zoals we nu kennen mogelijk gemaakt. Van mij uit gaat niets dan respect voor allen die zich hierin aangesproken voelen. Ondanks dat de hengelsport enorme sprongen heeft gemaakt en de commercie om de hoek kwam kijken, zie ik steeds vaker de passie terug in verhalen. Die verhalen waar cijfers niet tellen en waar beleving op de schaal van richter een ware catastrofe zou veroorzaken. Blijkbaar blijft passie de rode lijn in ons vissersbestaan. Een rare kronkeling die ons leven verrijkt en die oud memoria doet herleven.

Ps. Jan Schreiner, een van de boegbeelden van de Nederlandse hengelsport overleed op 29 november 2006 op 89 jarige leeftijd in het verpleeghuis te Purmerend. Onder andere zijn bijdrage heeft ons geleidt tot waar we nu zijn. Rust in vrede!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.