Tussen zwijgen & gillen: Chaos

Ieder jaar herhaalt zich een situatie in mijn vissersbestaan. Na vele weken niet gevist te hebben door de bevriezing van de viswateren zijn er eindelijk weer mogelijkheden. Het ijs is er af en ik heb een aantal dagen vrij van mijn werk. Ik besluit om met de zachte temperaturen van het laatste weekend een nacht te vissen op een water met een zeer goed bestand aan karper. Hierdoor is de kans op vis groot en dat is voor de wintermaanden wel een fijn gevoel.

Deze winter ben ik wat nalatig geweest in het opruimen van de schuur en het vinden van het juiste materiaal wordt een hele onderneming. Ieder jaar weer neem ik tijdens de eerste sessie(s) zinloze attributen mee en vergeet ik belangrijke. De flow is er nog niet helemaal zal ik maar zeggen.

Met een veel te volle auto wordt de reis naar het water ingezet om rond een uur of drie in middag te arriveren. Geen visser te zien, mooi! Met het oog op het donkere weer besluit ik eerst de tent op te zetten en mijn onderkomen logisch in te richten. Het kost me tien minuten om mijn koplamp te vinden, maar met de lange nachten is dit een van de belangrijkste spullen uit de vistas, zo zou later blijken. De duisternis valt al in op het moment dat ik twee verse boilies op de hairs rijg. Ik besluit er toch maar een witte maiskorrel op te doen, je weet maar nooit.

Toegekomen aan het uitvaren van de hengels ben ik plotseling de antenne van mijn voerboot kwijt. Ik zoek me een ongeluk maar vind hem nergens. De antenne op de handzender blijkt me genoeg ruimte te geven om het aas toch op hun plek te krijgen. De rigs worden slechts een paar meter uit elkaar gepositioneerd. De linker plaats ik onderaan een richel op een diepte van 7.4 meter. De rechter komt een meter ondieper te liggen op een vlakke plaat.

Het kacheltje in de tent stookt de boel lekker warm waardoor het behaaglijk wordt. Wanneer ik het water op wil zetten voor een hete kop thee blijkt dat ik de beker vergeten ben. Pfff... dan maar over op snert.

Een kachel en een pan snert maken het behaaglijk


Rond half acht komt plotseling de rechter delkim tot leven. Een vertrouwd maar lang verwacht geluid geeft een warm gevoel. Onhandig wurm ik me in mijn laarzen, trek mijn jas aan en arriveer bij de hengel. Na een korte dril ligt de eerste vis in het net. De eerste vis van het jaar was binnen in de vorm van een schubkarper van twaalf pond. De vis deed het rustig aan en zag er gezond uit. Na een paar kiekjes werd hij weer in de gelegenheid gebracht zijn vrienden op te zoeken. De hengel wordt weer op zijn plaats gelegd en vlak daarna volgt een snelle aanbeet op de linker hengel. De temperatuur van het water is nog bijzonder laag maar de vissen lijken er zin in te hebben. Deze vis geeft, in tegenstelling tot zijn eerder gevangen vriend, vol gas. De slip ratelt lekker door, maar plotseling valt alles stil. De vis is gelost. De haak ziet er nog goed uit, maar voor de zekerheid besluit ik een andere onderlijn te monteren.
Langzaam begint het te regenen. Ik kijk een film op de laptop (tip voor de lange winternachten!) en onthaak iets voor middernacht een flinke brasem. De kachel wordt uitgezet en de slaapzak wordt goed dicht geslagen.

In een reflex schiet ik naar buiten. Struikelend over mijn half aangetrokken laarzen en een pullover in mijn handen. Deze laatste trek ik snel over mijn hoofd maar daarbij verlies ik mijn koplamp. De verlichting van de delkim kleurt de stek blauw, maar na de aanslag wordt het opnieuw aardedonker. Een strijder aan de andere kant van de lijn weet van geen ophouden en na vele malen zijn runs gepareerd te hebben sluit het net om een mooie schub. Het blijkt een vis te zijn van precies tien kilo en daarmee goed voor de eerste twintiger van het jaar. Geen slecht begin dacht ik zo! De mooi geproportioneerde vis wordt veilig weggehangen in een bewaarzak. Dit geeft me de tijd om even op zoek te gaan naar de koplamp. Als een schatzoeker loop ik met het licht van mijn telefoon door de bosjes maar alle inspanningen leveren geen koplamp op. Dan krijg ik het idee van het jaar! Met de felle led verlichting van mijn voerboot is de stek plots volledig verlicht en vind ik mijn koplamp op de rand van de waterlijn. Inmiddels komt het water met bakken uit de lucht en ik besluit de vis nog even te laten liggen tot het daglicht.

Een mooi geproportioneerde twintiger


Na het opwarmen voor het kacheltje worden de ogen nog even gesloten. Opnieuw is het raak en sta ik vlak voor het ochtendlicht met een kromme hengel. De dril stelt niet veel voor en even denk ik een brasem binnen te trekken. Het is echter wel een karper die over de netrand gegleden komt. Tijdens het wegen van de vis valt me pas op dat hij best licht gekleurd is. Het is nog donker en de koplamp toont een oranje gloed in de onthaakmat. Dan pas zie ik dat ik een goudkarper gevangen heb! Omdat het nu bijna licht is en nog steeds regent besluit ik ook deze vis nog even te zakken.

Bij daglicht worden beide vissen op de foto gezet. Het tussenstukje van mijn statief is ook spoorloos verdwenen dus wordt er een bankstick onder de hengels vandaan gehaald. De camera wordt hierop gedraaid met een connector. Toch is de hoek niet helemaal fantastisch en ik ben blij dat ik van beide vissen een paar mooie foto’s heb weten te maken. De kleur van de goudkarper blijkt bij daglicht veel feller te zijn dan ik in het donker had verwacht. Een pareltje! Beide vissen zwemmen rustig weg uit mijn handen en de goudkarper laat zich nog vele meters volgen. Een schitterend gezicht om deze vis te zien wegzakken in het diepe heldere water.


Deze eerste sessie van het nieuwe jaar kenmerkte zich door fouten en ontbrekende spullen. Een heerlijke chaos die ieder jaar terugkeert. Inmiddels hangt de schuur vol met doorweekte spullen en twee zeiknatte, stinkende bewaarzakken. De vislucht komt door het portiek, heerlijk!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.