Tussen zwijgen & gillen: Code rood

Wat een maandag was het zeg! Een loeiharde zuidwester teisterde ons land en het KNMI sloeg alarm. Dit keer geen lullig weeralarmpje of code oranje, maar een heuse code Rood. Het weeralarm dat wordt afgegeven bij gevaarlijke omstandigheden, zware overlast of bij kans op ‘ontwrichting van de samenleving’. Er gaat dan nog net geen luchtalarm af zullen we maar zeggen. 

Het zijn omstandigheden waarin iedereen extra op zijn hoede moet zijn, want voor je het weet vliegen de dakpannen je om de oren. Honderden bomen zijn gebogen onder het natuurgeweld, daken vlogen over (snel)wegen en vrachtwagens belanden door de windstoten op hun kant. Het enige positieve na maandag is het Freebies-saldo van de hulpverleners.

Twee families hebben gisteren vreselijk nieuws gekregen doordat hun geliefde op de verkeerde plaats liep of fietste. En hoeveel zijn er niet aan de dood ontsnapt door op het laatste moment een koerswijziging te maken? Heb je dat filmpje gezien van die fietser?Ik hoor het je haast denken. Waar blijven die karpers? Waar gaat hij heen met zijn verhaal? Goed, ik zal ter zake komen…

Bezinning

Terwijl de media non-stop verslag blijft doen over de ellende in het land open ik de social media. Facebook welteverstaan. Tussen de foto’s van omgewaaide bomen zie ik ook foto’s van rodpods, tenten en hengels. Normaliter een logisch beeld binnen mijn vriendenkring, maar ditmaal zijn de golven wel heel hoog, waaien de hengels bijna van de steunen en slaan de tenten kapot door de wind. Het zijn foto’s van de echte mannen onder ons, de zogenoemde ‘daredevils’. Mannen die deze weersomstandigheden trotseren in de hoop op een dikke najaarsbak en daar niets voor uit de weg gaan. Echte mannen.


Echte mannen


Maar is dat nu wel zo? Zijn het nu daredevils of gewoon mannen die te kort hebben stilgestaan bij de gevaren van een verblijf aan de waterkant? Vissend onder het krakende hout van oude bomen, wadend door de hoge golven om de rig op zijn plek te leggen. (On)bewust risico’s nemend en met welk doel? Een simpel stukje vis die er morgen ook nog zwemt.


Had hier jouw bivvy kunnen staan?
 

Moraal van het verhaal? Die snap je denk ik wel...

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.