Tussen zwijgen & gillen: De eerste keer

Voor alles is een begin, een eerste keer. In sommige gevallen kijk je lang uit naar die eerste keer en soms komt het totaal onverwacht. De eerste keer kan succesvol zijn, maar vaak verloopt hij minder goed dan gehoopt. Mijn eerste keer vond plaats in een verlaten parkje in Zeist. Ik was nog heel jong, twaalf jaar om precies te zijn. Totaal onverwacht gebeurde het en pure adrenaline gierde door mijn lijf na het eerste contact. Het eerste contact met de vis die een grote rol zou gaan spelen in mijn leven.

Nu, jaren later, is er ook nog regelmatig een eerste keer. Een nieuw water, een nieuw aas of een nieuwe tactiek. Maar een jaarlijks terugkerend fenomeen is de eerste keer in het nieuwe jaar. Die eerste sessie verloopt altijd chaotisch bij mij. Spullen die ik vergeten ben, ‘foutjes’ die worden gemaakt omdat ik nog niet ben warmgedraaid of omdat ik te graag wil. Het heeft ook wel weer een charme.

Afgelopen maandag was het weer tijd voor de eerste keer van 2013. Rond 07.30 uur stond ik de rubberboot op te pompen en maakte ik de stek in orde voor een dagje vissen. Bij het uitpakken van de spullen besefte ik me direct wat ik dit jaar was vergeten, de stormpalen voor de paraplu. Gelukkig vond ik een mooie grote tak die dienst kon doen als standaard zodat de paraplu toch kon worden opgezet. Eerste probleem van het jaar getackeld. 


Klaar voor de strijd


Bij het uitvaren van de tweede hengel, op een afstand van ruim 200 meter, kon ik onverricht ter zake weer terug omdat de rig onder water vast kwam te zitten. Bij het loshalen van de rig schoot de zoete mais van de hair en, geheel in de trend van het moment, bleek de boilienaald in de tacklebox onder de paraplu te liggen in plaats van in de boot. Goed zo Frank!


Top aas


Toen rond 08.45 uur eindelijk alles naar wens lag pakte ik de videocamera erbij en filmde ik wat voor latere plannen. Seconden nadat ik een bericht insprak over het lage vertrouwen in een goede afloop op dit water, kwam plotseling de rechterhengel tot leven. Voor het eerst dit jaar gilde de delkim, sloeg de hanger tegen de hengel en ging de top krom. Ik vloog naar de hengel, greep hem vast en sloeg een gat in de lucht. De eerste…

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.