Tussen zwijgen & gillen: De gouden uurtjes

Na een korte wandeling zet ik snel het materiaal op en breng mijn rigs in positie. Aan de horizon is al langzaam te zien dat de zon haar opkomst maakt. De hemel verkleurt langzaam en geeft een prachtig kleurenpalet af. Een paar minuten later vallen de eerste zonnestralen door het bladerdek en wordt een laagje mist op het water in de spotlights gezet. Dit is een prachtig decor waar menig natuurliefhebber opgewonden van raakt en dat veel mensen vrijwel nooit met eigen ogen te zien krijgen. Het is genieten 2.0!


De eerste zonnestralen activeerden deze vis

Ik verbaas me niet als kort na mijn aankomst al een beetmelder tot leven komt en een aanbeet indiceert. Het is immers een algemeen bekend feit dat de vroege ochtend- en late avonduurtjes vaak erg goed zijn om een karper te vangen, zo ook op dit water. Persoonlijk ben ik echt fan van die vroege uurtjes, beginnend van een uur voor zonsopkomt tot twee a drie uur na zonsopkomst. Ik heb in die periode al zoveel meer karpers gevangen ten opzichte van de avonduren. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van het water waar je zit en ook de weersomstandigheden spelen een niet te onderschatten rol, maar ik weet toch vrij zeker dat dit het allerbeste vangstmoment van de dag is!


Vergeet niet te genieten

Door de klamme lappen vroeg te verlaten en voor de meute op pad te zijn heb je zoveel extra mogelijkheden. De waterkant is nagenoeg leeg en je kunt rustig je stekje opzoeken. Vaak merken de nachtvissers je niet eens op en als je een uitslaper hebt dan ben je vaak al weg voor hij überhaupt zijn tent open ritst! Zeker leuk als je stiekem je visjes wilt vangen en niet teveel ruchtbaarheid wilt geven aan een (voer)stek. Met een beetje mazzel zie je zelfs nog wat wild lopen dat een half uur later nergens meer te bekennen zal zijn. Zo heb ik ’s ochtends vroeg toch met enige regelmaat ontmoetingen met reeën die voor me uit schieten als ik door het hoge gras sluip langs het water. Zie die overdag maar eens te vinden ;)

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om vroeg op te staan en dit te combineren met werk. Met mijn onregelmatige diensten komt het bijvoorbeeld vaak voor dat ik rond middernacht klaar ben met werken. Eerst naar huis te rijden en vier uur later weer richting de waterkant knallen valt ook mij erg zwaar. Met die reden vis ik regelmatig een kort nachtje na mijn werk om zo op ‘primetime’ aanwezig te zijn op de stek. Dit bied toch weer een uurtje extra slaap, maar blijf dan niet lui op de stretcher liggen! Maak gebruik van je aanwezigheid en observeer goed. De visactiviteit is doorgaans namelijk hoog in de vroege uurtjes en je ziet vaak goed waar de vis zich ophoudt. Door je wekker vroeg te zetten kun je hier dus op inspelen en je rigs op de juiste plekken krijgen. Een pop-upje met licht lood richting een springende vis gooien kan vaak een snelle aanbeet opleveren!


Een vroege vogel uit een voorjaarssessie in Frankrijk

Een laatste tip; zet je stretcher een stukje van het water af wanneer dat mogelijk is. Zo blijft het stil aan de oever. En laat onze favoriete sportvis zich daar nu juist graag ophouden in de vroege uurtjes ;)

Vergeet niet te genieten!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.