Tussen zwijgen & gillen: De parkvijver

De auto ligt vol met materiaal voor een nachtje vissen op he thuiswater. Tijdens het halen van de laatste boodschappen komt er echter iets tussen en zie ik mijn geplande nachtje in het water vallen. Met nog enkele uurtjes ter beschikking besluit ik langs een grote parkvijver te rijden in de omgeving en een rondje te lopen.

Met de polaroid bril op wandel ik langs de oevers van het water. Mijn blik verdeelt zich tussen de oeverzone en de grond voor mijn voeten in verband met de loslopende honden. Het valt me op dat het water minder diep is dan ik eigenlijk had verwacht. De zanderige bodem loopt geleidelijk af naar het diepere middengedeelte en in nog geen kwartier zie ik zes verschillende snoekjes liggen die vlak onder de kant in het zonnetje liggen. Van karper ontbreekt echter ieder spoor.

Ik spreek een karpervisser die net zijn spullen heeft opgezet en krijg wat informatie over de visserij op het water. De meeste vissen zouden worden gevangen in de nachtelijke uren en in het afgelopen jaar heeft men op dit water en in de omgeving veel goede resultaten geboekt met duivenvoer. Ik wandel terug naar de auto en besluit nog even naar een andere kom van het water te rijden. In deze kom zag ik vorig jaar maart een groot aantal vissen in het zonnetje liggen en direct bij aankomst zie ik al een donkere schim wegzwemmen richting het open water.  Het zien van deze vis doet me besluiten om het een paar uurtjes te proberen in deze hoek.


De rig wordt weggelegd naast een paaltje


Tijdens het opzetten van de spullen blijkt een andere visser precies hetzelfde idee te hebben gehad en vraagt mij netjes waar ik wil vissen. Hij baalt, maar kiest netjes een andere stek iets verderop. Ik besluit om weinig aas te gebruiken en de lijnen slap weg te leggen. De linker hengel wordt voorzien van een gesoakte 15mm boilie met een paar losse boilies rondom het haakaas. De rig wordt weggelegd op een metertje van een paaltje. Aan de rechter hengel komt een gele fluo pop-up te hangen die wordt gevist op een bedje van hennep. Ik geef de X-line rustig de tijd om af te zinken en leg de hangers op de grond.


De lijnen liggen slap


Genietend van de zonnestralen en het lichte briesje schrik ik me rot als de delkim opeens begint te stotteren. De lijn is volledig op spanning gebracht en de hengeltop kromt zich richting een vluchtende vis. De dril verloopt, zoals iedere eerste dril van het jaar, enigszins onwennig. Toch ligt nog geen minuut na het eerste fluitsignaal een mooie spiegel in het net. De uitzetter brengt 6,5 kg op de klok en wordt door een passerende visser op de foto gezet. Het spiegeltje neemt afscheid en laat mij genietend achter. Die eerste vis van het jaar is toch altijd weer een heerlijk moment, en dit jaar had ik er toch wel weer even op moeten wachten.


Ook nummer twee volgt


De rig wordt weer teruggelegd en ik speel wat met de videocamera. Juist op het moment dat ik, na twee uurtjes vissen, besluit het spul weer in te pakken krijg ik een run op de rechterhengel in het baaitje. De vis gaat als een bezetene te keer en is duidelijk beter uitgerust dan zijn voorganger. Wanneer de vis bijna bij het net is ervaar ik een lullig momentje. De armen van het net schuiven uit het spreidblok en daardoor is het niet mogelijk om de vis te landen. Gelukkig zorgt het drillen op parkvijvers meestal voor veel bekijks en een toeschouwer biedt een helpende hand door het net weer in elkaar te zetten en de vis voor me te landen. In het net ligt een kleine schubkarper van ongeveer 5,5 kg. De gele pop-up hangt mooi naast zijn lippen en heeft zijn werk gedaan. Kort poseer ik met de vis voor de videocamera en daarna wordt hij weer richting de baai gestuurd. Het doorweekte net en de onthaakmat worden thuis te drogen gehangen. Als ik die avond de tuin in loop ruik ik een bekende en geliefde geur, de geur van gevangen karper!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.