Tussen zwijgen & gillen: De polder in

Sinds vorig jaar onderhoud ik regelmatig contact met Michiel Zijdewind. Buiten het feit dat we dezelfde hobby’s beoefenen, pakken we ook allebei hetzelfde water aan. Van een gezamenlijke sessie was het echter nog niet gekomen en daarom werden de agenda’s erbij gepakt. Afgelopen dinsdagnacht moest het gaan gebeuren. 

Nu de datum vast stond moest er alleen nog een locatie worden gekozen. De zandafgraving waar we beide vissen zou een goede optie zijn, maar door de diepte is het niet echt een voorjaarswater. Uiteindelijk kiezen we voor een poldergedeelte waar Michiel regelmatig vist en ik in een grijs verleden ook wat sessies heb gevist. Samen zoeken we op zondagavond een stekje uit en gaan er wat bollen te water. Beide stekken zijn geschikt voor twee hengels en liggen ongeveer 60/70 meter uit elkaar. De avond erop voer ik nog een keer voor de nachtdienst en op dinsdagmiddag gooi ik mijn materiaal in de auto. Tijd voor de ‘social’.


Ik vermaak me 's ochtends met mijn nieuwe lens


De langgerekte vaart waar we vissen is een meter of acht breed en onder de kant staat er toch al wel een metertje water. In de zomer staat het water vol met waterlelies, maar die zijn nu nog opkomend. We vissen allebei een hengel voor de ingang van een zijsloot en de andere hengel onder de (eigen) kant. Het water bevat een goed bestand aan vis en de kans op een aanbeet is normaliter goed aanwezig. Moeder natuur kan echter nog wat roet in het eten gooien, want de weersomstandigheden werken niet helemaal mee. Het is kraakhelder, volle maan en de temperatuur schijnt ’s nachts richting het nulpunt te gaan met vorst aan de grond. Geen ideale omstandigheden voor het voorjaar, maar we moeten het er maar mee doen.


De poldersloot in kwestie


De zonsondergang wordt door ons beide benut om wat plaatjes te schieten van de omgeving en de dalende vuurbol. Ik heb een nieuwe lens gekocht en heb die voor het eerst mee dus het is even spelen met de instellingen. Als de zon eenmaal van het toneel is verdwenen wordt het ook direct fris. We praten nog een uurtje over de visserij en ontvluchten dan de koude door de slaapzak op te zoeken. Ik heb voor de nacht mijn paraplu meegenomen en ben zeer content met de bedchaircover die ik een jaar of twee geleden heb gekocht. Zo’n ding is makkelijk mee te nemen, waterdicht en zorgt voor een hoop extra warmte!


Vorst aan de grond


De avond verloopt rustig. Af en toe klinkt er een piepje uit één van de beetmelders, maar er volgen geen aanbeten. Pas om vier uur ’s nachts word ik mijn slaapzak uit getetterd door mijn delkim. De vreemde aanbeet doet brasem vermoeden. Ik voel een dun laagje ijs smelten in mijn handen als ik de hengel oppak, maar zodra de top krom gaat ben ik de kou vergeten. Een korte maar stevige dril onder de eigen kant volgt. Een klein schubkarpertje heeft zich vergist in de boilie en ligt even later uitgeteld op de onthaakmat. Michiel slaapt nog en voor een vis van dit kaliber besluit ik dat ook maar zo te houden. Even snel een snapshot maken als bewijs en het druktemakertje mag zijn weg weer vervolgen.

Als ik in de ochtend ontwaak en mijn hoofd onder de slaapzak vandaan steek word ik verblind door het felle licht. Het blijkt al een uurtje licht te zijn en bij Michiel zijn tent heerst ook nog serene rust. Na een half uurtje foto’s maken en genieten van het zonnetje wek ik Michiel. Bij een social moet je immers wel socializen  Daar krijgen we echter alle tijd voor, want het blijft verder stil.


Een snapshot als bewijs


Rond de klok van elf in de ochtend duwen we onze trolleys voort over het weiland. Na 750 meter arriveren we bij de auto’s. De resultaten waren mager, maar het was wel gezellig. Genoeg reden om het in de zomer nog eens over te doen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.