Tussen zwijgen & gillen: De verrassing

De afgelopen week is de temperatuur redelijk gedaald en met de harde wind en regen zijn de omstandigheden een stuk gunstiger geworden voor de visserij. Tijd om er weer op uit te trekken dus, maar door een mix van late diensten en ook nachtdiensten was het moeilijk om iets in te plannen. Vorige week donderdag lukte het om na de late dienst richting de waterkant te gaan. Ik koos voor een zandafgraving met een mooi bestand aan vis en besloot er instant neer te ploffen. Die avond arriveerde ik, volgens plan, rond elf uur en ik bleek het water voor mijzelf te hebben.

Bij het uitpakken van het materiaal kwam ik tot de ontdekking dat mijn hoofdlampje nergens te vinden was en dus was het even behelpen. Op zo’n moment kom je pas echt tot de ontdekking hoe verrekte handig zo’n apparaatje is, want het opzetten van de spullen duurde al met al een half uur langer dan normaal. Rond middernacht lagen beide hengels dan toch op hun plek. Allebei werden ze opgetuigd met een chod die ik single hookbaited richting een stek gooide. Door met chods te vissen had ik in het donker meer zekerheid dat de montage goed lag en ik hoopte hiermee passerende vissen tot een aanbeet te verleiden. De nacht verliep echter stil en rond tien uur die morgen kon ik visloos richting huis, om vervolgens te douchen en weer richting werkadres te rijden.

Blanks horen er nu eenmaal bij en dit jaar heb ik al meerdere nachtjes op het water gevist zonder resultaat. De kans op een mooie vis is echter altijd aanwezig en daarom besloot ik afgelopen dinsdag weer een kort nachtje in te plannen na de late dienst. Ditmaal was ik wel in de gelegenheid om voor te voeren en anderhalve dag voor de sessie voerde ik dan ook een tweetal stekjes aan. Ik besloot ditmaal voor een compleet andere stek te kiezen en strooide een kilo 15 millimeters voor een rietkraag en een half kilootje voor een omgewaaide boom.


Een vis met vuistgrote schubben op zijn schouders


Een spiegel!

Dinsdagavond kropen de laatste uurtjes op het werk voorbij, maar om 22.30 uur kon ik richting de plas. Een krap uurtje daarna lagen de twee hengels op scherp en kon ik even rustig achterover gaan zitten op de stretcher. Het duurde niet lang voor Klaas Vaak de controle overnam en iets na vier uur in de ochtend werd ik wakker van een harde fluiter op de hengel die voor het riet lag. Na wat gestuntel met de lieslaarzen kreeg ik uiteindelijk de hengel te pakken en bleek de vis zich achter een tak te hebben verstopt. Door rustig spanning op de lijn te houden kreeg ik de vis langzaam maar zeker uit de tak en toen hij er volledig uitgezwommen was volgde er een rustige dril op open water. Mijn koplamp was ergens in de slaapzak achtergebleven en toen ik (in het pikkedonker) uiteindelijk het net onder het silhouet van de vis zette had ik dus nog geen idee wat er in lag. Een eerste blik vertelde me dat het om een redelijk hoge vis ging, maar pas toen ik over de flank van de vis voelde had ik door dat ik met een spiegel te maken had. Nu lijkt dit in beginsel niet zo bijzonder, maar in de twaalf jaar dat ik het water bevis had ik er nooit iets anders dan schubkarpers gevangen! Je zult dus vast begrijpen dat ik behoorlijk content was met deze vangst en dat werd nog erger toen ik uiteindelijk mijn koplamp erbij had gepakt. De fors gebouwde vis had op beide schouders enkele flinke schubben zitten en was van kop tot staart puntgaaf! Een uitzetter die het behoorlijk goed heeft gedaan en zo zien we het natuurlijk graag! Ik besloot de vis nog even in de sling te bewaren tot het voldoende licht was voor een set goede foto’s en bracht de hengel opnieuw in positie.
 

Helemaal in mijn nopjes


Het water staat er om bekend dat de aanbeten vaak tijdens nachtelijke of vroege ochtenduren komen en naarmate de ochtend verstreek nam de kans op een aanbeet dan ook flink af. Om half elf besloot ik het voor gezien te houden en kon de sessie afsluiten met een overwinning die erg zoet smaakte. Zo’n vangst geeft je gelijk vleugels en plannen voor volgende sessies zijn dan ook in de maak. Wie weet volgt er nog wel een verrassing ;)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.