Tussen zwijgen & gillen: De zomer voorbij

Er was een tijd dat er geen rem op mijn visserij zat. Vrijwel iedere vrije minuut werd aan het water doorgebracht en de vangsten volgden vanzelf. De weersomstandigheden maakten weinig uit; regen of zon, ik zat er en ving mijn vissen. Echter, de tijd verstrijkt en brengt veranderingen met zich mee. Je wordt ouder, krijgt een vaste relatie, trouwt met je werk, koopt een huis en tadaaaa; weg is je vistijd. Dat geldt trouwens niet voor iedereen, want de echte karpercracks blijven natuurlijk vrijgezel en wonen in hun bestelbus!

1

Er was een tijd waarin iedere vrije minuut aan de waterkant gespendeerd werd

Door diverse omstandigheden ben ik de drive om écht gas te geven een paar keer (bijna) kwijtgeraakt. Ik modderde maar wat aan, wisselde te vaak van viswater en zag dit direct terug in mijn resultaten. De drang om er op uit te gaan is met name tijdens de zomermaanden laag. Hoewel ik er zelf niet helemaal de vinger op kan leggen, vermoed ik dat de volle waterkanten daar een grote rol in hebben. Ik word immers niet gelukkig van de (school)vakanties. De oevers staan vol met tenten en het krioelt overal van de (karper)vissers met hun aanhang. Concurrentie aan het water is nooit uit te sluiten en ook niet erg, maar er zit een grens aan. Het scheelt trouwens als je op een water vist met een hogere moeilijkheidsgraad. Dit trekt toch een ander type visser aan dat vaak meer respect voor elkaar kan opbrengen en voor minder overlast zorgt.

Maar misschien ben ik wel een beetje verwend. Ik heb namelijk regelmatig het rijk alleen doordat ik mijn visuren louter doordeweeks maak. Doordat ik onregelmatige diensten draai, en mijn baas mij ook tijdens de weekenden en feestdagen op de werkvloer verwacht, is het een compromis dat werkt tussen mij en mijn meisje. Eén nachtje per week is de wens, maar als ik een serie nachtdiensten draai wordt het echt niet gewaardeerd als ik de nacht erna ook nog eens de hort op ga. En logisch!

De laatste weken heb ik het wel geprobeerd en een viertal nachtjes gevist op diverse wateren. De gewenste stekken waren echter iedere sessie vergeven en op de backup stekken lag vaak al (veel) voer van anderen. Het net bleef droog, maar gelukkig kan ik nog steeds van de natuur genieten en dat deed ik dan ook met volle teugen.

3

Het staat op een laag pitje

Afgelopen maandagochtend was ik nog het dichtste bij een gevangen vis. Ik besloot een aantal uur op een aangevoerde stek te gaan vissen, maar trof plotseling een paraplu op de stek met daaronder een slapende visser. Het was de eerste keer dat ik een andere visser zag op deze stek en ik baalde er dan ook goed van. Een nabijgelegen watertje bood uitkomst, maar er was geen enkele activiteit waarneembaar. Na twee uur vond ik het wel welletjes. Op weg naar huis keek ik nog even in een vergeten hoekje en zag daar tot mijn verbazing een aantal karpers volop aan het azen. Kop in de bodem, staart boven water. Dat kan niet fout gaan zou je zeggen!

Inmiddels had ik nog maar een kwartiertje de tijd om iets te proberen en ik kon de vissen goed observeren in het heldere water. Ze aasden kort en hevig en zwommen dan steeds een paar meter verder. Vanwege de tijdsdruk besloot ik een chod in te zetten die nog op de hengel gemonteerd zat. Niet de beste keuze onder de omstandigheden, maar ombouwen naar een ander systeem zou teveel tijd kosten. Een opvallende pop-up werd geplaatst op de vermoedelijke zwemroute van een oude schubkarper. Mijn hart zat in mijn keel toen de vis de gekozen route inderdaad zwom en de pop-up naar binnen zoog, om hem vervolgens weer uit te spuwen en het hazenpad te kiezen. You win some….

2

De vis aasde volop

Hoewel de actie de laatste tijd dus te wensen overlaat, ben ik positief gestemd. De scholen zijn namelijk weer begonnen en ook de bouwvak is tot een einde gekomen. Eindelijk! De oevers lopen leeg, de vissen krijgen rust  zwemmen niet meer langs tig strakke lijnen. De komkommertijd is voorbij, tijd om gas te geven!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.