Tussen zwijgen & gillen: Dubbel genieten

De maand april is voor mij lekker begonnen met twee aparte sessies naar het Franse land in de eerste twee weken. Met enkele mooie Franse vissen als resultaat is de motivatie om op de Nederlandse wateren aan de slag te gaan flink gestegen. Bij thuiskomst werden de plannen dus ook direct gesmeed, maar uit solidariteit naar mijn vriendin heb ik het vismateriaal de eerste week wel even in de schuur laten staan, ik heb haar verjaardag immers ook al gemist ;)

Ik heb besloten om, naast mijn visserij op de plas dit jaar, ook een poging te gaan wagen aan het plaatselijke kanaaltje. Dat hier karper zwemt is zeker, maar ik heb geen flauw benul van het bestand en de moeilijkheidsgraad. Een testsessie van drie uurtjes op een visueel aantrekkelijke stek verloopt zonder actie en toevallig krijg ik die week een tip voor een stek die nog geen 300 meter van mijn huidige stek blijkt te liggen.

Hier spot ik in de eerste blik op de stek een mooie schubkarper die zich onmiddellijk naar dieper water begeeft. Dat is zeker goed voor het zelfvertrouwen! De stek wordt van een kilotje tijgernoten voorzien en het plan is om dat de komende weken om de dag te blijven doen. Naar verwachting zal de vis zich hier richting de paaiperiode gaan ophouden en met de stijgende temperaturen hoop ik daar binnenkort een paar mooie vissen te kunnen gaan vangen.


De wind nam flink in kracht toe


Als ik op maandagmorgen aan de plas arriveer om een stek voor woensdag uit te zoeken en deze aan te voeren blijkt dat de beoogde stek tot vrijdag bezet is en dat er goed wordt gevangen. Ik moet dus op zoek naar een andere optie en kies uiteindelijk voor een stek waar ik vorig najaar een aantal sessies heb gevist. Vanaf deze stek is het mogelijk om tegen een grote rietkraag te vissen en tevens een plateau te bevissen. Ik voer beide stekken aan. Voor de rietkraag worden tijgernoten verspreid en over het plateau voer ik een kilo boilies. Een dag later wordt hetzelfde kunstje herhaald en op woensdag arriveer ik rond etenstijd aan het water.

De wind is flink in kracht toegenomen en maakt het moeilijk om de plateaustek goed te vinden. Om eventuele problemen in het donker te voorkomen plaats ik een staafmarker aan de rand van het plateau en vaar ik de hengel uit. De boilie wordt ‘getopped’ door een feloranje maiskorrel . Bij de rietkraag aankomen blijkt echter dat de karpers er niet zijn geweest, want het voer van de dag ervoor ligt er nog. Dat is balen! Ik besluit om de hengel toch in de omgeving van het riet te vissen, maar dan twee meter dieper en wat verder van de rietkraag zelf af. Hopelijk komt de vis wel langs deze diepere stek.


Een welkome afwisseling


De avond en nacht verlopen rustig. Rond 06.30 uur in de morgen word ik gewekt door een andere karpervisser die vraagt of hij zijn boot even mag laten liggen bij mijn stek omdat hij iets vergeten is. Geen probleem! Kort nadat hij weg is duikt opeens een mijn hangers naar beneden en blijft daar roerloos hangen. Het is de plateauhengel en als ik naar de stek kijk zie ik een groepje van zo’n vijftien meerkoeten naast de staafmarker dobberen. Ik ga er vanuit dat een van deze vogels verantwoordelijk is voor de zakker en ga nog even rustig op de stretcher zitten. Ik twijfel of het nodig is om het aas te verversen maar voordat ik daar uit ben komt er wederom beweging in de hanger. Ik kijk snel naar de stek en zie minder koeten en geen koeten die boven water komen. De hanger beweegt nog steeds en dus sla ik aan. Vis!

Een paar minuten later trek ik een, amper vechtende, vis over de rand van het net en ik zie dat ik met een bekende van me te maken heb. Deze prachtige volschub ving ik vorige zomer aan de andere kant van de plas. Ook toen gaf de vis weinig tegenpartij, een rustige klant dus. De vis zit prima gehaakt en wordt even in de weighsling gehangen zodat het aas naar de stek gebracht kan worden en ik de tijd heb om het statief neer te zetten voor wat foto’s.


Prachtige dubbel


Grappig detail is dat ik vorig najaar ook al een andere volschubspiegel dubbelde vanaf deze stek terwijl ik ook die vis bij de eerste vangst op een compleet andere stek wist te vangen. Dat brengt het aantal vangsten op de plas op veertien en het aantal unieke vangsten op twaalf. Bizar eigenlijk, want er zwemmen echt nog wel meer vissen op de plas. Klagen hoor je me echter niet, want net als bij de vorige vangst blijft de glimlach lange tijd op mijn gezicht staan ;) Het is denk ik een kwestie van ‘dubbel genieten’.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.