Tussen zwijgen & gillen: Dubbelen

De karper is maar een simpel beest. Hoewel wij dat als karpervissers niet zo graag willen horen, kunnen we er eigenlijk niet omheen. We doen er alles aan om de karpers op de kant te krijgen en soms draven we daar ook wel een beetje in door. Dressuur is een prachtig begrip dat heel breed is uit te leggen. Leert een karper van eerdere vangsten? Kiest de karper gelijk het hazenpad als hij een strakke lijn schampt met zijn borstvinnen? Is een vis een tijd lang spoorloos als hij op het droge is geweest? Het is niet altijd zo extreem als soms wordt geschetst. Natuurlijk is een karper een stuk alerter als hij regelmatig een koud stuk metaal in zijn lip gejankt krijgt, maar er zijn maar een paar basisbehoeften waar de vis echt aan moet voldoen. De belangrijkste voor ons is dat de karper, net als ieder dier, moet eten. En dat blijkt soms wel uit het feit dat karpers zich relatief snel terug laten vangen.


De eerste keer op 16 kg, amper 55 uur later zagen we elkaar weer

In het verleden heb ik veel karpers ‘gedubbeld’. Wanneer je vist op kleinere, afgesloten wateren is zoiets haast niet te voorkomen en zeker als je langere tijd op een water actief bent zal je hoogstwaarschijnlijk enkele vissen gaan dubbelen. Er zijn echter ook vangsten bekend waar de tijd tussen de vangsten relatief kort is. Recent nog beleefde ik in Frankrijk een zeer apart moment.

Op de eerste avond van de sessie ving ik een mooie spiegelkarper van 16 kg. Deze vis ving ik ongeveer op het midden van het 12 hectare grootte water. Nadat ik twee dagen later verkast was naar de overzijde van het water en daar een ondiepe inham beviste, kreeg ik al snel een aanbeet. De eerste vis op die stek was een hele fraaie spiegel en pas tijdens de fotosessie ontdekte ik dat het dezelfde vis was die ik een kleine 55 uur eerder ook al op de foto had gezet. Dat het nog gekker kon bleek wel toen ik een kwartier later een vis ving waar ik diezelfde ochtend ook nog mee had geknuffeld, amper 11 uur eerder!


De eerste keer om 08.00 uur 's ochtends...


En 11 uur later aan de andere kant van het water

Dat deze snelle her-vangsten geen incidenten zijn weet ik al langer. Buiten de ervaringen van andere vissers om, is het mij al vaker overkomen dat ik een snel weerzien had met een gevangen vis. Zo viste ik in 2009 een sessie van vier nachten op de Seine in Frankrijk. Op de eerste ochtend ving ik een spiegelkarper met een opvallende zwarte vlek op zijn flank. Twee dagen later (en rond hetzelfde tijdstip) liep dezelfde hengel opnieuw af. De zwarte spot op zijn flank liet weinig ruimte voor vraagtekens. Het zou overigens de enige karper zijn die ik die sessie zou vangen. De vis viel dus twee keer voor hetzelfde aas, op dezelfde stek. Hoezo honkvast?

Ook tijdens een gezamenlijke CarpFeeling sessie op Etang de Madagascar volgde er een snelle dubbel. Een dikke spiegelkarper van 18 kg vond in de ochtenduren mijn haakaas en nog geen anderhalve dag later lag deze vis opnieuw op de mat. Ook hier gold dat de vis op dezelfde voerstek gevangen werd en dat ze blijkbaar geen genoeg kon krijgen van het aangeboden aas.


Duidelijk te herkennen en twee keer in twee dagen op hetzelfde stekje gevangen...

Een link met de paai?

Iets wat mij opvalt is dat deze snelle dubbelvangsten vaak plaatsvinden vlak voor het moment dat de karpers gaan paaien. Mijn eigen ervaringen met snelle dubbelvangsten zijn namelijk vooral in de maand mei en enkele dagen voor de paai daadwerkelijk los barstte. Ik heb daarom het vermoeden dat de vissen een soort extra schroom van zich af gooien rond deze periode en een stuk onvoorzichtiger zijn in hun doen en laten. Dit voorjaar maakte ik dit niet alleen in Frankrijk mee, maar ook tijdens mijn laatste sessie op het water van VC de Meeren (anderhalve week geleden) ving ik een vis die nog geen drie dagen daarvoor ook al was gevangen. Laat de paai nou net die dag zijn losgebarsten!


Ook deze flinke spiegel liet zich rondom de paai twee keer vangen in twee dagen tijd. Toeval?

Om te kijken of deze ervaringen ook breder worden waargenomen ben ik benieuwd wat jullie hebben meegemaakt op dit vlak. Heb jij ook het idee dat de karpers vaker voor de bijl gaan rond de paai, of denk je dat het weinig uit maakt? Denk met ons mee en laat een reactie achter ;)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.