Tussen zwijgen & gillen: Een kolkende massa

Maandagmiddag stond de telefoon op mijn werk vanuit het niets roodgloeiend. De extreme regenval in de regio Utrecht zorgde voor veel problemen bij honderden mensen. Huizen stonden blank, kelders werden ongewenst omgebouwd tot zwembad en er zijn zelfs een paar bedrijfspanden ingestort door de stortvloed die over ons heen kwam. Na veel (paniek)verhalen te hebben aangehoord begon ik zelf ook even te vrezen voor een overstroomde vijver thuis. Gelukkig bleek dat bij thuiskomst allemaal wel mee te vallen en zwommen de vissen gelukkig nog rustig hun rondjes in de 15 kuubs bak. 

Dat er echt veel water was gevallen bleek die avond nog maar eens, toen ik met een kilootje boilies naar het kanaaltje fietste voor de derde (en laatste) voerbeurt. Het waterniveau was ongeveer dertig centimeter gestegen en veel vlonders bij de aan het water grenzende woningen stonden blank. Daarbij kwam logischerwijs ook dat de stroming van het water flink was toegenomen. De boilies werden toch gevoerd, maar bewust dichter in de kantjes nabij rietkragen. Door het riet werd de stroming wat gebroken en de kans was daar een stuk hoger dat de vijftien millimeters lang genoeg zouden blijven liggen tot ze door karpers gevonden werden.

Dinsdagavond was het tijd om de stek een kans te geven. Er stond een kort nachtje in de planning en het zou tevens mijn eerste nacht worden op deze stek, die ik in het verleden enkel overdag beviste. Door een vroeg ingeplande APK keuring de volgende ochtend was het immers niet te doen om op een van mijn andere wateren uit te pakken. Maar dit was ook zeker niet verkeerd. De visserij op het kanaaltje kan immers mooie vissen opleveren, al zijn ze meestal van een klein(er) formaat.


In porties verpakt en enkele dagen gesoaked


De hengels werden op de schuine oever geplaatst en de rigs voorzien van verse boilies. Ik koos hierbij voor de Frenzy, een allround boilie die van zichzelf al een hoge instant aantrekkingskracht bezit. Om het aas nog attractiever te maken heb ik de boilies direct uit de vriezer verdeeld in kleine voerporties (500 gram) en hier een scheutje dip overheen gegooid. Door de zakjes af te sluiten en goed door elkaar te schudden nemen de boilies deze vloeistof op tijdens/na het ontdooien. Hierdoor zijn de boilies niet alleen extra attractief, maar worden ze ook harder en ze blijven langer goed buiten de vriezer.

Genietend van een koud biertje en een goed magazine kwam ik de avond rustig door. Vlak voor de avondschemer ging de rechter hengel krom en dat leverde een kleine schubkarper op van 5kg, een gemiddeld formaat voor (dit stuk) kanaal. Er zwemmen echter ook grotere vissen rond en om die te bereiken is het zaak jezelf door de kleintjes heen te vissen. De vis werd weer toevertrouwd aan het kolkende water en de rig werd op hetzelfde harde plekje gepositioneerd. Ik besefte me dat het wel eens een kort nachtje zou kunnen worden en koos er daarom voor om vroeg de slaapzak in te duiken. Maar nog voor middernacht stond ik opnieuw met een kromme hengel. Door de duisternis duurde het even voor ik zag waar ik mee te maken had. Ondanks de stevige dril bleek het wederom een kleinere vis te zijn. De slanke torpedo van 6kg gaf in ieder geval een leuke strijd!


Een a-typisch kanaalvisje (mogelijk met Franse roots)


Rond twee uur in de nacht werd de slaap opnieuw onderbroken. Een paar piepen uit de rechter delkim zorgden voor verhoogde paraatheid. Bij de hengel zag ik dat de voorslagknoop achter de delkim was blijven hangen en de lijn snaarstrak stond. Ik pakte de hengel op en liep met de lijn mee naar de plek waar de rig lag. Daar aangekomen dook een klein spiegeltje tussen het riet door en schoot er een paar meter lijn van de molen. Het projectspiegeltje heeft nog een behoorlijke groei te gaan, maar was zeer welkom in verband met de monitoring van de uitzetting vorig jaar. Bij het eerste ochtendlicht kwam de andere hengel ook nog een keer tot leven en zo hadden beide hengels twee vissen opgeleverd. Een zeer apart gebouwd schubje kwam op de mat. Het was de kleinste van de nacht, maar zoals eerder aangegeven had ik me hier vooraf al op ingesteld. Ik vermoed dat het schubje ook afkomstig is uit Frankrijk en dat deze, samen met een paar andere schubjes, is uitgezet naast de eerder genoemde spiegelkarpers. Een visje met potentie en ik ben zeer benieuwd wat hij/zij over een jaartje of tien op de mat zal brengen!


Een visje om terug te melden bij het SKP


Met vier vissen tijdens dit korte nachtje kon ik tevreden het materiaal opruimen. Eenmaal thuis lag mijn vriendin nog rustig te slapen en had ik de boel alweer opgeruimd voor ze wakker werd. De rest van de vrije dag konden we hierdoor samen doorbrengen. Een win-win situatie en direct ook een reden om dergelijke ‘overnighters’ vaker te gaan inplannen zodat visserij en thuis goed zijn te combineren.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.