Tussen zwijgen & gillen: Een zoete herinnering

In december had ik de planning voor dit nieuwe visjaar al rond. Er zou gevist gaan worden op twee vaste wateren en voor de korte uurtjes tussendoor zou het kanaaltje worden aangedaan. Nu, amper twee maanden later, ben ik al aan het twijfelen geslagen. De twee hoofdwateren staan nog steeds bovenaan het lijstje en daar zullen de meeste uren worden gemaakt. Er zijn echter ook een aantal extra wateren op de radar verschenen waar ik de lijnen zeker eens nat zal gaan maken.

Een van deze wateren is een kleine zandafgraving waar ik tot een jaar of elf geleden veelvuldig heb gevist. Dit water had destijds een prachtig bestand aan donkere en bovenal sterke schubkarpers en daar moet nu zeker nog een deel van over zijn. Dat het water plots weer mijn interesse heeft gewekt komt doordat ik sinds een klein maandje werkzaam ben op een andere locatie. Tijdens het doorbladeren van de landelijke lijst van viswateren zag ik tot mijn verbazing dat het water nu was opgenomen in de deze lijst. Op dat moment besefte ik me dat het water slechts een vijftal minuten van mijn nieuwe werklocatie is gelegen en dat biedt vanzelfsprekend hele leuke mogelijkheden. 

In de jaren dat ik het water heb bevist heb ik er vele tientallen karpers gevangen, maar nooit wist ik er een spiegelkarper te vangen. Prachtige vissen en mijn eerste twintigponders kwamen hier op het droge. Terugkijkend op deze leuke periode is er één sessie die ik mij nog heel goed voor de geest kan halen. Ik neem jullie even mee terug naar Koninginnedag 2002:


 

Samen met twee, toenmalige, vismaten werd er volop gevist in de omgeving en in het voorjaar werden een aantal mooie vangsten gedaan op andere wateren. Op 30 april had ik al vijf aaneengesloten nachten aan de plas gezeten en een paar vissen hadden de onthaakmat van dichtbij gezien. Ik zat op dat moment als enige aan het water en in de ochtenduren regende het pijpenstelen. Plots was daar een enkele piep uit de beetmelder en een kleine beweging in de hanger. Ik twijfelde. Was dit een van de weinige brasems op het water of toch karper? Bij een tweede piep besloot ik aan te slaan en voelde ik een flinke weerstand. Yes, karper! De dril begon loom maar eindigde hels en totaal anders dan de andere drils die ik had gehad. Meerdere malen zwom de vis onder een bosje door dat links van mij over het water hing. Een bosje waar ik nooit eerder problemen mee had gehad. Het werd nog erger toen de lijn vast kwam te zitten in de takken van het bosje, maar ik slaagde er tot tweemaal in om de vis te bevrijden. De vis zelf had ik nog niet gezien  en toen de lijn voor de derde maal verstrikt raakte begon ik de hoop op een goede afloop te verliezen. Ik voelde de lijn schuren en wist dat ik niet veel tijd meer had. Wonder boven wonder lukte het me om de vis toch te bevrijden en met een uiterste inspanning wist ik de vis weg te krijgen bij het bosje en direct het net onder de vis te schuiven. Wat een opluchting! 


Prachtige schubkarpers
 

Zeiknat van de regen werd de vangst op de kant gehesen en op de onthaakmat gelegd. Een werkelijk puntgave schubkarper van respectabel formaat lag daar op de mazen van het net te glinsteren. In verband met het slechte weer besloot ik de vis snel even te wegen en tijdelijk in de bewaarzak weg te leggen. Bij het aflezen van de unster duurde het een paar seconden, maar langzaam besefte ik dat ik mijn eerste dertigponder in de weegzak had hangen. Dit was een van de grootste vissen op het water en ik kon mij andere vangsten van de vis niet voor de geest halen. Een heerlijke herinnering aan een prachtige vis en de vangst vormde destijds  een mooie afsluiting van mijn visserij op het water.

Nu, elf jaar later, zal ik er ongetwijfeld weer wat tijd gaan doorbrengen en ik ben erg benieuwd hoe het visbestand zich heeft ontwikkeld. Zijn die sterke vissen er nog. Is het bestand flink gekrompen of zijn de vissen juist flink gegroeid? De korte afstand tot het werk maakt het mogelijk om regelmatig te voeren en korte sessies te gaan vissen. Wellicht dat deze prachtige schubkarper ook nog wel aanwezig is en dan zou ik het vanzelfsprekend fantastisch vinden om hem nog eens te verwelkomen en een nieuwe herinnering te maken ;)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.