Tussen zwijgen & gillen: #FML

De social met Wesley tijdens de Paasdagen deed stiekem toch een beetje pijn. Het is immers niet niks om met 0-3 afgedroogd te worden als je het thuisvoordeel denkt te hebben... sorry, ik kon het niet laten. Maar natuurlijk liet ik me door dat resultaat niet uit het veld slaan en ik besloot de stek zelf ook nog een keertje los te bevissen. In overleg met Wesley koos ik voor de stek waar hij zijn vissen ving en na vier voerdagen plof ik laat in de avond neer aan het water voor een korte nacht.

Ik probeer het een avond op het kanaal

Rond 23.00 uur heb ik de brolly staan en kan ik de hengels in positie brengen. Twee stokken op open water en één links in de kant. Ik had de rigs voor mijn werk al beaasd en kan dus snel doorpakken. Al binnen vijf minuten klinkt er voor het eerst wat zenuwachtig gepiep uit de Siren, de eerste brasem hangt er al aan. Zou het zo’n nacht gaan worden? Kortgezegd: Ja. Gedurende de nacht vang ik zes brasems van de verschillende stekken en er vallen er ook nog eens vier af tijdens het drillen. Tien brasem aanbeten en geen van karper… dat gaat niet goed. Met alle brasems, zeelten en graskarpers die ik dit voorjaar al heb gevangen weet ik dat het goed zit met de attractiviteit van mijn aas, maar een karpertje zo nu en dan zou toch welkom zijn. Om iets selectiever te gaan vissen besluit ik in ieder geval over te stappen van mijn favoriete 15mm boilies naar 20mm boilies.

Een leuk weerzien
Een leuk weerzien

Ik besluit een paar losse stekken aan te voeren en al snel levert dat actie op een ander watertje. Helaas verspeel ik de eerste mogelijkheid door materiaalpech, maar de volgende sessie is het wel raak. Ik heb dagelijks wat Scopex Squid boilies doorgevoerd en al snel loopt er een hengel af. Ditmaal dirigeer ik een sterke schub van een kilo of 8 naar het net. Als ik de vis op de mat heb en wil onthaken klinkt er plotseling een snoeiharde run uit de tweede Siren. Deze hengel ligt voor een brug en tot nu toe zwommen de gehaakte vissen altijd het open water op. Zal je net zien dat de vis er deze keer voor kiest om vol gas onder de brug door te duiken, waarbij de lijn langs de stenen brugwand schuurt. Snel onthaak ik de schub op de onthaakmat en leg hem met net en al in het water, alvorens ik de andere hengel pak. De vis blijft volop lijn nemen en ik zie in gedachten allemaal onweerswolkjes ontstaan. Ik ren met hengel richting de brug en zorg ervoor dat de lijn niet langer langs de muur schuurt, dan begin ik de vis langzaam terug te trekken. Dit gaat redelijk vlot en als de vis eenmaal onder de brug vandaan komt zet hij nog eens aan richting het open water. Hij heeft er absoluut zin in en vanaf dat moment sta ik nog zeker tien minuten te drillen. Naargelang de dril vordert begin ik sterk het vermoeden te krijgen dat ik met een bekende van doen heb. De schub, de grootste die ik hier tot nu toe wist te vangen, was bij de vorige twee vangsten ook al erg sterk en ving ik steeds op dezelfde stek. Als ik de vis na een stevige dril over het netkoord trek worden mijn vermoedens bevestigd. Het blijft een gave vis en ditmaal op 13 kg. Na een paar foto’s wordt de vis snel weer teruggezet en besluit ik er gelijk mee op te houden. De stek is maximaal verstoord en twee vissen in een uurtje is een prima resultaat.

De rigs zijn in ieder geval scherp
De rigs zijn in ieder geval scherp

Later in de week staan er een paar nachtdiensten op het programma. Ik voer licht op het kanaal en op een helder parkwater. Na drie voerdagen vis ik een avondje op het kanaal en vang wederom binnen vijf minuten een brasem. Dat geeft in ieder geval het vertrouwen dat de stek leeggevreten is. Helaas blijft het daarna angstvallig stil en na twee uurtjes vissen word ik op mijn werk verwacht. Direct uit de nachtdienst besluit ik even te kijken bij het parkwatertje voor ik doorrijd naar huis. Ik stuit daarbij op een aantal azende karpers op mijn voerstek, waaronder één van de grotere karpers, een zekere dertiger. Slapen doen we later wel en snel haal ik de hengels uit de auto. Eenmaal terug bij het water zijn de vissen niet meer aanwezig en anderhalf uur later heb ik geen teken van leven meer gezien. Balen! Ik besluit een kilo boilies te voeren op twee stekjes dicht bij elkaar. Eigenlijk is het meer één uitgestrekte voerplek. De vissen hebben ongeveer 24 uur de tijd om het aas te vinden en ik ga iets eerder weg uit mijn volgende nachtdienst om rond de schemering aan het water te kunnen zijn. Het is flink wat inzet, maar hopelijk zorgt dat voor een mooie vangst.

Uit de nachtdienst vis ik op het parkwater
Uit de nachtdienst vis ik op het parkwater

Als ik arriveer is er door de duisternis nog niet veel zichtbaar in het water, maar binnen 20 minuten schrik ik op van gepiep. Het blijkt de stek te zijn waar ik een dag eerder vissen had zien azen en ik zie de top een aantal klappen incasseren. Dat is geen karper besef ik me en ik blijk gelijk te hebben. Ditmaal komt er wel een mooie dikke zeelt op het droge, maar heel blij ben ik er niet mee. De vis gaf namelijk goede sport en daardoor is de stek lichtelijk verstoord. Ik zie ook nergens karper en besluit even een ronde langs het water te lopen terwijl ik de hengels al in het foudraal heb zitten. Op een ander deel kom ik toch ineens een aantal vissen tegen, allen druk rondzwemmend en niet echt met hun gedachten bij vreten. Als ik langs de heldere oeverzones loop valt mijn blik op een voorwerp. Het lijkt een emmer of een tas, maar als ik nog eens goed kijk zie ik dat het een ontzettend dikke spiegelkarper is die stil ligt op de bodem en half met zijn buik op de waterplanten rust! Dit moet haast wel de topper van het watertje zijn en de locatie klopt ook met de verhalen die ik heb gehoord over de zwemroute en vaste plekken waar de vis zich ophoudt.

Ditmaal voorzie ik geen donderwolkjes maar flitsen, van de camera in dit geval. Snel sluip ik richting de auto om een hengel uit het foudraal te halen ik verkruimel wat boilies. In stealthmode sluip ik terug richting de stek en kom tot de ontdekking dat de vis nergens meer te bekennen is. #FML…

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.