Tussen zwijgen & gillen: Georganiseerde chaos

Soms heb je van die sessies dat je het allemaal nauwelijks bij kunt benen. Zo’n sessie draaide ik gisteren op een parkwater waar niet bijster veel gevist wordt. Het visbestand is me niet geheel bekend, maar ik weet dat er naast de vele kleine schubkarpertjes ook wat projectspiegels rondzwemmen en een paar mooiere schubkarpers laag in de twintig ponds categorie. Eén van deze vissen had ik in april al gevangen op 12,5 kg en kwam toen als verrassing. Na een aantal dagen licht gevoerd te hebben met 15mm groene machientjes wilde ik op zondagochtend een korte sessie vissen. Dat plan veranderde toen ik om 03.00 uur ’s nachts nog met de buren zat te genieten van een uitgelopen straat BBQ en tegen de middag brak uit m’n bed rolde. Dan nog maar een dagje doorvoeren en de sessie verplaatsen naar maandagmorgen…

Dit keer was ik wel fris genoeg om te gaan en rond 08.00 uur lag de eerste hengel in positie. Ik liet de lijn even slap liggen om zich te kunnen settelen op de bodem, maar nog voor ik de hanger er in kon hangen trok de top al voor het eerst krom! Tijdens de dril werd het net uitgevouwen en kort hierna kon ik een kleine schubkarper van een kilo of vier over de rand van het net trekken. Het was een hectisch begin van een, zo zou blijken, zeer hectische sessie waar ik handen en netten te kort zou komen.


Een prachtig spiegeltje zorgde voor de derde aanbeet

Na het opnieuw ingooien kreeg ik nog wel de tijd om ook de tweede hengel op z’n plek te leggen, maar na een kwartiertje was het al weer raak, deze vis loste echter kort na het aanslaan. De montage zag er nog picobello uit en dus werd de lijn gelijk weer ingegooid. Binnen twee minuten liep de hengel weer af en stond ik een kleine projectspiegel te drillen. Het visje had er zin in en vocht als een bezetene, iets wat ik van die kleine spiegeltjes eigenlijk niet gewend ben. Eenmaal op de mat bleek hij prachtig in z’n kleuren te zitten en ook nog over een fraai schubbenpatroon te beschikken. Snel even een paar foto’s en de lijn weer op de plek. Met de werppijp voerde ik weer een paar boilies over de brede voerstek en aan de bellenplakkaten was zeer goed te zien dat de vis op het voer zat. Tot twee keer toe miste ik duidelijk een aanbeet, want na een paar snelle piepen uit de Delkim zag ik een mega bellenplakkaat op de stek. Een teken dat een vis zich daar heel snel uit de voeten maakte. De lijn werd opnieuw ingelegd en al snel was het weer raak. Een klein schubje werd na een korte dril weer teruggezet toen de linker hengel alweer afliep.


Het regelmatig voeren van een kleine hoeveelheid boilies werkte uitstekend

Een stevige dril volgde en al snel had ik duidelijk dat dit een betere vis betrof. De vis zeilde helemaal naar rechts en probeerde enkele rietstengels te bereiken. Door zijn uitvallen vol te blokkeren lukte het de vis te draaien en weer het open water op te dirigeren. Na enkele minuten kon ik het net onder een mooie schubkarper schuiven die later exact 10 kg op de unster bracht. Over het algemeen gezien natuurlijk geen mega formaat, maar voor hier zeker een vis uit de betere laag van het bestand. Zeer content met deze schubkarper werd de rig weer voorzien van een vers aasje. In dit geval een 15mm Green Machine boilie met een stukje roze fluo pop-up als opvallende aanvulling. Een mooi uitgebalanceerd geheel dat prima weg viel op de bodem. Gelukkig was de visstek behoorlijk schoon en had ik hier geen last van overtallig wier, waar eerder dit jaar veel plekken hier wel mee vol lagen.

Chaos!

Met de vijf aanbeten die ik reeds had gehad verwachtte ik eigenlijk dat de activiteit op de stek snel af zou nemen. Niets bleek echter minder waar, want de chaos werd pas compleet toen ik opnieuw alle hengels had ingegooid en wederom wat losse boilies met de werppijp verspreidde over de stekken. Binnen enkele minuten vertrok de linker hengel. Een trage aanbeet vormde de aanleiding voor een stevige dril en ook hier trok de vis gelijk naar rechts. Het was duidelijk een betere vis en terwijl de vis richting het riet zwom kwam opeens de andere Delkim tot leven. Omdat de vis die ik al aan het drillen was net over de stek van de rechter hengel was gezwommen controleerde ik snel de richting van de lijnen, maar die liepen uit elkaar. Dubbelrun! Ik besloot aan te slaan en de tweede hengel naast me op de grond te leggen met de slipknop een stuk open gedraaid. Alleen rust kan je redden zeggen ze wel eens op mijn werk, in dit geval moest het ook maar. De eerste vis had echter totaal geen haast om op de foto te gaan en deed flink zijn best, terwijl ik de slip van de ander hengel ondertussen maar door hoorde gieren.


Ten opzichte van de vorige vangst had hij wel een jasje uitgedaan

Toen de vis zich uiteindelijk toch overgaf bleek het een oude bekende te zijn. Het was namelijk de schubkarper die ik in april al op de mat had gehad, maar hij had wel een klein jasje uitgedaan. Vlot, maar voorzichtig, werd de vis in de sling gedaan en het net vrijgemaakt voor de tweede vis. Ook deze bleek nog gewoon aan de haak te zitten en had zichzelf al redelijk moegestreden in z’n eentje. De sessie was bijna op zijn eind en daarom besloot ik snel de eerste hengel nog in te gooien terwijl de tweede vis even in het net wachtte. Nog voor ik de vis kon bevrijden liep de hengel alweer af en had ik dus weer geen net beschikbaar. Niet handig Frankie! Het 'probleem' werd snel opgelost door de schub in het net te onthaken en direct weg te laten zwemmen. Twee minuten later werd zijn plekje alweer opgevuld door een schubje van hetzelfde formaat.


De bolletjes gingen er goed in (en uit)

De tijd begon nu echt te dringen en als ik op tijd op mijn werk wilde zijn moest er snel worden ingepakt. In tweeënhalf uur had ik acht vissen gevangen uit 9 aanbeten. Ik had absoluut het idee dat de koek nog niet op was, maar het is natuurlijk ook goed om de stek weer rust te geven en niet alle vis te haken. Dan blijft er hopelijk nog iets moois over voor een vervolgsessie ;)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.