Tussen zwijgen & gillen: Herfstplannen

Helaas kan ik tot nu toe niet spreken van een succesvol jaar. In april wist ik een aantal mooie vissen te vangen in het Franse land, maar de sessies in Nederland leverden enkel kleinere vissen op en (veel) minder dan ik hoopte. Het vijverproject in de achtertuin verloopt zeer stroef en hierdoor is er veel vistijd verloren gegaan. Daar zal de komende periode weinig verandering in komen en buiten een geplande sessie in oktober moet ik mijn tijd goed zien te verdelen tussen thuis, werk en waterkant.

Om toch een goede kans op vis te kunnen maken tijdens de spaarzame visuren wil ik meer aandacht besteden aan het vasthouden van vissen op de stek. De vriezer is daarom gevuld met een goede hoeveelheid boilies waar ik de komende maand mee vooruit kan. Afhankelijk van de resultaten kan ik deze altijd nog aanvullen met vers aas. In de afgelopen twee weken heb ik alvast een start gemaakt met deze herfstplannen en heb ik een aantal sessies kunnen vissen.

Drukte en een vreemde klant

Aanvankelijk had ik een mooie stek gekozen op het huidige viswater. Deze stek leek vrijwel niet bevist te worden en bood een paar interessante opties in de vorm van plateau’s en taludranden. Met behulp van een markerdobber en een goede dieptekaart heb ik deze stek uitgebreid onderzocht en mijn plan gesmeed. Voor mijn najaarsoffensief koos ik voor de ‘Robin Red en Garlic’ boilie van AVK, een boilie die mij in het voorgaande jaar goede resultaten had opgeleverd en waar ik veel vertrouwen in had voor de komende periode. Met de voerpijp werd de stek dagelijks voorzien van de boilies en na drie voerdagen besloot ik een ochtendje te gaan vissen om te kijken of er vis op het voer zat.


Door te peilen breng ik de stek in kaart
 

Toen ik in alle vroegte arriveerde op de stek was het nog donker en zette ik rustig mijn materiaal op. Nadat ik beide hengels had voorzien van verse rigs en aas gooide ik de eerste rig richting een plateau. Op de betreffende stek staat ongeveer 7,5 meter water en geen obstakels, mijn verbazing was daarom ook enorm groot toen het lood onmiddellijk ‘vastsloeg’ na het raken van het wateroppervlak. Niet wetende wat ik er van moest denken draaide ik het zaakje binnen en zag opeens de lijn naar rechts zijlen, gevolgd door een dreun op de hengeltop.

Toen ik voor mij in het heldere water opeens een langwerpig lijf zag langskomen had ik het door, ik had een flinke snoek gehaakt bij het ingooien van de lijn! Inmiddels stond ik onderaan de wal in het water en had ik mijn net op de kant laten liggen. De haak zat keurig in de bek van de snoek en het lood hing er buiten, hij had zich dus in een split-second op het haakaas gestort!


Wachten op een aanbeet
 

Ik probeerde de snoek met een kieuwgreep te landen maar kreeg niet voldoende grip. Na diverse pogingen, waarbij de snoek wild met zijn kop sloeg, schuurde de onderlijn kapot op het scherpe gebit van mijn opponent. Met een paar krachtige staartslagen verdween hij weer in het diepe, heldere water. Afgaande op de lengte van mijn leader, en het feit dat ik de snoek al in mijn handen hield, schatte ik zijn lengte op ongeveer 110 centimeter!

Na dit vreemde begin van de sessie werden de rigs alsnog richting hun geplande stek gegooid en begon het wachten. Helaas bleef het die ochtend stil en kon het materiaal rond elf uur in de ochtend weer worden opgeruimd. Ik besloot de stek nog wel aan te voeren en het in de daaropvolgende week nogmaals te proberen. Echter, de twee daaropvolgende voerbeurten bleek er steeds iemand op de stek te zitten en was het voeren niet mogelijk. Daarnaast bleek de interesse voor de stek groter dan ik dacht en leek het me beter om op zoek te gaan naar een andere stek waar ik minder kans maakte om vissers aan te treffen.

Plan B

Na een gezellige teamsessie met de mannen van AVK besloot ik direct door te rijden naar het viswater om de nieuwe stek van een eerste laagje voer te voorzien. Ik voerde de stek matig aan omdat ik de volgende ochtend weer vroeg van de partij zou zijn, maar helaas leverde ook die ochtend geen aanbeten op. Dat verontruste me echter niet omdat ik er slechts een aantal uren eerder wat gevoerd had en het niet de meest voor de hand liggen najaarsstek betreft. De stek werd nu goed aangevoerd en ook de daaropvolgende drie dagen plande ik een tussenstop in op de terugreis van mijn werk naar huis.

Afgelopen donderdagnacht moest het dan gaan gebeuren. Met de visspullen al in auto reed ik naar mijn werk om daar de klok langzaam vooruit te zien gaan. Rond 23.00 uur arriveerde ik dan eindelijk aan de waterkant. Ik leek de enige te zijn aan het water en zette snel mijn spullen op. Ondanks de voercampagne was het vertrouwen in een goede afloop niet heel erg hoog, maar ik hoopte dat ik er naast zat en er toch één of meerdere vissen van het voer hadden gesnoept en waren blijven hangen. Na een uur vissen strekte de slappe lijn zich en ontwaakte de rechter beetmelder. Het bleek een brasem van ruim 60 centimeter en de vangst van die brasem gaf mij gek genoeg vertrouwen. Het was namelijk een redelijk snelle aanbeet en dat kon er op duiden dat het voer (grotendeels) was weggevreten op de stek in de laatste dagen.


Mijn weapon of choice voor dit najaar


Rond drie uur in de nacht was daar eindelijk die langverwachte aanbeet. Het heerlijke geluid van een gillende delkim, en een spoel die wordt leeggetrokken onder het geweld van een vluchtende karper, haalden me uit de slaap en niet veel later stond ik eindelijk weer te drillen. Gedurende de eerste tien minuten van de dril was ik volledig in de veronderstelling dat ik met een grote tegenstander van doen had. De logge manier van vechten en het diep blijven van de vis bleken echter ook een specialiteit van de vijftien ponds volschub die daarna over de netrand gleed. Bij het aanzien van het schubbenpatroon dacht ik de vis te herkennen als een volschub die ik reeds tweemaal eerder had gevangen, maar na latere bestudering van de foto’s blijkt dat dit een andere vis betrof en lijk ik een abonnement te hebben op de volschubs die deze plas herbergt. Ik besloot de vis even veilig in de bewaarzak weg te hangen en deze in het eerste daglicht op de foto te zetten.

De rig werd weer in positie gebracht en ik voerde een aantal handjes boilies bij op de stek om ook andere vissen tot azen aan te zetten. De slaapzak werd opgezocht en rond 06.15 uur werd ik wakker van een tweetal losse piepjes van de rechter delkim. Er gebeurde echter niets meer en de lijn lag nog steeds slap. Ik sloot de ogen weer en dommelde net weg toen ik een vreselijk harde run kreeg op diezelfde hengel. Na het oppakken van de hengel ervaarde ik een tegenkracht die ik nog nooit had gevoeld. De vis sleurde moeiteloos vele meters lijn van de spoel en ik kon niets inbrengen. Gedurende de eerste anderhalve minuut van de dril leek de vis niet te stoppen en kon ik enkel maar druk houden op de lijn! Ik kreeg een déjà vu van een sessie in het voorgaande jaar, waar ik een niet te houden vis verspeelde in een rietkraag aan de overzijde van het water. Plotseling was daar het moment dat spoel tot stilstand kwam en ik lijn terug kon gaan winnen en enkele minuten later kon ik een prachtige schubkarper op de mat leggen. De haak zat muurvast in de onderlip en de twee 20mm boilies hingen er keurig naast. Tevreden las ik het oordeel van de unster af en liet de weighsling met 14 kg schub daarin nog even in het water liggen in afwachting van Herman, die zich via whatsapp had aangemeld als fotograaf. 
Wat een krachtige vis!


Met deze twee mooie vissen in de pocket is de herfst voor mij veelbelovend begonnen. De komende weken zal ik proberen om nog een aantal mooie vissen op de kant te krijgen die het visjaar een prachtig einde kunnen geven. Laat ze maar gillen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.