Tussen zwijgen & gillen: Het pijpje

Iedereen heeft ze wel eens, van die dagen dat helemaal niets loopt zoals je wilt en alles fout gaat. Afgelopen week had ik zo’n dag, of eigenlijk twee dagen. Als ik na het boodschappen doen even langs de plaatselijke parkvijver loop zie ik direct een oranje schim door het water gaan. Als ik beter kijk zie ik een flinke koi zwemmen, gevolgd door een zestal donkere schimmen van gelijke grootte. De vissen zwemmen allen in de buurt van een ondergrondse rioolpijp die als verbinding fungeert tussen twee wateren. Gezien de hevige regenval van vanmorgen, en het feit dat het stekje aan het kanaal nu haast onbevisbaar is door de harde stroming, besluit ik nog even terug te gaan naar de supermarkt en twee blikken zoete mais te kopen. In de auto staan nog wat tijgernoten in de emmer die zorgvuldig met elkaar worden gemengd en niet veel later gaan er een aantal handen voor het pijpje.

Twee uurtjes later ben ik terug, bewapend met een penhengel en wat licht spul. Het weer is flink verbeterd, de regen blijft achterwege en af en toe spieken er wat zonnestralen door het wolkendek. Perfect! Het duurt amper een kwartiertje voor het pennetje voor de eerste maal wegduikt. Precies op dat moment ben ik even afgeleid en schrik min of meer van de aanbeet. Een halfbakken aanslag volgt en het verbaast me dan ook niets als de vis na amper twee seconden contact lost. Shit!

Het pennetje wordt weer te water gelaten voor het pijpje. Het pennetje is continu in beweging door het jonge spul dat aan de oppervlakte zwemt, maar als hij na iets meer dan twintig minuten opeens iets opsteekt ben ik scherper dan ooit. Het pennetje duikt weg en het water ontploft, hangen! Direct zie ik de pen de pijp in verdwijnen en het blijkt dat ik met mijn lichte penhengel niet genoeg druk kan zetten voor de pijp. Na diverse uithalen van de vis lijkt hij de pijp weer uit te komen en zie ik de pen boven water verschijnen. Dan volgt een laatste schot en de hengel vliegt recht. De lijn is afgeschuurd op het beton, en helaas net boven de pen. Balend van de verspeelde vis en het feit dat de vis nu rondzwemt met een haak, lijn en dobber boven z’n kop zoek ik naar een oplossing. Dit moet anders kunnen.


Vroeg of laat moet er weer een vis langskomen


De oever is gemaakt van stenen en is naast het pijpje erg ondiep. Ik realiseer me dat mijn lieslaarzen in de auto liggen en hoop hiermee het verschil te kunnen maken tussen winst en verlies. Na het opnieuw optuigen van de hengel besluit ik het aas nogmaals op dezelfde plek te laten zakken. Door alle commotie op de stek is deze flink verstoord, maar ik weet dat de vissen de pijp als trekroute gebruiken en dat er vroeg of laat weer een vis langs moet komen. Een soort van statisch pennen dus.

Vlak voor de schemer is het opnieuw raak. De pen duikt de pijp in en de aanslag volgt. Ik loop het water in en kan nu de lengte van de hengel optimaal benutten om de vis veilig uit de pijp te krijgen. Alles lijkt te lukken en het drillen verloopt soepel. Als de vis het pijpje uit komt zwemmen schiet de haak plotseling, en geheel onverwacht, los. Wel heb je ooit! 0-3, ik ga naar huis.

Ondanks de drie verspeelde vissen denk ik dat de twee lossers toevallig zijn. De lijnbreuk was het gevolg van een onjuiste inschatting en daar baal ik van, maar ik denk er wel van geleerd te hebben. Om mijn geluk toch nog eens te beproeven keer ik de volgende ochtend vroeg terug naar het pijpje. Het regent pijpenstelen, maar vanonder de paraplu is de pen voldoende zichtbaar. In drie uurtjes sla ik tweemaal aan en tweemaal duurt de dril niet langer dan drie seconden. Ik geef het op…

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.