Tussen zwijgen & gillen: Koers zetten

Een nieuw kalenderjaar zorgt meestal voor grootste plannen en hoge verwachtingen, maar ook voor veel interne vraagstukken. Waar ga ik vissen en in welke maanden doe ik dat? Welke aanpak kies ik daarvoor? Welk aas ga ik gebruiken? Zijn er specifieke vissen die ik wil vangen? Het zijn vragen waar het gros van de karpervissers ook mee rond zal lopen, althans dat vermoed ik. Vaak borrelen deze vragen op in de wintermaanden en even vaak realiseer ik me gaandeweg het jaar dat het niet zo is gelopen als gepland. Ik heb er al vaker over geschreven, maar ik ben soms te wispelturig om een echt strakke planning te maken en het maximale uit mijn visserij te halen. Dat laatste is wel een belangrijk aspect, want vaak is je succes hoger als je simpelweg alle tijd en energie in slechts één of twee wateren stopt.

Op naar nieuwe avonturen!
Op naar nieuwe avonturen!

Ik heb me voorgenomen om daar in dit jaar wel iets aan te gaan doen, tot op bepaalde hoogte dan. Het freestylen en hoppen tussen wateren is namelijk wel iets dat ik erg leuk vind en goed past bij mijn visserij, waardoor ik het ook niet helemaal wil veranderen. Het voorjaar zal mij genoeg ruimte geven om lekker te flierefluiten, te gaan en te staan waar ik dat wil. Sowieso vis ik in het voorjaar veel instant en speel ik het liefst in op de omstandigheden. Een chodje hier, een PVA zakje daar. Vissen op zicht en ondieptes. Het freestylen past prima bij de voorjaarsvisserij. Halverwege de maand mei staat een 11 daagse voorjaarstrip naar Frankrijk in de agenda met Bob. Ook daar hebben we een aantal wateren als basis genomen en is de kans groot dat we afwijken van het plan. Het past volledig in mijn voorjaarsplannen. Ik heb er nu al zin in!

Het voorjaar is dé tijd bij uitstek om te freestylen
Het voorjaar is dé tijd bij uitstek om te freestylen

De afgelopen jaren heb ik mijn visserij op het syndicaat van VC de Meeren vaak als basis gebruikt voor mijn plannen, maar dit heeft niet echt gewerkt. Ieder jaar heb ik er mooie vissen gevangen, maar ik liep vaak tegen zaken aan waar ik geen invloed op had. Dit jaar zal ik mijn visserij er niet als basis zien, maar als back-up. Dat houdt simpelweg in dat ik er wel zal gaan vissen (mogelijk al in het voorjaar), maar gewoon eens een ander water ga aanpakken. De vergunning behoud ik in ieder geval want ik ben er zeker nog niet klaar.

Wat ik dan wel ga doen? Zodra de watertemperaturen voldoende zijn opgelopen om de diepere wateren op gang te brengen, wil ik mijn aandacht gaan richten op één specifieke zandafgraving. Veel tijd langs het water doorbrengen, voeren en kijken of ik een aantal vissen kan vangen die hoog op mijn lijstje staan. Enkele vissen heb ik in het verleden al eens gevangen, maar een aantal ontbreken nog. Dit jaar wil ik me vastbijten in het water en kijken of ik de ontbrekende puzzelstukjes kan inpassen. Als ik mij dit jaar eens aan mijn plannen houdt zal deze visserij overlopen in het najaar. En dan komt de grote onzekere factor van dit jaar om de hoek kijken…

Ieder jaar wist ik er mooie vissen te vangen...
Ieder jaar wist ik er mooie vissen te vangen...

Enkele maanden geleden heb ik namelijk samen met Mariska een nieuw huis gekocht. Deze nieuwbouwwoning is nu in aanbouw en de oplevering zal hoogstwaarschijnlijk dit najaar zijn. Wanneer precies is echter onduidelijk en de verhalen verschillen van ‘na de zomer’ tot ‘rond de kerst’. Het maken van concrete plannen is dan ook wat lastig. Eén ding is wel zeker: zodra de woning wordt opgeleverd is het tijdelijk even klaar met de visserij en zal er volop worden geklust aan het huis en de vijver. Die moet namelijk ook mee! Er is meer in het leven dan alleen vissen en een stabiel ‘huisje, boompje, beestje’ is natuurlijk ook cruciaal. Qua woning gaan we er in vrijwel alle opzichten op vooruit, maar één ding steekt nog wel een beetje. De gemeente heeft bij het verdelen van de straatnamen namelijk geen rekening gehouden met de belangen van de bewoners. Zo zijn niet wij, maar onze buurtgenoten geselecteerd voor de straatnaam ‘Karper’ en wij opgescheept met een andere vissoort. Inmiddels heb ik er vrede mee en ben ik vooral blij dat ik niet op de Brasem komt te wonen!

De onzekere factor van 2018. Wanneer is het klaar?
De onzekere factor van 2018. Wanneer is het klaar?

Zoals je ziet zal tweeduizend achttien voor mij weer een jaar worden waar lang niet alles vaststaat. Door de visserij een beetje in te delen per periode hoop ik dit jaar in ieder geval een serie mooie vissen te kunnen vangen en nieuwe avonturen te kunnen maken. Natuurlijk zal ik daar regelmatig over schrijven in mijn blog en als het een klein beetje meezit plak ik er ook een vlog aan. Tot later!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.