Tussen zwijgen & gillen: Ochtendgymnastiek

Ik schrik wakker van de delkim en terwijl ik de slaapzak van me af gooi zoek ik al naar mijn lieslaarzen. Snel komt het besef dat het slechts bij een enkele piep is gebleven en dat ik weer rustig kan gaan liggen. Het is drie uur ’s nachts en het is de derde keer dat een soortgelijk moment plaats heeft gevonden in de donkere uren. De delkims staan op standje paniek en piepen bij elke millimeter die de stow bobbin beweegt. Ik wil alles horen wat er gebeurt, want ik vis dicht bij de takken van een omgevallen boom. De slip staat potdicht, het startoog voor de beetmelder en de hengels binnen grijpafstand van mijn stretcher. Er is voldoende speling tot de boom, maar ik laat liever niets aan het toeval over.

Een paar minuten later lig ik nog wakker als de bobbin tegen het carbon klapt en de delkim het uitschreeuwt. Binnen no-time heb ik de hengel te pakken en sta ik op mijn sokken in de modder. Ik stap een paar meter naar achteren terwijl de hengel zich steeds verder kromt. De weerstand is groot maar de vis komt mee en laat zich al snel een meter of tien binnen draaien. Het is tijd om de slip iets losser te zetten en ik merk direct dat ik met een goede vis te maken heb. Het komende kwartier verloopt in een soort roes. Een heerlijke stevige dril onder de eigen kant volgt met twee partijen die zich vol inzetten om hun doel te behalen. Een stevige schouderpartij doorklieft niet veel later het wateroppervlak en verraadt dat de vis in de buurt van het net komt. Het landen verloopt vlekkeloos en bij het aanklikken van de hoofdlamp zie ik een bonkige schubkarper in de mazen van het net liggen. De ‘Mugga’ zit goed verankerd in de onderlip en zou niet zijn losgekomen. De fors gebouwde vis brengt enkele momenten later 17 kilogram op de klok. Happy times!


Een echte drilmeester


Ik besluit de vis even in de retention sling weg te hangen tot het licht genoeg is om een paar mooie foto’s te maken. De hengel wordt opnieuw ingelegd en een handje vermalen Red Flowers gaan mee naar de bodem. Hoewel ik nog probeer een oogje dicht te doen wil dat niet echt vlotten. Uiteindelijk ben ik nog steeds wakker als het licht begint te worden en besluit ik de vis in het eerste ochtendlicht te fotograferen zodat deze terug kan. Met een paar ferme staartslagen zwemt de vis weer terug de diepte in. Met deze mooie vangst ben ik al zeer tevreden, maar ik voel dat er nog iets in het vat zit.


Een groepje schubkarpers tussen de taken van een verzonken boom


Het gevoel klopt, want iets na half zeven is het opnieuw raak en het is dezelfde hengel die krom gaat. Zowel de hengel als ik krijgen een fikse portie ochtendgymnastiek te verduren. De dril duurt iets korter dan de vorige, maar de explosiviteit van de vis is enorm en terwijl hij onder de hengeltop naar uitwegen zoekt moet ik me in vreemde houdingen buigen om zijn uitvallen te pareren. Uiteindelijk wordt ook deze drilmeester moe en schuift hij over de rand van het net. Het lijkt aanvankelijk op een vis van laag in de twintig pond, maar als hij eenmaal op de mat ligt blijkt dat ik me redelijk heb vergist in zijn lengte. Met een lengte van 92cm blijkt het toch nog een vis te zijn van 13,8 kilogram en dat zorgt voor leuke gemiddelden!


De bonkige schub wordt in het eerste licht op de foto gezet


Een paar uurtjes later wordt duidelijk dat de koek op is voor vandaag. De trolley wordt gevuld en de weg terug naar de auto lijkt veel langer te zijn dan de heenreis gisterenavond laat. Voor een korte ‘overnighter’ ben ik zeer tevreden en ik kan dan ook voldaan naar huis. De komende weken staan er nog een paar sessies gepland op dit water en wil ik proberen om een spiegelkarper op de mat te krijgen die ik inmiddels een aantal malen op dezelfde stek heb gespot. Daarover binnenkort meer ;)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.