Tussen zwijgen & gillen: Op de valreep

Zondagmiddag 14.00 uur. Buiten laat de zon zich van haar beste kant zien en mijn vriendin staat op het punt om met haar auto op pad te gaan. Ik zit nog steeds zonder auto en dus is het noodzaak om snel te handelen. “Wil je me even wegbrengen naar het water?” Na enig tegenpruttelen gooi ik mijn spullen in de starlet. Let’s go! 

Bij aankomst op de gewenste stek blijkt dat er hier al een aantal jonge jongens zitten te vissen. Dat is jammer. Dan maar doorrijden naar het parkwatertje om te zien hoe druk het daar is. De favoriete hoek blijkt bezet, maar die aan de andere kant is nog open. Snel de spullen eruit, een bedankje richting vriendin en op naar de stek.

Ik heb deze hoek nog niet eerder bevist en sta daarom blanco in mijn stekkeuze. Hoeveel vistijd ik precies beschikbaar heb is me ook niet helemaal duidelijk, want als die starlet weer opdoemt is het over met de vispret. Ik besluit één van de hengels op te tuigen met een chodrig en deze te beazen met een fluo popup. Ik wil deze hengel regelmatig verplaatsen en daarmee hopelijk een actieve vis vinden. De andere hengel wordt op een bedje van 10mm pellets gevist aan de overzijde van de smalle doorgang waar ik me genesteld heb. Van deze pellets rijg ik er twee aan de hair. Dat is gelukkig een makkelijke opgave, want de pellets zijn voorgeboord.


Ik verwacht vis in de hoek


Ondanks de zon is het nog best fris in mijn t-shirt, maar gelukkig is het watertje gelegen voor een aantal flats, waardoor ik in de luwte kan plaatsnemen. De chod wordt drie maal verplaatst binnen de kom waar ik de vissen verwacht. Het is er ondiep en de zon staat er vol op. Iedere stek krijgt 30 a 40 minuten de tijd, maar actie blijft uit. Ik besluit de chod nog eenmaal te verplaatsen. Een flinke worp naar links brengt het aas in de buurt van een andere kom. Hier zaten tot een half uur geleden ook vissers, maar deze hebben de spullen inmiddels opgeruimd. 

Niet veel later gaat de telefoon. Ze is op de terugweg en ik kan vast beginnen met inpakken. Nu heb ik daar niet zoveel tijd voor nodig dus ik pak nog even de camera en maak wat foto’s. Er klinkt een piep vanaf de chodhengel. Dit is niet de eerste keer want de wind staat er vol op en de delkim staat redelijk gevoelig afgesteld. Als ik naar de top kijk zie ik echter dat hij licht buigt en weer terugkomt in normale positie. Dat is toch wel vis, maar ik zet mijn geld op een brasem. Ik pak de hengel op, zet spanning op de lijn en zie plots de lijn midden op het water verspringen. Het lijkt er op dat de lijn ergens achter bleef haken op de bodem en nu los sprong onder de druk. Nog opvallender is het feit dat de lijn daarna volle bak naar rechts loopt en als ik bijdraai heb ik contact met een vis die zicht rechts van mij bevind. Ik sta er even raar van te kijken, want het haakaas lag zo’n zestig meter links van me gepositioneerd! Tijd om er lang bij stil te staan heb ik ook niet, want de vis heeft door dat hij ontdekt is. 


Een piep volgt


Wat volgt is een stevige dril met een opponent die ik niet te zien krijg. Heerlijke uithalen en een ritmisch getik van de slip. Dan gaat de telefoon. Drie keer om precies te zijn. Ik hoop stiekem dat ze zo maar even komt kijken waarom ik niet opneem, maar die hoop blijkt vals. Als ik de schubkarper voor het eerst goed zie krijg ik gelijk de kans om het net er onder te steken. Bingo!


Handig zo'n fotograaf


Even snel de telefoon beantwoorden en zo heb ik er nog een fotograaf bij ook. Redelijk luxe omdat ik meestal vanaf het statief mijn foto’s maak. Dat levert toch net weer andere ‘standjes’ op. De chod heeft zijn werk goed gedaan en de haak zit verankerd in de onderlip. Een paar foto’s later verdwijnt het schubbenkleed weer in het troebele water. Wat overblijft op de kant is een gelukkige visser en een, ietwat, minder gelukkige vriendin. De verklaring voor dat laatste volgt als ik met een natte onthaakmat en schepnet bij haar auto aan kom lopen. Sorry schat…

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.