Tussen zwijgen & gillen: Speeddaten

De camera draait als Edwin een vis afdrilt vanuit de boot. Terwijl ik de camera bedien hoor ik op de achtergrond een enkele piep. Dat gebeurt vaker en ik schenk er nog niet veel aandacht aan. Twintig seconden later klinkt er opnieuw een piep, waarop ik toch een kijkje besluit te nemen aan de andere kant van onze stek. Aangekomen bij de hengels zie ik dat mijn rechter hengel volledig doorgebogen is richting het water en de lijn snaarstrak staat. Ik sla aan en voel direct een flinke weerstand aan de andere kant van de lijn. Dan zie ik meteen waarom de beetmelder geen verdere indicatie gaf. De lijn zit om het rolletje van de molenspoel geslagen, waardoor de vis geen centimeter lijn kon nemen.

Normaliter kan dit je een hengel kosten, maar in dit geval had het er voor gezorgd dat de vis nog voor het aanwezige lelieveld was blijven zwemmen en geen kans had gekregen om zich er in vast te zwemmen. Een geluk bij een ongeluk dus! Edwin had zijn vis inmiddels kunnen landen en maakte vaart om de boot aan mij over te dragen. Terwijl ik me op de dril focus hoor ik plotseling een harde gil en een even luide plons. Ik proest het uit van het lachen als ik Edwin naast de boot zie liggen en besef dat dit gebeurde omdat hij mij snel wilde helpen. Als ik uiteindelijk de boot helemaal niet nodig blijk te hebben begin ik me toch iets schuldig te voelen, maar gelachen hebben we wel.


In afwachting van de fotograaf


Na een stevige dril voor de eigen kant schuif ik het net om een flinke spiegel en direct weet ik dat het een hele goede vis is. De unster oordeelt en bepaalt het gewicht op 18,4 kg. Supergaaf! De vis wordt even in de retention sling weggelegd om zo rustig de camera’s in orde te brengen en Erwin over te laten komen voor wat hulp bij het vastleggen van deze vis. Korte tijd later slaat de vis zichzelf met een paar krachtige staartslagen van ons af, een gelukkig vissertje achterlatend. Een geslaagde eerste date!

Terwijl de sessie vordert vangen we een behoorlijk aantal vissen op onze stek. Prachtige spiegels en hoge schubkarpers worden binnengehaald, maar de grotere vissen schitteren in afwezigheid. Anderhalve dag na de vangst van de spiegelkarper stap ik de boot in om de volgende vis te drillen. De aanbeet was stevig, maar als ik de lijn vrijmaak uit de lelievelden blijkt dat de vis zich (zoals veel anderen) slechts binnen een paar meter van de beviste stek ophoudt. Als ik direct contact maak met de vis begint een stevige dril. De vis knalt van het ene naar het andere lelieveld en neemt de boot meermaals op sleeptouw. De hengel staat in een diepe curve en ik probeer de lijn zo kort mogelijk te houden zodat de vis zich nergens kan vastzwemmen. Dat lukt, maar de eerste twee pogingen om de vis te landen falen jammerlijk.


Twee keer binnen 34 uur gevallen voor hetzelfde aas


Tot tweemaal toe lijkt de vis de strijd namelijk te staken, maar gaat ze er vandoor als ik klaar ben voor de landing. De wind helpt ook niet echt mee en ik voel dat de tijd begint te dringen. Gelukkig slaag ik er uiteindelijk toch in om het landingsnet onder de vis te zetten en de buit binnen te halen. Wederom een mooie dikke spiegel in het net en na de stevige dril blijf ik even in de boot zitten om bij te komen.


Een date behandel je als een Koningin


De vis brengt 17,9 kg op de klok en tot op dat moment is er geen enkele vorm van twijfel. Pas tijdens de fotosessie valt het me op dat er een aantal knobbels zitten op de linker borstvin van de vis. Plots gaat er voorzichtig een lichtje branden en dan herken ik ook het kleine groepje schubben op de linkerflank van de vis. Een kleine haakwond van de dag er voor brengt 100% uitsluitsel. Deze mooie spiegel is voor de tweede keer binnen vierendertig uur gevallen voor ons aas en beide keren zit ik er mee op de foto.


De tweede al wat stroever


Hoewel ik beide dates als zeer plezierig heb ervaren had het wat mij betreft bij de eerste mogen blijven. Als ik nou die ene vis van vannacht niet had gelost dan had deze vangst voor Edwin een nieuw persoonlijk record betekend. Ik had het hem gegund, dat zeker. Maar misschien is het maar beter zo. Ex-vriendinnen binnen de vriendengroep zorgen vaak voor problemen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.