Tussen zwijgen & gillen: Stompie

Het water komt met bakken uit de hemel als ik, bewapend met een peilhengel, aan de oever sta van een nieuwe stek. In eerste instantie denk ik nog dat het wel meevalt onder het bladerdek van een aantal bomen, maar als het water mijn broek binnen sijpelt is het te laat. Pauzeren heeft nu ook geen zin meer dus als een verzopen kat gooi ik de peildobber een eind richting de horizon. Nadat ik het bodemverloop redelijk in kaart heb gebracht verspreid ik met de voerpijp een zak boilies voor de volgende dag. Soppend loop ik terug naar mijn auto.

Na de nachtdienst heb ik even een schoonheidsslaapje nodig. Rond twee uur in de middag gaat de wekker en slaapdronken grijp ik vast wat spulletjes bij elkaar voor het vissen. Al het materiaal is nog weggestopt na de laatste Frankrijksessie en dus valt er nog het één en ander uit te zoeken. Dat duurt een paar uurtjes, maar rond de klok van vijf stap ik in de auto. Nog even snel een ‘footlong’ halen bij de SubWay en dan door naar het water voor een nachtje.

Ik arriveer een kleine veertig minuten later aan het afgesloten plasje. De heftige regen heeft voor flinke plassen gezorgd naast de dijk, maar de stek is nog goed te bevissen. De tent wordt snel in positie gebracht en daarna volgen de hengels. Beide rigs worden voorzien van een Double Dutch en in stelling gebracht. De linker stok tegen een brug, de rechter onder de boeg van een aangemeerd binnenvaartschip. Terwijl ik rustig zit op te drogen op de stretcher, en tegelijk geniet van mijn broodje, klinken er een aantal piepen van de rechter hengel. Ik zie nog net hoe de slappe lijn wordt strakgetrokken en dat de hengel in een curve vliegt. Ik heb de stok snel in mijn handen en start een rustige dril. Het lijkt in eerste instantie op een goede vis. Rustig, sloom en diep voor de kant zwemt hij zijn rondjes. Ik ben dan ook even verrast als er na een paar minuten een schubkarper van zo’n 8 kg in het net glijdt.


Af en toe klinkt er een piep


Een mooie schub, dat zeker. De vis oogt oud en ik ben benieuwd naar zijn verleden. Ik durf met redelijke zekerheid te zeggen dat hij afkomstig is van het naastgelegen kanaal en zich ooit heeft laten opsluiten toen de brug gesloten werd. Aan zijn stompe kop te zien is hij uit verwarring nog wel eens tegen die brug opgezwommen. Het zou ook zijn spastische gedrag verklaren, want bij het maken van een paar foto’s heb ik de grootste moeite om hem ‘recht’ op de foto te zetten. Het visje krijgt snel zijn vrijheid terug en ik vaar de hengel opnieuw uit naar de stek. Een paar boilies worden bijgevoerd en het wachten kan wederom beginnen.

Naarmate de avond vordert krijg ik het gevoel dat mijn linker hengel niet goed ligt. Met zo’n gevoel doorvissen of proberen te slapen is geen optie en dus wordt de rig verlegd. Kort daarop lijken een paar snelle piepjes actie aan te kondigen, maar het blijft bij enkele losse kreetjes. Ook gedurende de nacht gebeurt er niets. Met regelmaat ontwaak ik door een losse piep of het geluid van de vrachtschepen die vlak achter mijn tent door het kanaal ploegen. Het enige wat me wel opvalt gedurende de nacht is dat het ophoudt met regenen. Eindelijk!


Stompie


Met de snelle aanbeet van gisteren nog vers in het geheugen hoop ik op een tweede vis in de ochtenduren. Als de uren verstrijken realiseer ik me dat deze niet meer komt en dat het tijd is om het spul in te pakken. Gelukkig is het tot dan toe droog en kan ik de zooi redelijk opgedroogd in de auto gooien zodat ik er thuis geen omkijken meer naar heb. Met een aantal barbecues, voetbaltoernooien en afspraken in het vooruitzicht zal er van vissen de komende anderhalve week weinig terecht gaan komen. Gelukkig kunnen er wel plannen worden gemaakt en voerstekken worden opgebouwd. Wat in het vat zit verzuurt niet ;)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.