Tussen zwijgen & gillen: Locatie is alles!

Een gouden regel om meer vis te vangen is ‘vissen waar de vis zit’. En dat geldt in de wintermaanden natuurlijk al helemaal, want dan zwemmen ze een stuk minder ver en blijven ze vaak gezamenlijk in hun holding hangen. Recent beleefde ik samen met Jesse een bijzondere sessie waar dit gegeven weer eens keihard bevestigd werd.

Jesse heb ik recent leren kennen nadat hij als social media man aansloot bij het team van Nash Benelux. Ik kende hem eigenlijk nog niet, maar het bleek dat we nog geen vijf kilometer van elkaar af wonen. Nadat hij al een paar keer was komen buurten tijdens het vissen besloten we er samen eens een paar uurtjes op uit te trekken en dat deden we op een woensdagochtend in februari. We kozen ervoor om één van zijn vaste winterstekjes te bevissen en waren rond een uur of 7 in de ochtend aan het vissen, ieder met één hengel op de hotspot. Ondanks onze goede wil en inzet bleef het angstvallig stil in de eerste anderhalf uur en daarom besloten we het roer om te gooien en een ander water aan te doen. We kozen voor een watertje in een omgeving waar ik tien jaar geleden heb gewoond en toen regelmatig heb bevist. Destijds zwom er een mooi bestand aan rijkelijk beschubde spiegels, maar ik had zelf geen idee van het huidige bestand. Jesse had er zelf nooit eerder gevist.

Het zou een bizarre drillathon worden
Het zou een bizarre drillathon worden

De omstandigheden voor een aanbeet waren ideaal. Een beetje bewolking met een flauw zonnetje, een luchtdruk rond de 1010 hPa en een lekkere westelijke wind. We kozen voor een stek langs een drukke weg waarbij we totaal vier hengels verdeelden over een flink stuk water. Achteraf zou duidelijk worden dat dit helemaal niet nodig was, maar daar hadden we toen nog geen wetenschap van. Jesse viste een hengel in een zonnig kommetje en zijn andere hengel in een hoekje naast een gebouw. Zelf viste ik twee hengels tegen de palen van een steiger. Na het uitvaren van mijn tweede hengel met de voerboot tikte de hanger al binnen twee minuten tegen het carbon! Hoezo instant succes?!

Een geweldig (winter)aas
Een geweldig (winter)aas

Die eerste vis werd snel afgedrild en de opponent betrof een mooie schubkarper met een prachtig schubbenkleed en perfecte bek. De vis werd even in de retainer weggehangen zodat de hengel opnieuw kon worden uitgevaren en we de camera er even bij konden pakken. De aasperiodes kunnen in de winter erg kort zijn en daarom loont het vaak om snel de hengel weer in positie te brengen. Dat bleek wel toen dezelfde hengel nog geen twee minuten later weer afliep! Ditmaal was het de beurt aan Jesse om te drillen en een iets kleinere schubkarper kwam voor hem op de kant.

Prachtige schubs in dito kleuren
Prachtige schubs in dito kleuren

In de twee uren die volgden werd wel duidelijk dat we met deze hengel recht in de holding zaten te vissen, want we slaagden er simpelweg niet in om deze hengel langer dan 3 minuten in het water te houden. Iedere keer liep hij kort na het uitvaren af en de 15mm Citruz boilie met een klein handje Citruz flakes bewezen een perfecte combinatie te zijn. De koude winterkarpers vonden het in ieder geval erg lekker! Het werd een soort maffe drillathon, waarbij we maar liefst 9 aanbeten kregen op deze hengel en slechts één vis de dans ontsprong. De andere hengels lagen er een beetje voor spek en bonen bij. Slechts één van de andere hengels leverde ook een aanbeet op en daarmee wisten we samen 9 vissen te vangen, waarvan ik er zelf vijf mocht vasthouden voor de camera.

Een parel voor Jesse
Een parel voor Jesse

Onder de vissen zaten twee prachtig beschubde spiegelkarpers, waarvan we er ieder één mochten vangen. De rest van de vissen waren puntgave schubkarpers die goed in de winterkleuren zaten en de steiger als favoriete hang-out hadden gekozen voor deze winter. Tijdens het drillen van de laatste vis kregen we controle en werd ons verteld dat we niet mochten vissen langs de weg waar we langs zaten. We besloten er gelijk een punt achter te zetten en keerden met een zeer voldaan gevoel huiswaarts. Het bleek maar weer eens: Locatie is alles!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.