Vissen hebben ook gevoel.....

Worden jullie er ook niet een keer doodziek van? Ik denk dat iedere karper visser wel eens is uitgedaagd voor een discussie omtrent onze hobby en het dierenleed dat wij hiermee veroorzaken. "en ook gevoel hoor," of "hoe zou jij het vinden als ik een haak door jou lip zou jassen!" Nou, ik ken zat mensen met een hele ijzer handel door hun lippen!

Een discussiepunt dat telkens weer stof doet opwaaien en keer op keer worden wij geconfronteerd met een onderzoek of vissen wel of niet traumatische ervaringen overhouden aan het feit dat wij ze achter de schubben aan zitten. Zo kwam ik van de week een al surfend over het internet een onderzoekje tegen, welke in mijn ogen werkelijk de plank compleet missloeg.


Ik citeer:

"Vissen die aan de hengel belanden, voelen pijn en blijven zich die pijn herinneren. Dat blijkt uit een studie door Noorse en Amerikaanse wetenschappers."

Tijdens het onderzoek werden goudvissen blootgesteld aan een pijnlijke hitte. Ze kregen een miniatuurjasje aan met een klein, flexibel verwarmingselement, zoals dat in de ruimtevaartindustrie wordt gebruikt om elektrische draden droog te houden. Op voorhand gaven ze aan de helft van de vissen de pijnstiller morfine, aan de andere helft niet. Uit de test bleek dat bij 38 °C de vissen die geen pijnstiller hadden gekregen, tekenen vertoonden van angst en verwarring. De vissen hadden dus een schrikwekkende ervaring meegemaakt en konden zich dat herinneren.

De onderzoekers hopen dat ze met dit onderzoek vissers doen nadenken over hun vistechnieken. Volgens Andrew Tyler, directeur van een Britse organisatie voor dieren, is vissen een barbaarse sport. Hij zegt dat de vissport gruwelijk is en dat het verboden zou moeten zijn.

De bevindingen werden gepubliceerd in het blad Applied Animal Behaviour Science.
(bron, www.knack.be)

Oke.....mensen die niet vissen (of hier een afkeer tegen hebben) zullen ons niet snel begrijpen, dat mag duidelijk zijn. Maar dat mensen zo ver gaan om hun punt te maken! Vissen voorzien van jasjes die te verwarmen zijn. Hoe verzin je het. Ligt het aan mij, of is het een logische reactie van een vis. Water dat op 38 graden wordt gebracht voelt niet prettig aan voor een vis nee! Hoe vaak je dat ook blijft doen, vissen blijven angstig en verwarrend reageren. Prop je een vis vol morfine, ja...dan zal hij er niet zo veel last van hebben nee!

Snoeken zijn dol op baarzen, al zijn ze voorzien van gemene stekels op hun rug

Ik vind het niet echt een bewijs dat vissen pijn in hun bek als een trauma ervaren. Één van de snoek zijn lievelingsmaaltjes, is een baars. Wanneer de baars gepakt wordt door de zoetwaterjager, zet de baars zijn stekels uit welke door de bek van de snoek penetreren. Heeft een snoek na één baars een ondraaglijk  trauma opgelopen? Nooit geen baars meer voor mij! Nee hoor! Karpers azen heel graag over mosselplaten en halen hier geregeld hun bek mee open. Weerhoud dat de zoetwaterbuffels te azen op een mosselplaat. Ik dacht het niet.  

Zelfs ik geloof, dat vissen het gevangen worden niet als aangenaam ervaren, tuurlijk niet! Anders zouden ze niet zo tegenstribbelen. Alleen wanneer wij de vissen met respect blijven behandelen, blijven we ze vangen. Toch een teken dat het ze niet slecht afgaat. Ik vrees alleen dat dit een onderwerp is dat altijd ter spraken zal blijven, helaas...

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.