Volle maan

Rondom volle maan bestaan genoeg mythes. De meest bekende is waarschijnlijk het verhaal over de weerwolf. Een mens die bij volle maan in een wolf verandert. Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter. Weerwolven zijn een leuk onderwerp voor een horrorfilm, maar meer dan dat gelukkig niet. Toch lijkt een volle maan wel degelijk invloed te hebben op mens en dier. Een beetje speuren op het internet bracht me bij een onderzoek dat ergens in 2007 door verzekeringsmaatschappij Reaal is uitgevoerd. Uit dit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat kinderen tijdens volle maan onrustiger zijn dan anders en op de dag van een volle maan is de kans 5,8 procent groter dat de beurskoersen dalen. Vreemd? De cijfers die genoemd worden zijn niet bijster spectaculair. Behalve die van inbraken. De dag na volle maan is het aantal meldingen van inbraak 24 procent hoger wat hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met het feit dat het tijdens een volle maan een stuk lichter is buiten. Daarover gesproken...

Wat voor invloed heeft de volle maan op onze visserij? Voor veel karpervissers staat het garant voor blanken. Er zijn vissers die tijdens volle maan niet eens de moeite nemen om te gaan vissen omdat het gedoemd is te mislukken. Nou is het mij ook  overkomen dat ik tijdens volle maan tegen alle verwachtingen in keihard geblankt heb. Aan de andere kant is het ook weleens andersom geweest en wist ik gewoon mijn visjes te vangen. Maar stel nou dat de volle maan echt invloed heeft op het gedrag van de karpers, hoe komt dat dan in vredesnaam?

Als we het allemaal eens nuchter gaan bekijken, dan zijn de enige zichtbare verschillen tussen een volle maan en bijvoorbeeld een balsemieke maan (sikkelvormig) de hoeveelheid licht die afgegeven wordt en de positie waarin deze staat. Hoe "voller" de maan, des te hoger deze in de lucht staat. Dus hoe hoger de maan staat, des te meer licht er in het water schijnt. Nou is het bekend dat karpers lichtgevoelig zijn en ik denk daarom ook dat we de oorzaak van de slechte resultaten tijdens volle maan daar ergens moeten zoeken.

Zo kan ik me voorstellen dat karpers met een heldere nacht en een volle maan aan de hemel meer kunnen zien onder water. Veel vissers zijn ervan overtuigd dat er ´s nachts meer gevangen wordt omdat karpers dan juist minder zien en dat is vrij aannemelijk. Tijdens volle maan kan het dus zijn dat er meer te zien is onder water en gevaar sneller wordt opgemerkt door vissen. Dit is uiteraard voor een deel ook afhankelijk van de waterkwaliteit, want hoe helderder het water, des te meer licht er naar de bodem dringt. Al het bovenstaande zou dan niet van toepassing moeten zijn als het een bewolkte nacht betreft en dat sluit ook redelijk aan op mijn eigen ervaringen. Dat extra licht kan er misschien ook voor zorgen dat de karpers met een volle maan op hele andere plekken rondzwemmen. Er zijn bijvoorbeeld karpervissers die tijdens volle maan goede resultaten hebben gehad op hele ondiepe stekken.


Het is natuurlijk slechts een theorie en misschien zit ik er wel kilometers naast. Het lijkt mij in ieder geval de meest logische verklaring zonder gelijk op de zweverige toer te gaan. De tijd dat we nog in weerwolven en een magische maan geloofden ligt gelukkig ver achter ons.
Tot zover, volgende keer zullen we verder ingaan op vleermuizen rond de tent en hoe je een beet van een vampier kunt voorkomen met knoflookboilies...

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.