Wanneer de wereld vervaagd

Daar sta je dan aan de oever van het water. De slaap kan ik niet vatten en terwijl de maan in volle glorie aan de hemel prijkt, blaast een Noord-Wester wind in mijn rug die wat verkoeling verschaft. De temperatuur liep deze nacht amper terug en het zou al vroeg dag worden. Mijn horloge liet mij weten dat het inmiddels al 04:00 uur onder de ochtend was. Een warme dag lag in het vooruitzicht. Nederland zwichtte deze week onder tropische temperaturen, terwijl de natuur in al haar weelderige pracht haar schreden moeizaam, maar gestaag voortzet. We schrijven 27 juni. Een warme dag, maar er moest gevist worden en hoe! In dit relaas neem ik u mee naar een sessie die ik heb mogen vissen die achteraf zeer verdienstelijk was.

De natuur is prachtig

Het water wat ik beviste is een smalle vaart die vanaf het voorjaar vol staat met weelderige planten. Het is er rustig en je hebt daar van geen mens last.  Vissen in Optima Forma! Omdat het zo afgelegen ligt neem ik de vele watervogels en muggen op de koop toe, ik ben immers te gast bij moeder natuur en haar grillen krijg je er free of charge bij. Soms denk ik wel eens bij mezelf: “waar ben ik nu weer aan begonnen?“ Menig mens zoekt de verkoeling van thuis of het zwembad op, terwijl wij karpervissers de ontberingen tegemoet treden. Is dat naïviteit, ruggengraat tonen of gewoon blind varen op de mogelijkheid dat je iets vangt? hhm… lastige vraag.

Vaak ga ik alleen op pad en soms lukt het om samen met mijn maat op pad te gaan. Als we met z'n tweeën zijn lijkt het allemaal wat dragelijker, soms is de stilte en rust oorverdovend luid en slaat de onrust toe, zeker als de Delkims al enige tijd niet van zich hebben laten horen.

Libelle

 

De avond valt en het hemellichaam wat wij de maan noemen, doemt op achter een rij hoge populieren. Een gevoel van rust daalt over mij neer, in de wetenschap dat de avond haar intrede heeft gedaan en alles lijkt nu op scherp te staan. Elk moment nu, maar wanneer? Ik kijk op mijn telefoon en kijk op Facebook, veel dezelfde gezichten met allemaal een blijde of gefronste blik bij het kijken naar een vangst. Ik ken het maar al te goed. In mijn ooghoek staat mijn cradle kurkdroog te verkoelen in de avondbries. Nog even geduld, praat ik mezelf aan. Any time now!

De klok tikt en tikt verder. De wijzers op mijn horloge leren mij dat het net na 23:00 uur is. De show kan beginnen. Het voorvoeren en werk moet nu zijn vruchten af gaan werpen. Murw geslagen door de hitte verkeer ik een roes die mijn ogen doen sluiten. De wereld vervaagt om mij heen……… Piep…Piep…...Piepppppppppppppppppppppppppppppp……………

In de duisternis volgt de eerste aanbeet

Slaapdronken ren ik naar de rechter hengel, pak hem op, stap achteruit, draai aan de slinger van de molen, het baitrunner systeem gaat in werking. Tak! Hooked…. Een loom en log gewicht aan de andere kant van de lijn vertelt mij dat er wel eens iets heel leuks van onder de oppervlakte kan verschijnen. Het water onder de kant is ondiep en ik besluit dat ik er verstandig aan doe om mijn waadpak aan te trekken en de vis ga halen in dieper water.

Vanaf bovenaf ziet het water en vlak uit, totdat je met je kakken het water in stapt en er achter kom dat er gewoon een berg stenen onder je voetbed wegglijdt en je tot je knieen in de drap sta. Hmmmmm, balans houden is dan zeker een dingetje. Karpervissen is gewoon topsport hoor!

De eerste is binnen!

De dril verloopt moeizaam en log. Een mooie schub viel mij wederom ten deel en ik hing deze in het diepere water weg om hem op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Terwijl ik de alles in gereedheid breng, laat de linker hengel ook van zich horen. Mijn net was nog uit de steel geklikt, dus dat was euvel 1. De Delkim krijst rustig verder terwijl ik het gevecht aan ga met een horde muggen en een net wat naar mijn zin niet snel genoeg wilde klikken. Een hompje plantenrest was hier debet aan. Elke seconde telt op zo'n moment. Je hartslag verhoogt. Na enkele strubbelingen vervolgt ook de 2e dril wat moeizaam door de vele planten. Een mistekend beeld geeft het wel, als je een kilo planten aan je lijn hebt hangen wat door het water glijdt, met daarachter nog een karper. All part of the game i think.  Des te groter is de vreugde als je vangst over het netkoord glijdt.

Een mooie schub voor Willem

Met mijn goede gedrag dacht ik dat 4 beaasde snowmans wel afdoende zou zijn, helaas. Zit je daar op je bed, stuk in de nacht nog rigs voor te bereiden. Soms zit het mee, soms zit het nog meer mee. Het aparte was dat ik eerst viste met een pop-up, maar dat bracht geen enkel soelaas. Ik stapte snel over op een snowman met pva over de hooklink. Als aas gebruik ik al enige tijd de Bloody Krill bollen en witte Superfish pop ups van TRB uit Bunschoten, een aas waar ik al leuke vangsten mee heb mogen boeken.

Simpel maar effectief

Terwijl ik bezig met het afdrillen van de 6e karper vind ik het welletjes en gooi de handdoek in de ring. Het warme weer en het gebrek aan slaap spelen parten. Ik kies eieren voor mijn geld en besluit om mijn hengels binnen te draaien. Een paar uurtjes slaap had ik echt nodig, want een nieuwe dag was aanstonds met bijbehorende verplichtingen.

Gezien de weersverwachtingen van de komende tijd, blauwalg, weinig zuurstof en dalende waterstanden houd ik het vissen even voor gezien. Ik vind het niet meer verantwoord om het laatste beetje energie uit onze geschubde vriend te moeten persen, enkel voor eigen plezier. Ieder zijn ding natuurlijk. Terwijl ik dit artikel heb afgerond zijn 2 weken vakantie met het gezin ook alweer gepasseerd. Wat is Frankrijk toch een mooi land! Succes allen die in deze hitte moeten werken.

En wat is het vissen toch machtig mooi. Ik denk dat dat vooral te wijten is aan de  “Struggles" die wij soms moeten verduren. Althans, zo ervaar ik mijn visserij. Have a blast!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.