Wat maakt vissen nou zo leuk?

Iedereen die vist kent het wel, wanneer het onderwerp vissen valt bij je niet vissende vrienden krijg je de volle laag. Wat is er nou zo leuk aan vissen!? Tja denk je dan bij jezelf, hoe zal ik dat nou verwoorden… Dat is nog verdomt moeilijk ook! Vissen kun je niet beschrijven in een paar woorden, het zit hem in de mentale spanning en de euforie wanneer iets lukt. In dit artikel ga ik zo goed mogelijk beschrijven wat ik nou zo leuk aan vissen vind.

De schoonheid van de natuur

Knorrend word je wakker door je wekker, maar na een paar seconden weet je weer waarvoor je opstaat. De slechte zin verdwijnt en je staat opeens met een glimlach op. Sluipend loop je naar beneden om de rest in het huis niet wakker te maken. Je stapt op je fiets of start de auto en gaat richting de waterkant. Langzaam gaan er meer en meer huizen aan je voorbij en beland je in een oase van rust. Je slaat een landweggetje in en daar is het: de waterkant. Al lopende naar je stek zie je langzaam de zon opkomen en de mist boven het water optrekken. Wat een schouwspel is dat toch altijd! De brolly wordt opgezet en de boilies worden secuur te water gelaten. Je pakt je thermoskan en schenkt een kop koffie in. Wat een rust geeft het toch, alleen jij en de mysterieuze diepte die voor je ligt. Ondertussen is de zon doorgebroken en straalt ze als een Oral-B model, niet verkeerd dus:-)

 Wie wil er nu niet varen met zo'n uitzicht?

In je ooghoek zie je iets bewegen, snel wendt je je hoofd erheen en daar zie je een ree met 2 kalfjes drinken. Maar reeën leven toch alleen in de dierentuin zullen mensen in de stad zeggen. Niks is minder waar, Nederland herbergt een scala aan prachtige wilde dieren! Ga eens in plaats van naar de discotheek de natuur in en je ontdekt dat er in Nederland buiten vrouwelijk schoon ook dierlijk schoon te vinden is…

Genoeg over de bijzaken van vissen, want uiteindelijk gaat het toch echt om dat ene moment. Het moment dat je hart gaat kloppen als een zwerende vinger, het moment dat je hart in je keel zit en het moment dat het bloed extra hard door je aderen wordt gepompt. Het moment wanneer je dobber in de diepte verdwijnt of wanneer je beetmelder krijst als een pasgeboren kind. Je pakt je hengel op en wat volgt heeft weg van het scoren van de winnende goal op het WK. Een zenuwslopend spel waarbij je rekening moet houden met veel factoren. Wanneer je dan het net onder de prooi kunt schuiven komt er een stofje in je los, endorfine. Dit stofje geeft je een euforisch gevoel en dat zul je na het vangen van een topvis voelen ook! Vissers zullen dit (h)erkennen en juist dat gevoel wil je aan niet-vissers uitleggen. Helaas gaat dat niet goed en zullen zij het zelf moeten ervaren. Zelfs de grootste praatjesmaker zal stil zijn tijdens het inspecteren van zijn vangst.

Hier doen we het voor!

Natuurlijk zijn er af en toe van die momenten waarbij je jezelf afvraagt waarom je zo ontzettend veel tijd en geld aan vissen uitgeeft. Zo zat ik laatst alleen op een vlakte onder mijn brolly. De zwarte wolken verzamelden zich boven het water en het regende pijpenstelen. Bijkomende bliksem liet mij toch even schrikken. Onder de brolly ontstond een kreekje en alles was zeiknat. Al afvragend waarom ik in godsnaam aan de waterkant zat vloog mijn hanger tegen het carbon van de hengel aan. Helaas viel de hanger weer op zijn plaats, maar een antwoord op mijn vraag had ik wel. De spanning die het met zich meebrengt is als een magneet op een stuk ijzer. Je wordt altijd weer naar het water getrokken, zelfs wanneer je al erg lang niets meer gevangen hebt.

Ik hoop dat jullie nu een verwijzing hebben wanneer iemand ons, vissers, weer belachelijk maakt. Neem hem of haar eens mee naar de waterkant en laat ze het eens ervaren hoe het is om een vis te vangen. Verder ben ik erg benieuwd wat jullie nou zo mooi vinden aan vissen dus aarzel niet om te reageren!

Tot de volgende keer en tight lines!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.