Wesley's winterdagboek - Afl. 1 ’De eerste van het jaar’

2019 is inmiddels enkele dagen gevorderd en voor veel (winter)vissers is de jacht naar “de eerste van het jaar’’ inmiddels losgebarsten! Op social media kanalen van veel andere vissers zie ik al vrij snel de wel bekende quotes voorbij komen! Uitspraken als: ‘’van de nul af’’ en ‘’op jacht naar de eerste van 2019’’ heb ik veelvuldig voorbij zien komen! Gelukkig maar, want thuis vang je ze gegarandeerd niet. Ook ik heb een plannetje bedacht om zo snel mogelijk van de nul af te komen…

Ondanks het feit dat de temperaturen niet boven de 5 graden Celsius uitkomen ben ik ervan overtuigd dat voeren in de winter wel degelijk zijn vruchten kan afwerpen. Een paar halve of verkruimelde boilies te water laten op een compact stekje en dit (zeer) regelmatig herhalen kan zeer effectief zijn. Actieve en geïnteresseerde vissen zullen een attractief haakaasje op je voerstek vaak niet kunnen laten liggen. Een goed uitgebalanceerde Ronnie rig of Hinged stiff rig met een smakelijke pop-up kan dodelijk zijn in de winter. Dat de vis erg sloom is in de winter is naar mijn mening een feit, maak het de vis daarom niet onnodig moeilijk maar kom hem tegemoet. Kom erachter waar de vissen zich in de winter graag ophouden en voer regelmatig kleine beetjes. Op deze manier hoeft de vis weinig moeite te doen om af en toe wat te kunnen azen. Bovendien laat je de vis weten dat er continue wat te halen valt, op deze manier kun je de vis lang op je stek houden en ook gedurende de echt koude dagen aanbeten krijgen. Kies ook een water uit waar je vertrouwen heb een aanbeet te kunnen forceren. Er is niks vervelender  dan ‘s winters dagenlang aan het water te zitten blanken. Beloont worden met aanbeten en een hoop actie zal ervoor zorgen dat het een stuk aangenamer wordt om de winter door te vissen!

Een opvallende aanpak
Actieve en geïnteresseerde vissen zullen een attractief haakaasje niet laten liggen!

Januari is inmiddels ruim twee weken oud en ook bij mij begint het enorm te kriebelen om op jacht te gaan naar de eerste vis van het jaar! Ik richt mijn vizier op een leuk water met een goed bestand aan vis niet heel ver bij mijn woonplaats vandaan. Gezien het feit dat ik hier vaak langs rij vanuit het werk kan ik deze stek gedisciplineerd blijven aanvoeren. Ervaring uit het verleden geeft mij het vertrouwen dat de vis zich hier in de buurt moet ophouden in de winter, althans ik volg mijn vissersgevoel. Vier dagen lang rijd ik onderweg naar huis van het werk langs de stek en verspreid ik enkele gebroken 15mm boilies op de stek. Het plan is om de vijfde dag enkele uurtjes te vissen. Die ochtend check ik nog snel even de Weather pro app, de luchtdruk is dalende en op mijn scherm is een dalende lijn te zien die op het karakter van een zwarte piste lijkt! Dat belooft wat! Bovendien is de temperatuur zelf iets opgelopen tot een graad of 8 en de aanwakkerende wind geeft mij ook niet minder vertrouwen. Kortom alle ingrediënten om een aanbeet af te dwingen zijn aanwezig. In de zomermaanden kunnen alle meteorologische factoren mij vaak gestolen worden, maar in de winter kan het naar mijn mening net dat ene zetje in de rug zijn voor een vis om over te gaan op azen.

De eerste van 2019
De eerste van 2019

Rond een uur of twee arriveer ik op de stek. De harde wind maakt het voor het gevoel onverwachts fris. Nadat ik mijn banksticks in de grond prik en twee kleine gaatjes maak in het afgestorven riet, beaas ik twee rigjes met een pop-up. De linker hengel voorzie ik van een hinged stiff rig met een extreem kort chod rigje. Als aas kies ik voor een felroze 14mm pop-up die naast zijn opvallende kleur nog eens heerlijk ruikt! De pop-up zal op maximaal twee centimeter van de bodem aangeboden worden om het geheel zo subtiel mogelijk te houden. Mijn rechter hengel voorzie ik van een soortgelijk systeem, alleen dan met een Ronnie rig met een spierwitte pop-up. Dit moet goedkomen zeg ik hardop. Nadat ik mijn montages met een subtiel onderhands worpje onder de kant positioneer, neem ik plaats op mijn stoeltje en tuur ik heerlijk over het water. Ik hoop op een snelle aanbeet, want ik heb maar een paar uurtjes. Het plan is om de komende dagen een aantal korte sessies van maximaal 4 uurtjes te vissen. In mijn hoofd bedenk ik de tactiek voor de komende dagen. Abrupt wordt mijn aandacht getrokken door mijn beetmelder die een aantal felle piepen laat horen. Ik snel naar mijn linker hengel en zie mijn hanger strak tegen mijn blank aan staan en de slappe lijn is veranderd in een snaarstrakke! Het enige wat er mist is een gevolg op de piepen. Helaas gebeurt er niks verder en lijkt dit een gemiste kans! De vissen zijn gewoon erg traag en voorzichtig.

En de tweede volgt al snel, een prachtige spiegel
Prachtig in de winterkleuren!

Ik besluit de hengel opnieuw in te werpen en zodoende de montage even te controleren. Het komende uur blijft het stil en mijn vertrouwen ebt langzaam maar zeker weg. Rond een uur of vier krijg ik plots een trage aanbeet op mijn rechter hengel en voor ik het weet sta ik met een kromme hengel! De eerste keer drillen in 2019 voelt heerlijk en ik kan niet wachten tot ik de vis kan scheppen. De strakke lijn zingt in de wind en langzaam maar zeker komt de vis dichterbij. De dril verloopt zeer soepel en de vis gedraagt zich typisch winters: erg traag. Tien minuten later kan ik voor de eerste keer dit jaar een vis scheppen en niet veel later ligt er een mooie schub op de mat. Ik besluit snel de hengel weer in te werpen om optimaal gebruik te maken van de wel bekende aasperiode. In de winter zijn deze vaak fel en kort! De schub heb ik in de tussentijd even weg gehangen en mijn camera en statief al klaar gezet. Vervolgens schiet ik enkele mooie platen. Tijdens het terugzetten klinken er wederom een aantal piepen uit mijn sounderbox die in mijn jaszak zit. Snel sprint ik naar de hengel en ga ik wederom de strijd aan met een winterkarper. Ditmaal is het de andere hengel die krom getrokken werd. Ook deze dril verloopt zeer soepel en binnen no-time ligt er een prachtig winters gekleurd spiegeltje op de mat. Werkelijk verbazingwekkend hoe mooi de vissen kunnen kleuren in de winter! Wederom schiet ik enkele mooie plaatjes en laat de vis vervolgens weer vrij. Fotograferen in deze setting en met zulke vissen verveelt nooit, noem het een hobby binnen een hobby!

Prachtig

Met een zeer tevreden gevoel neem ik weer plaats op mijn stoeltje, ik geef het nog een uurtje en dan taai ik af. Met twee vissen in vier uurtjes mag ik zeer tevreden zijn voor de eerste sessie van het jaar! Ik besluit om de komende dagen door te vissen op deze stek, wellicht dat de opgebouwde voerstek bestand is tegen de vrieskou die voorspeld is. Ik laat nog wat boilies achter op de stek om vervolgens twee dagen later weer terug te komen, althans als het water niet hard is…

To be continued

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.