Carp Alley Rigtool

Zoals belooft zou ik enkele producten die ik op de Efftex 2011 tegenkwam nog wat nader belichten. Een daarvan is de nieuwe rigtool van Carp Alley. Carp Alley wordt in Nederland verdeeld door ESV Supplies en is al te vinden in steeds meer winkels. Carp Alley is een Engels bedrijf gericht op de karpervisser die geen vermogen wilt neerleggen voor zijn endtackle. Goedkope maar goede producten dus die helemaal zo gek nog niet zijn! Ik sprak Robert Watts, de man achter Carp Alley op de beurs en hij toonde mij de nieuwe Rigtool. Hierbij meer uitleg over dit handige en goedkope tooltje!


De nieuwe Carp Alley Rigtool

De Rigtool lijkt op de onlangs gelanceerde Ace Multi-tool maar is net wat uitgebreider. Het is een tool van 8cm bij 9cm en past in de palm van je hand. Voor de gemiddelde tackle box is hij net wat te groot maar hij neemt plat neergelegd weinig ruimte in. De tool kan gebruikt worden op meerdere manieren en door het centrale gat in het midden kun je met je vingers kracht uitoefenen bij het gebruiken van deze tool. Hij is mijn inziens dan ook erg ergonomisch (design vs. Gebruiksgemak) vormgegeven. Waarvoor zijn de 4 uiteinden dan bedoeld? Als volgt:

Het haakje


Het haakje

De rigtool is zoals het woord al zegt gemaakt om rigjes te bouwen. Hierbij gaat het voornamelijk om het aantrekken van knopen. In een rig zitten op verschillende plaatsen knopen die allen een andere tool nodig hebben om ze aan te trekken. Het haakje is bedoeld als je een wartel gaat knopen aan het uiteinde van je rig. Het haakje past namelijk op de universele maat 8 wartels. Zo kun je dus druk op je wartel zetten wanneer je de knoop tussen onderlijn en wartel wilt aantrekken.

De dikke punt


De dikke punt

De dikke punt is voor het aantrekken van grotere lussen. Wanneer je niet vist met wartels aan het einde van je onderlijn omdat je gebruik maakt van quicklinks, kun je met de dikke punt je rig aantrekken. Ben je handig en wil je een kleine hair vervaardigen dan kun je deze dikke punt ook gebruiken als een soort van mal voor de grote van de lus. De dikke punt is dus alsmede een loop tyer!

Het oogje


Het oogje

Het oogje is om de haakknoop aan te trekken. Je prikt de haak op het oogje en kan zo je knotless knot of andere knopen naar keuze goed straktrekken. Het aantrekken van de knotless knot heeft enkele voordelen. Zo zorg je ervoor dat uiteraard de knoop vastzit. Het voordeel hiervan is dan weer dat de lijnwikkelingen strak om de haaksteel zitten en je zo makkelijker een stukje krimpkous over de haaksteel en knoop kan schuiven!  Mocht je twee Carp Alley Rigtools hebben, dan kun je uiteraard je eigen rig testen. Aan de ene kant prik je de haak op het oogje van de tool, aan de andere kant gebruik je het haakje om zo spanning op je rig te zetten en hem te testen!De dunne punt

De dunne punt heeft dezelfde werking als de dikke punt maar is bedoeld om kleine lussen aan te trekken. Hierbij spreken we voornamelijk over hairlussen. De meeste van ons gebruiken een kleine hairlus die we maken met een simpele 8 knoop of looptyer. Sommige gebruiken een onderhandse knoop die nog weleens wilt glijden. Met deze tool kun je de knoop extra zekeren. Verder kan je de kleine punt gebruiken als een knot picker. Heb je dus knoopjes in je onderlijn dan kun je de kleine punt gebruiken om de knoop los te steken. Multi functioneel dus!


Nawoord

Natuurlijk zullen velen van jullie denken dat deze tool natuurlijk niet zo heel vernieuwend is. toch wil ik jullie erop attenderen dat de aanschaf van apparte pullers, tension bars etcetera overbodig wordt met deze enkele tool. Niet heb je alles in 1 en raak je losse Rigtools sneller kwijt, ook de prijs van deze enkele Rigtool is natuurlijk in verhouding met de aanschaf van losse tools een stuk voordeliger! De Carp Alley Rigtool is heden nog niet verkrijgbaar maar zal de komende maanden de weg vinden naar de Nederlandse consument.

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.