CarpFeeling is jarig!

Vandaag is het exact 10 jaar geleden dat CarpFeeling voor het grote publiek toegankelijk werd. Een website moet natuurlijk wel content hebben en daarom was de crew al lang daarvoor begonnen met schrijven en natuurlijk met het maken van de website. We gebruiken dan ook maar deze dag als onze 'geboortedag'. Als we terugkijken is er een hoop gebeurd in deze 10 jaar, zowel in de karperscene zelf, de materialen die we tegenwoordig tot ons beschikking hebben, social media en natuurlijk ook in de levens van de mensen achter CarpFeeling.

In 2016 hebben Frank en Edwin het stokje voor het dagelijks beheer van de website overgenomen van Erwin, de geestelijk vader van de website. We laten dus eerst Erwin aan het woord die iets vertelt over het ontstaan van CarpFeeling.

De historie en 'Hoe is het nu met Erwin?'

Erwin: "Het is denk ik zo’n 11 jaar geleden dat ik met de gedachte flirtte. De gedachten om een ‘eigen website’ te beginnen over mijn favoriete hobby karpervissen. Het moest een soort blog worden met dagelijkse updates over stekken, rigs, aas, het omgaan met de vis. Een soort handleiding voor het vissen op karper. Op dat moment was ik bezig met een studie vormgeving en marketing wat perfect aansluiting vond bij mijn wens. Een van mijn vrienden (Wilko Thomassen) was werkzaam als programmeur en kom mijn ontwerpen omzetten naar een werkende website.

Avond aan avond was ik bezig met het schrijven van artikelen en het maken van foto’s. De website moest visueel aantrekkelijk worden en goed gevuld zijn voor hij online ging. Sfeer was erg belangrijk. Het juiste gevoel moest overkomen op de doelgroep. Dit is ook hoe de naam is ontstaan: CarpFeeling.

De website maakte een vliegende start. Een karpervisser is dol op informatie en dus duurde het niet lang voor we werden opgemerkt bij het grote publiek. Binnen een half jaar wisten al meer dan 1000 bezoekers de website dagelijks te vinden. Dit aantal groeide uit naar een aantal van 4000 unieke bezoekers per dag. Op recorddagen wisten zelfs 6500 bezoekers CarpFeeling te vinden! We probeerden zoveel mogelijk initiatieven te lanceren en hielden ons aan het dagelijks publiceren van nieuwe content.

Ook in de bellyboat laten de karpers Erwin niet met rust :-)

Je kunt je voorstellen dat het dagelijks schrijven van content, redigeren en het beheren van een blog veel tijd in beslag neemt. Toen mijn vrouw en ik 4 jaar geleden een dochter verwachtten heb ik besloten de handdoek in de ring te gooien en het over te dragen aan Frank en Edwin. Beide schreven al meerdere jaren voor het platform en ze waren enorm betrokken. Met Frank en Edwin aan het roer kon de site op dezelfde manier doorontwikkeld worden en kon ik mijn pijlers richten op mijn nieuwe gezin.

Hij probeert zijn kinderen ook te besmetten met het visvirus

Op het moment van schrijven ben ik een trotste vader van twee kinderen. Veel tijd om te vissen is er niet. De vrije uren die ik heb probeer ik te besteden aan het water. Niet op karper, maar vanuit een bellyboat op roofvis. Deze manier van vissen geeft mij enorm veel voldoening en is erg effectief wanneer je ‘wat minder tijd hebt’. Het karpervissen staat op een laag pitje. Wie weet, wanneer de kinderen wat ouder zijn…"

Hoe is het nu met....?

Ook in de samenstelling van de crew is er door de jaren heen natuurlijk het een en ander veranderd en we hebben enkele oud crewleden weer eens opgezocht. Want ook wij waren eigenlijk wel benieuwd waar zij zich nu mee bezig houden en ook of ze het visvirus nog in het bloed hadden. Een website kan natuurlijk niet bestaan zonder een platform (CMS) waar deze op draait. Tegenwoordig is dit al iets gemakkelijker, maar zeker in de begindagen van CarpFeeling betekende dit nog heel veel zelf doen. Al heeft Erwin altijd afwijkende wensen dus zal er altijd maatwerk nodig zijn zoals we nu ook nog merken met de implementatie van de nieuwe website. Yep jullie lezen het goed, we zijn druk bezig met een nieuw design en hopen dan ook snel de al weer vierde generatie van onze website te kunnen lanceren! Zoals Erwin al aanhaalde werd zijn maatje Wilko hier in het begin voor ingeschakeld.

Wilko en Erwin in hun jongere jaartjes. Bier en veel lachen waren de ingrediënten tijdens het creëren van de website. 

Hoe is het nu met Wilko?

Wilko: "Bij het prille begin samen met mijn makker Erwin aan de slag gegaan met de CarpFeeling website in de rol van webdeveloper. Na heel veel inzet, tijd, biertjes en slechte grappen was de site een feit en hebben we plezier beleefd aan het bedenken en doorontwikkelen van nieuwe functies. Inmiddels ben ik gespecialiseerd in app-development, dit is dan ook mijn dagelijks werk. Het vissen heeft plaats gemaakt voor andere vrijetijdsbestedingen, al verwacht ik het hengeltje weer eens op te pakken zodra mijn zoontjes er oud genoeg voor zijn."

Arnold SamsenArnold was ook één van de auteurs van het eerste uur

Naast Wilko was Arnold er ook al bij vanaf het prille begin en heeft dan ook menig artikel geschreven. Artikelen die nog steeds vaak gevonden worden door jullie.

Hoe is het nu met Arnold?

Arnold: 'Het is inmiddels dus al weer tien jaar geleden dat ik door Erwin benaderd werd met de vraag of ik eens een artikel wilde schrijven voor de website CarpFeeling die hij eigenlijk net min of meer gelanceerd had. Toen nog fanatiek bezig met de karpervisserij was dat natuurlijk een gave kans om het stukje passie voor de hobby met de digitale bezoekers te delen. Eén artikel werden er meerdere en als snel was ik wekelijks betrokken bij de content van de website. Dat CarpFeeling innovatief was bleek wel uit de explosieve groei die het in korte tijd meemaakte in de bezoekersaantallen en positieve reacties. De dagelijkse artikelen, gepresenteerd in een stijlvol jasje werden dus gretig geaccepteerd door karpervissend Nederland (en ver daarbuiten!). De grootste verrassing was misschien wel de Carpcam die heel wat karpervissers de nodige uurtjes aan hun scherm gekluisterd hield. Dit ging achter de schermen nog weleens gepaard met wat bloed, zweet en tranen maar het grote succes maakte dit altijd meer dan de moeite waard.

Arnold met een gave schub die hij van het oppervlakte had geplukt

Medio 2012 begon het vuurtje voor de hobby wat minder hard te branden. De drive en interesse voor de karpervisserij werden minder en in de loop van dat jaar heb ik het toetsenbord ook in de wilgen gehangen. Maar, om aan de wieg te hebben gestaan van één van de grootste en bekendste websites binnen de hobby was in ieder geval een ontzettend tof avontuur waar we enorm veel goede herinneringen aan over hebben gehouden. Mijn interesse is verschoven naar de aquaristiek waar ik later dankbaar mijn werk van mocht maken. De onderwaterwereld blijft boeien en speelt dus nog steeds een grote rol in mijn dagelijks leven, hetzij op een andere manier. Na mijn laatste Frankrijktrip in 2013 was het bejagen van karpers voor mij ook voldoende geweest. Zonder meer wel een prachtige hobby!"

Een zeer fraai vis gevangen op "The Great Lake" onder moeilijke omstandigheden

Al vrij snel na Arnold werd ook Tim gevonden. Tim heeft over de jaren heen enorm veel artikelen geschreven waaronder ook enkele zeer interessante rubrieken zoals 'Oud memoria', 'De wereld van' en natuurlijk zijn 'Random Nieuws'. In zijn blog 'De paden' kondigde hij al aan dat hij vader ging worden en dus ook even het vissen en dergelijke op een laag pitje ging zetten.

Hoe is het nu met Tim?

Tim: "Het was in 2009 dat Edwin Baaijens mij attendeerde op het toen nog piepjonge initiatief CarpFeeling. Mede door de strakke uitstraling van de website, de visie van Erwin en vooral de vernieuwing die ze brachten, besloot ik in de pen te kruipen om mijn allereerste artikel ooit te schrijven. Dat deze zet zoveel invloed zou hebben voor de jaren ernaar had ik nooit voor mogelijk gehouden. Ik ontwikkelde mijzelf als schrijver en mocht op de eerste rij zitten van de enorme groei die CarpFeeling de jaren ernaar doormaakte. Ik heb momenten beleefd met het team die ik nooit meer zal vergeten. Een Carpcam project op het Weddermeer bij -10 graden, fantastische Frankrijktrips en vooral een hele fanatieke en enthousiaste groep mensen die konden vernieuwen. Door de jaren heen heb ik mij als schrijver zo allround mogelijk proberen te ontwikkelen. Mijn perfectionisme heeft mij geholpen om diep in te kunnen gaan op velen materiën. Toch was vooral mijn grote passie voor hengelsportmateriaal mijn sterkte kant. Alle artikelen die uiteindelijk het Random nieuws vormden hebben hieraan bijgedragen want eerlijk gezegd was juist het Random nieuws mijn paradepaardje. Wat weinige weten is dat het Random nieuws een samenkomst was van diverse andere kleinere rubrieken. Toentertijd was het productnieuws alleen nog niet zo makkelijk te vinden als tegenwoordig. Ik heb avonden na avonden gespit in papieren catalogussen, legio pagina's vertaald uit landen als Frankrijk, Spanje, het Oostblok en Italië om toentertijd deze rubriek te kunnen vullen. Het nieuws lag niet op straat. Ook de Engelse contacten die ik toen had hielpen mee om als eerste het laatste nieuws te kunnen melden. Waar ik vooral trots op ben is dat ik velen merken heb geïntroduceerd in Nederland door toedoen van het Random nieuws. Prachtige custom merken zijn er altijd geweest maar toen social media nog niet zo actief was, bleven ze voor de grote wereld verborgen.

Een piepjonge Tim met een zomerse oppervlakte topper.

10 jaar CarpFeeling, wie had dat voor mogelijk gehouden. Ik kijk vooral met heel veel trots terug op deze fantastische periode. Ondanks dat ik zelf in 2016 het stokje doorgaf, heb ik zo nu en dan nog een bijdrage geleverd en zal dit ongetwijfeld in de toekomst blijven doen. CarpFeeling is namelijk uniek in zijn soort. Anno 2019 is voor mij het karpervissen op een laag pitje komen te staan. Ik probeer zeker nog wel wekelijks een hengeltje uit te gooien maar het fanatieke targetvissen zit er niet meer in. Ik beleef veel plezier aan het pennen en oppervlaktevissen op kleinere karpers waar aantallen boven grootte gaan. Door de geboorte van mijn dochter Jet vorig jaar, zijn veel zaken veranderd en hoeft het vissen niet meer zo. Tijd is nu kostbaar en de tijd van moeten is weggesijpeld. Natuurlijk houd ik het wereldje in de gaten, de laatste producten en blijf ik CarpFeeling als stille kracht volgen. Waar het bloed eenmaal kruipt, zeggen ze hea!"

Karpervissen doe ik nog steeds

Hoe is het nu met Jan Schipper?

Waar de meeste crew leden toch wat jonger waren was Jan Schipper een visser die waarschijnlijk al een langere viscarriere achter de rug had dan dat de meeste jong waren. Een schat met ervaring wat dus ook resulteerde in erg interessante artikelen die zeker ook de historie in het vissen naar boven bracht. Jan geniet momenteel van een welverdiende vakantie dus konden we maar kort met hem spreken. Door de mantelzorg voor zijn vader was Jan genoodzaakt de visstokken een tijdje in de wilgen te hangen en daarmee ook het schrijven voor ons. Gelukkig kunnen we melden dat de vader van Jan er inmiddels weer helemaal er bovenop is geklommen. Ook heeft Jan de visstokken weer afgestoft en hebben de eerste karpers weer de binnenkant van zijn net gezien. Zoals hij zelf zei: “ik vis weer geregeld, maar meer op ontspanningsniveau.”

Jan gaat al heel wat jaartjes mee

Naast de bovenstaande schrijvers zijn andere oud-crewleden bijvoorbeeld ook Tim Lomans, Thimon Dokter, Lorain Bakker en Ferenc van de Vorstenbosch. Wij bedanken alle oude en huidige crewleden en enorm voor al jullie inzet! Zonder jullie had CarpFeeling nooit de website kunnen zijn die het nu is. Een artikel schrijven is namelijk meer werk dan dat menigeen denkt. Het schrijven zelf, zorgen voor goede foto's, etc. is een klusje wat voor een gemiddeld artikel makkelijk meer dan een avond werk is. Ik heb het natuurlijk over avonden, want wij, maar ook de crewleden doen dit allemaal naast ons dagelijkse werk.

Sinds 2017 waren wij ook aanwezig met een stand op Carp Zwolle. Op de foto een gedeelte van de huidige crew

Woord van dank

Over de jaren heen hebben zich natuurlijk nog veel meer mensen zich ingezet voor CarpFeeling en zal het wel een heel lang stuk worden als we iedereen aan het woord laten. Zo hebben we natuurlijk een heleboel gastschrijvers gehad over de jaren heen waar sommige met grote regelmaat iets schreven en sommige maar enkele artikelen. Vaak geven de gastartikelen een leuke afwisseling in de content en zijn we alle gastschrijvers dus ook dankbaar voor hun inzet. Naast auteurs is ook het forum een plek waar de content natuurlijk een beetje in toom moet worden gehouden. Tim Ellerman, Ronald Kingma en Edwin Baaijens waren de moderators van het eerste uur waarvoor natuurlijk ook onze dank. Een website draaiend houden gaat natuurlijk gepaard met kosten en door onze adverteerders kunnen we de website dus gratis houden voor jullie. Een enorme grote dank gaat dus ook uit naar hun, aangezien zij dit initiatief mede mogelijk maken.

Tim Elleman aan het werk op Carp ZwolleWie van het jaar op Carp Zwolle is geweest heeft Tim Ellerman waarschijnlijk aan het werk gezien. Tim was één van de moderators van ons forum in het begin. 

Wie jarig is trakteert!

Als je jarig bent moet je natuurlijk wel trakteren, want dit hoort er gewoon bij. In samenwerking met onze adverteerders hebben we dan ook diverse leuke winacties op poten gezet zodat we onze verjaardag met jullie kunnen vieren. Die winacties gaan we de komende dagen lanceren dus houd ook onze social media goed in de gaten zodat je geen enkele actie mist.

10 dagen SALE in de webshop

En last but not least, de komende 10 dagen profiteer je van kortingen tot 30% in de webshop van CarpFeeling! Dit is dus het moment om je favoriete CarpFeeling merchandise aan te schaffen. Enjoy!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.