Daiwa 2012

Naast Shimano komt uiteraard ook Daiwa met een nieuwe 2012 catalogus met daarin de allerlaatste nieuwe producten. Daiwa is al sinds jaar en dag een grote speler op de markt en gezamenlijk marktleider in de hengel- en molenbranche. Voor 2012 is de catalogus officieel nog niet uit maar via Franse wegen kan ik jullie nu toch de laatste nieuwtjes tonen! CarpFeeling presenteert jullie Daiwa 2012.


Daiwa Tournament Basia Kyogoi QDX

We vallen gelijk met een van de mooiste producten in huis en dat is de nieuwe Basia Kyogoi QDX. De Basia QD is samen met ISO QD de molen in het absolute topsegment van Daiwa. De nieuwe Basia heeft alle eigenschappen van de oude Black Basia QDX overgenomen als Quick Drag, Magnesium frame en rotor en 7+1 lagers .Ook deze versie heeft een spoel die 45mm is. Dit maakt het mogelijk om tot nog verdere afstanden te werpen. Tevens beschikt de molen over een dubbele lineclip. De nieuwe Basia is iets zwaarder als een normale Basia QD die precies zoals zijn grootste concurrent, de Shimano Aero Technium MGS XS-B een 440 gram weegt. De nieuwe Basia gaat hier iets overheen met 505 gram totaalgewicht. Nu zullen jullie je afvragen wat nu het grote verschil is en eigenlijk zijn die er niet echt in verhouding tot de QDX die al uit was. Je moet deze molen gewoon zien als een vernieuwd uiterlijk ten aanzien van de ‘oude’ QDX molen. De nieuwe Basia’s worden als laatste net als de gewone Basia speciaal in Japan vervaardigd.


De nieuwe Basia Kyogoi QDX molen


Daiwa Tournament TS5000T en TS6000T

Ik was er even beduusd van toen ik onder ogen kreeg dat de legendarische Tournament TS5000T in de 2012 catalogus stond. Tot 3 maal toe controleerde ik de kaft van de catalogus om te kijken of ik niet een catalogus van 10 jaar geleden in handen had maar dit bleek steeds weer niet zo te zijn. De Tournament TS5000T is terug en hoe! De oude TS5000T was licht zilver/grijs met zwart. De nieuwe versie lijkt in eerste instantie zwart met antraciet grijs wat hem nog veel meer tarty maakt. Inwendig is er ook het een en ander veranderd. Helaas beschikt de molen niet over een quick drag welke ik wel zou prefereren maar om de wond iets te verzachten zet je de slip nu van dicht naar open in slechts 10 slagen. Dat was bij zijn oudere broertje wel anders! Ook is de Tournament er qua lagers iets op voorruit gegaan. zat er in de oude versie nog 6 lagers, de nieuwe krijgt er eentje bij waardoor hij op 7 lagers komt. De TS6000T die er ook aankomt doet het zelfs met 8 lagers. Goed nieuws dus voor de Tackle Tarts onder ons want de Tournies worden op deze manier steeds beter verkrijgbaar! Nu waren deze Tournies natuurlijk nog wel nieuw te verkrijgen via bepaalde Engelse en Nederlandse sites. De prijzen logen alleen niet. We kunnen dus alleen maar hopen dat ze betaalbaarder worden algemeen beter verkrijgbaar.

De vernieuwde Tournament TS5000T


Daiwa Emblem Spod en Crosscast X

De Daiwa Crosscast mag je gerust zien als het kleine broertje van de Windcast series. De Crosscast X is de verbeterde versie van de Crosscast S die vorig jaar werd geïntroduceerd en samen met de S serie zal worden verkocht. De X staat voor quick drag wat een groot voordeel is ten aanzien van molens met een normale slip. De nieuwe Crosscast beschikt verder over de laatste noviteiten als Digigear, extra lagers, Crosswrap en Twistbuster. Wederom een lijst van onverklaarbare termen maar dat maakt deze molen niet minder goed. Ook nieuw is de Emblem Spod. De Emblem serie is al bijna een decennia lang een serie die geliefd is bij veel karpervissers. Daar hoorde natuurlijk ook een Emblem Spodmolen bij. De nieuwe Emblem Spodmolen heeft een lijncapaciteit van 280 meter op 35 honderdste, 5 lagers en heeft een gewicht van 695 gram.

De Daiwa Emblem Spod


Daiwa rods 2012

En bij nieuwe molens horen natuurlijk ook nieuwe hengels. Daiwa lanceert komend jaar weer nieuwe modellen die onder de namen Longbow, Shogun, Shinobi en het vernieuwde Team Daiwa op de markt zullen komen. Ook is er een vernieuwde Black Widow rod voor de visser met de smallere beurs. De Longbow hengels zijn gemaakt in samenwerking met Danny Fairbrass. Ze zijn uit carbon vervaardigd, bevatten Fuji Sic ogen en een 50mm startoog voor de verdere worpen. Ze zullen verkocht worden vanaf een 2,25lb klasse tot 3.5lb. de Shogun hengels zijn gemaakt van een high modular carbon en bevatten Fuji Sic K ogen voor verre worpen. De hengels zijn aan het eind duplon afgewerkt en bevatten een speciale Fuji reelhouder. De blank is met een 13mm erg dun te noemen.

Team Daiwa hengels zagen we in het verleden al maar is weer helemaal terug. Ze zullen verkocht worden in een 3.0lb en een 3.5lb versie en zijn geschikt voor het echte grote water. de blank is gemaakt van high modular carbon. De ogen zijn van het type Fuji Alconite net als dat de reelhouder van Fuji is. het duplon handvat is verder van hoge kwaliteit. Zware hengels voor het grote afstandswerk dus met toch fijne drileigenschappen. Of alle hengels naar Nederland komen is natuurlijk de grote vraag. De vorig jaar geïntroduceerde Ryukon Carp hengel ben ik helaas ook nergens tegen gekomen het afgelopen jaar!

Daiwa rods 2012: v.l.n.r. Infinity DF, Longbow DF, Shogun en Team Daiwa


Daiwa IB-One

Daiwa en beetverklikkers, wie had dat ooit gedacht. In eerste instantie zijn de nieuwe vormen even wennen van deze nieuwe piepers en stereotype zijn ze dan ook zeker niet. de waslijst aan specificaties verteld alleen wel dat dit een nieuw stukje state of the art elektronica is en dat is waar het uiteindelijk om draait. De beetverklikker zijn volgens Daiwa erg makkelijk te bedienen door de druktoetsen, ze bevatten volume, toon en gevoeligheid instellingen, Leds met nagloeiverlichting van 20 seconden en een high performance speaker. Daarnaast worden zakkers zowel met geluid als visueel gealarmeerd. Ze werken op de Mag Roller techniek en het rollerwheeltje is voorzien van een anti-slip laagje voor een precieze beetindicatie. Verder bevatten ze nachtverlichting en een aansluiting voor lichtgevende hanger en swingers. De beetverklikkers zijn op basis van digitale techniek en behouden hun instellingen nadat de batterij is verwijderd. De beetverklikker beschikt verder over anti-diefstal alarm, beveiligde elektronica, een laag stroomverbruik en betrouwbare FM radio transmitters. Alle instellingen zijn te regelen via de receiver die in werkelijkheid 2 receivers in 1 zijn! Er zit namelijk in de onderkant van de hoofd receiver een tweede receiver geschoven. Altijd handig om een extra receiver bij je maat in de tent te leggen als jezelf nogal moeite hebt om wakker te worden bij een aanbeet! Het ontwerp van deze nieuwe beetverklikkers is gewaagd te noemen en een Red Dot design prijs zullen ze ook niet winnen. Toch hebben ze leuke eigenschappen al zeg ik het zelf!


Al met al weer leuke en nieuwe producten uit de Daiwa stal. Ik ben zelf natuurlijk razend benieuwd of er ook daadwerkelijk een nieuwe Tournament TS5000T op de Nederlandse markt verschijnt. Ondanks dat ik licht huiverig ben liegt de Franse Daiwa catalogus 2012 hopelijk niet. Het zou een opkomst zijn van een legendarische molen!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.