"Green deal" is getekend - Loodverbod komt er aan!

Gisteren is de "Green deal" getekend tussen diverse ministeries, de Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten, Dibevo (brancheorganisatie) en Sportvisserij Nederland. Deze overeenkomst heeft als doel het loodverbruik in de hengelsport in eerste instantie drastisch terug te dringen en vervolgens volledig te verbieden. Nu is het natuurlijk al een tijdje zo dat Sportvisserij Nederland zich hier voor inzet en in de richtlijn van de KSN zelfs het loodgebruik wordt afgeraden. Maar deze overeenkomst gaat verder en er is zelfs afgesproken dat als er geen progressie wordt geboekt, er extra regelgeving (lees wetten) voor komen.

Binnen 3 jaar 30% minder loodgebruik

Om dit te bewerkstelligen zal er natuurlijk een mediacampagne worden gestart en de winkeliers worden aangespoord om meer alternatieven aan te bieden. Maar geheel vrijwillig is dit niet, want de afspraak is dat het loodgebruik binnen 3 jaar al met 30% verminderd moet zijn. Best een agressief doel meen ik zelf. Naast de mediacampagne, voorlichting, etc. willen ze dit ondersteunen door in bepaalde gebieden al een loodverbod in te gaan stellen. 

Bron: Sportvisserij Nederland

Lood alternatieven

Inmiddels zijn er best al een hoop alternatieven op de markt. Je kunt dan denken aan de Stonze van Pallatrax, de UFO Sinkers en de werpgewichten van Modified Materials. Allemaal zo met hun eigen voor- en nadelen. Ik zou die hier allemaal kunnen belichten, maar vooral Tim heeft hier al veel artikelen aan gewijd. Ik wil je dus eigenlijk vooral doorverwijzen naar zijn artikelen. Natuurlijk hebben we het kennisdocument lood (iets gedateerd want dit stamt uit 2010), maar zeker ook de loodrevolutie artikelen zijn het lezen waard. Als laatste wil ik je nog wijzen op een artikel van Bob, genaamd 'zware kost', wat dieper ingaat op het inhakingsvermogen van de diverse alternatieven.

De inline SRI Dunlop van UFO Sinker

Een beter milieu begint bij jezelf!

Met de diverse alternatieven die al beschikbaar zijn is het ook aan ons om dit verdrag te ondersteunen. Gebruik ze eens, ontdek de voor- en nadelen en help zo ook de industrie aan input om ze beter te maken. En misschien nog veel belangrijker: zorg dat de commercie ook ziet dat we niet gaan wachten tot het verbod wordt afgedwongen. Als de verkoop van lood daalt komen er vanzelf meer alternatieven op de markt. Meer alternatieven zal ook zorgen voor een betere prijs voor ons.

De Stonze van PallatraxZelf ben ik overgestapt naar de Stonze van Pallatrax. Naast dat het milieuvriendelijk is heeft het nog diverse voordelen in mijn ogen. 

Loodverbod - een overdenking

Natuurlijk zal het even schakelen worden voor de meeste van ons. De meeste alternatieven hebben nu eenmaal een lagere dichtheid. Of eigenlijk kan ik zeggen alle alternatieven, want de materialen die wel in de buurt komen zijn niet te betalen. Maar als je over 20 jaar over terugdenkt dan weet niemand meer beter en die paar extra meters die je kon werpen met lood zijn we dan wel vergeten. Eigenlijk is dit loodverbod niet meer dan logisch. We tanken al jaren euro-loodvrij, in verf zit geen lood meer, speelgoed wat vroeger van lood was is niet meer denkbaar en lood in drinkwaterpijpen is al decennia niet meer voor te stellen. Willen we dan echt dit zware metaal in ons oppervlakte water hebben? Natuurlijk verliezen we maar een paar loodjes per persoon per jaar, maar tel dit eens op voor jouw verenigingswater! Mijn lokale vereniging heeft ca. 600 leden, laten we hier eens 200 vaste stok vissers aftrekken (waar het loodverlies zeer gering is). Met 3 loodjes van 100 gram betekent dit 120 kg per jaar. Oftewel 1200 kilo over tien jaar. Dat is toch best een hoop zullen we maar zeggen. En dan nog denk ik dat ik zeer conservatief reken. Zeker als er wat vissers bij zitten die de laatste trend van het lood lossen bij een aanbeet gebruiken.  

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.