Het federatief masterplan karperuitzet

Op zaterdag 4 maart jl. brak een belangrijke dag aan voor Sportvisserij MidWest Nederland en haar karpercommissie. Na een gedegen voorbereiding werden namelijk de eerste spiegelkarpertjes uitgezet van ‘het federatieve masterplan karperuitzet’. Dit masterplan is opgesteld naar aanleiding van het ‘toetsingskader karperuitzet’. Zelf was ik aanwezig bij de uitzet van een twintigtal spiegelkarpers in Veenendaal en vertel je graag iets meer over dit interessante project.

Jong en oud kwamen af op de uitzettingen
Jong en oud kwamen af op de uitzettingen

Meerdere projecten

Bij het opzetten van het masterplan karperuitzet heeft men onder de aangesloten hengelsportverenigingen een inventarisatie gehouden, waarbij de wensen van de verschillende verenigingen voor karperuitzet naar voren zijn gekomen. Uit deze interventie zijn zes projecten gevormd die samen samen het masterplan vormen. Dit zijn de volgende projecten:

  • Randmeren
  • Oude Rijn en omstreken
  • Valleikanaal en Eem
  • Rijnlandse Boezem Noord
  • Schermerboezem
  • Vecht

Je zult begrijpen dat er binnen deze projecten diverse visrechthebbende hengelsportverenigingen actief zijn. Om er voor te zorgen dat de projecten zo breed mogelijk gedragen worden zijn daarom ook alle visrechthebbenden benaderd met de vraag of zij wilden participeren in het masterplan. Zonder enige uitzondering hebben alle betrokken verenigingen hun medewerking toegezegd! Vervolgens heeft men bij Sportvisserij MidWest Nederland notities gemaakt met berekeningen, op basis van de richtlijn karperuitzet. Ondanks het feit dat men zich volledig aan de richtlijn houdt, worden de notities wel voorgelegd aan de waterbeheerders. Een goede samenwerking gaat immers boven alles.

Er zijn prachtige spiegelkarpers uitgezet
Er zijn prachtige spiegelkarpers uitgezet

De eerste uitzetting

Het masterplan heeft een looptijd van vijf jaar, waarbij jaarlijks vis zal worden uitgezet op diverse locaties. Na toestemming van Waterschap Vallei en Veluwe zijn de eerste karpers dus uitgezet in het deelproject Valleikanaal en Eem. Hier participeren HSV De Snoekbaars Baarn/Soest, HSV Amersfoort, HSV Woudenberg, HSV De Rietvoorn Veenendaal en SMWN in het deelproject.

Op de locaties Soest, Amersfoort, Woudenberg en Veenendaal zijn prachtig beschubde spiegels te water gegaan, die allen op de foto zijn gezet. De coördinatie bij deze uitzettingen lag in de handen van de federatie en de karpercommissie. De verenigingen hadden op locatie alles goed voor elkaar en werden ondersteund door jong en oud die op de uitzetting zijn afgekomen.

Je zal hem maar vangen
Je zal hem maar vangen!

Zoek je vangst zelf op!

Een leuk onderdeel van het project is de vangstmonitoring. Deze wordt namelijk gedaan door de karpercommissie van Sportvisserij MidWest Nederland. Op hun Facebookpagina vind je foto’s van alle uitgezette vissen en kan je deze dus bij een terugvangst zelf opzoeken en melden. Er is nu zelfs een tijdelijke actie waarbij je een waardebon krijgt bij het terugmelden van een vangst!

Je ziet, de karpers die zijn geselecteerd hebben fantastische looks. Hopelijk doen de vissen het goed en zullen deze vissen de komende jaren/decennia slagen in de Nederlandse wateren. Bekijk alle foto’s en meer informatie over het Masterplan op de onderstaande Facebookpagina:

https://www.facebook.com/KarpercommissieSMWN/

Nog een om het af te leren
Nog een om het af te leren

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.