Het Nederlands damesteam

Wedstrijdvisserij is de laatste jaren flink in opkomst en sinds een aantal jaar neemt ook Nederland deel aan internationale wedstrijden, zoals het Wereldkampioenschap karpervissen. Tot voor kort beschikte ons land enkel over een mannenteam, maar sinds deze zomer is er ook een heus damesteam opgeroepen door de kersverse bondscoach Jacques Kruller.


Bondscoach Jacques Kruller

Toen we bij CarpFeeling lucht kregen van deze ontwikkeling wilden we hier natuurlijk meer over weten. Daarom vroegen we Jacques naar de huidige stand van zaken. We laten Jacques aan het woord:

“Toen we in mei met het Nederlands mannenteam een oefeninterland visten op Lac Du Bourdon in Saint Fargeau, kreeg ik van de Engelse bondscoach Rob Hughes de vraag of ik voor Nederland 4 dames koppels op de been kon brengen (3 voor de wedstrijd en 1 reserve koppel). Ik ben er mee aan de slag gegaan en het begin is er, al staat alles nog in de kinderschoenen.

De eerste wedstrijd zal waarschijnlijk volgend jaar juni in Engeland worden gehouden. In eerste instantie doen enkel West-Europese landen mee, waaronder Engeland, Wales, Frankrijk, Italië in Nederland. Later zullen ook landen aansluiten uit Oost-Europa. Het blijkt wel dat het niet voor ieder land eenvoudig is om een damesteam op de been te brengen, want landen als België, Spanje en Portugal hebben het nog niet voor elkaar. Of dat ligt aan de kosten of het aanbod aan vrouwelijke vissers is mij niet duidelijk.


Het team leerde elkaar kennen bij een gezellige BBQ

Als er continuïteit in de wedstrijden komt en de interesse is goed, dan zou dit een pilot voor het WK karpervissen voor dames kunnen zijn. De wedstrijden worden geheel volgens de internationale regels van de FIPS en CIPS gevist. Deze officiële wedstrijden zijn van overkoepelende organisaties, zoals Sportvisserij Nederland en De KSN. Geen commerciële wedstrijden dus, maar strijden om de eer. Voor je land een prestatie neerzetten is toch iets waar je voor wilt gaan dacht ik! 

Sinds ik bondscoach ben geworden van beide teams heb ik werkelijk een dagtaak aan het beantwoorden van alle vragen via de computer. Zeker de belangstelling voor het damesteam is overweldigend! Nu begrijp ik ook waarom de meeste bondscoaches zo oud zijn, je moet immers wel gepensioneerd zijn om de vele zaken die op je pad komen te kunnen regelen. Mij hoor je trouwens niet klagen hoor, want het is over het algemeen erg leuk.

Enkele weken geleden hebben de dames elkaar voor het eerst ontmoet tijdens een gezamenlijke sessie in Drenthe. Dat was natuurlijk erg leuk, omdat we elkaar maandenlang enkel via een Whatsapp-groep spraken. Aan deze sessie ging een contactmoment vooraf bij het kantoor van Sportvisserij Nederland, waar Onno Terlouw de dames bijpraatte over het wedstrijdvissen op hoog niveau en enkele tips gaf om bekende valkuilen te vermijden.


En tijdens de eerste gezamenlijke sessie werden er al mooie vissen gevangen

De 'welkomstsessie' verliep trouwens perfect. Na een gezellige BBQ werden de lijnen ingelegd en werden er enkele mooie vissen gevangen door de dames. Ik had Ferry Verhofstad uitgenodigd om een clinic te geven over het spodden. Ferry is een ervaringsdeskundige voor wat betreft het wedstrijdvissen en zijn uitleg beviel de dames zo goed dat ze hem graag als assistent bij het team wilden hebben. Daar heb ik gehoor aan gegeven en Ferry zal mij als assistent bijstaan bij het damesteam.”

De dames

Nu zullen jullie je natuurlijk afvragen uit welke dames dit Nederlandse team bestaat. We hebben de dames daarom gevraagd om zich kort voor te stellen en dat hebben ze voor ons gedaan. Karpervissend Nederland, maak kennis met het Nederlands damesteam!

Jessica van Elleswijk en Simone Visser

“Na het beëindigen van ons telefoongesprek met Jacques Kruller drong het tot ons door: wij gaan ons mannetje staan bij het dames karpervissen! Wat begon met zakgeld uitgeven aan een bakje maden bij de plaatselijke dierenspeciaalzaak, ontwikkelde zich in een gestaag tempo tot een heuse karpermadness. Een zeer ernstige diagnose voor ons beiden, waarbij we tweejaarlijks een week aan de Franse wateren vertoeven en zo vaak mogelijk de Nederlandse waterkant opzoeken met onze drie honden. We zijn niet alleen een "karper koppel", maar ook een gelukkig stel, woonachtig op zo'n 50 meter van het oudste kanaal van Alphen aan den Rijn.


Simone Visser

Qua visserij vallen we onder de categorie ‘twee zielen één gedachte’; onderlijnen zonder poespas, obstakelvissers in hart en nieren en niet te beroerd om out of the box te denken om een onweerstaanbaar haakaasje te produceren. Keer op keer bewijst deze mindset zich en worden we beloond met prachtige karpers. De drive om te vangen is groot, de zintuigen worden op scherp gezet om de karper in zijn natuurlijke habitat te leren kennen. Ogen glijden over het water, de bodem wordt afgetast vanuit de boot en de lijnen worden met uiterste precisie geplaatst. Genietend naast de mooie slappe lijnen is de spanning voelbaar als de lijn uit het water wordt opgetild, op het moment suprême wordt aangeslagen en volgt een krachtige gevecht met deze oersterke vis. Eenmaal op de kant kijken we elkaar stralend aan, yes! We schieten snel een paar plaatjes en zetten de karper netjes terug. We hebben er super veel zin in om deze waanzinnige hobby tot een hoger niveau te brengen!”


Jessica van Elleswijk

Mandy Zupansic

“Goedlachs, spontaan, een beetje gek en humoristisch. Zo omschrijven de meeste mensen mij bij het horen van Mandy Zupansic. Ik ben 28, woonachtig in Kerkrade en heb sinds een aantal weken een lieve vriend die net zo gek is op mijn hobby als ikzelf. Sinds 11 jaar zit ik onze gevinde vrienden achter de schubben en ik kan er geen genoeg van krijgen.

Wateren met een hoge moeilijkheidsgraad hebben mijn voorkeur. Veel wier, groot water met weinig vis, stroming? Het is mij nooit te gek. Ik verblijf ongeveer 20 nachten per maand aan de waterkant, wat zo zijn voor- en nadelen heeft. Ik bevind mij dan zowel in NL, BE, Wallonie, Frankrijk en noem maar op. De laatste maanden vis ik non stop door op de maas en op het kanaal. Urban carp fishing kun je het wel een beetje noemen. Met je auto op de stoep staan midden in een drukke stad, over een muur heen vissen die 6m hoog is. Nothing is to crazy for this carp women! Als ik met de auto onderweg ben en ik kom een groot water tegen, dan kan ik het niet laten om even te gaan kijken. Voordat ik mijn vriend leerde kennen ging ik overal alleen heen –dit doe ik nu ook nog wel eens- wat soms best wel gevaarlijk is als vrouw zijnde. Ik ben echter niet bang aangelegd en dat zullen ze dan ook snel genoeg merken. Ik word vergezeld door een lieve Mechelse herder Kyra, die tevens ook mijn hulphond is. We hebben samen doldwaze avonturen beleefd en ik hoop dat ze mij nog lang gezelschap kan blijven houden. You have one life... live it!”


Mandy Zupansic

Anette Dijksterhuis

“Ik ben Anette Dijksterhuis en ik vis al vanaf klein af aan. Eerst een lange periode met de vaste- en feederhengel, maar sinds acht jaar op karper. Ik vis graag met mijn 14 jarige dochter Laura en samen gaan we regelmatig naar Frankrijk. We vissen daar op betaalwater omdat het ons een veilig gevoel geeft. Ook gaan we regelmatig als gezin vissen in Nederland of Frankrijk. Ik heb daarbij het geluk dat het hele gezin dol is op vissen. Door deze ervaring wilde ik graag een stap verder en heb ik me opgegeven voor het wedstrijdvissen. Ik heb hier veel zin in. Nieuwe ervaringen, nieuwe mensen leren kennen en samen dezelfde hobby beoefenen, maar ook een pittige strijd ervaren.”


Anette Dijksterhuis

Sabine Groenhof – van de Kop

“Mijn naam is Sabine Groenhof- van de Kop, 35 jaar en moeder van twee dochters (4 en 7 jaar). Ik werk als coördinator in de ouderenzorg. Naast mijn werk en gezin sport ik graag (kickboksen), zit ik in het bestuur van KarperGroep OnderOns (een commissie van HSV OnderOns te Tiel) en ben ik teamcaptain van testvissers van een boiliefabrikant.

Van jongs af aan ging ik al mee vissen met mijn vader, ooms en opa op o.a. witvis, snoek & snoekbaars. Totdat ik m'n eerste karper ving...  Inmiddels vis ik nu ruim zestien jaar alleen gericht op karper. Met regelmaat ben ik langs de waterkant te vinden, vaak samen met mijn vader en tijdens de vakanties met het hele gezin. Ik vis zowel statisch als met de pen en soms met de zig. Mijn visserij is vrij standaard en dan bedoel ik met niet te veel poespas. Uiteraard is dit afhankelijk van het water waar je vist, maar als een standaard rig werkt, waarom dan moeilijk doen? Ik ga twee keer per jaar naar Frankrijk (1x openbaar en 1x betaalwater). Verder vis ik bij ons in de buurt (omgeving Tiel) op verschillende wateren, van plas/meer/put tot de rivier de Linge.

Ik heb verschillende wedstrijden gevist, ook een jaar met een andere dame. Maar deze wedstrijden zijn niet te vergelijken met waar wij aan mee gaan doen. Na jaren voor anderen activiteiten te hebben georganiseerd op karpervisgebied, is het nu tijd voor mezelf! Ik heb super veel zin in deze nieuwe, leerzame uitdaging en mijn hobby 'karpervissen' op deze manier te verrijken. Ik kan niet wachten op de eerste officiële Internationale wedstrijd.”


Sabine Groenhof - van de Kop

Sabrina Pak

“Beste mede karpervissers, laat ik me even voorstellen. Ik ben Sabrina Pak, 31 jaar en een karpervisster in hart en nieren van jongs af aan. Het begon allemaal met het meegaan van vrienden die gingen vissen, waarna ik al snel vanuit de helpende hand zelf een karper ving. Zoveel adrenaline, zo gaaf! Dit wilde ik meer doen en heb zo de passie gekregen voor het vissen op karper. Ik schafte mijn eerste eigen karperset aan en sindsdien vind je me regelmatig aan de waterkant. Eerst in slootjes en meertjes en vanuit daar heb ik de stap gezet naar trips in Frankrijk en België. Zo ben ik ook verder gegroeid in mijn visserij en richtte ik me wat vaker op wedstrijdvisserij. Dit vind ik fantastisch.

De sfeer, de karpervissers onder elkaar, daar voel ik me in thuis. Elke keer als ik aan een wedstrijd meedoe zet ik me 1000% in om te winnen, want daar gaat het uiteindelijk om. Ik zal samen met mijn buddy Rowen het aankomende toernooi met veel passie en strijd in gaan!”


Sabrina Pak

Rowen van Benthem

“Karpervissen en vrouwen, volgens velen een gouden combinatie. Volgend jaar ga ik meedoen aan de internationale wedstrijd ‘karpervissen voor dames’. Ik ben een fanatieke karpervisser. Ik hou ervan om op kanalen te vissen in het mooie Twente. Het maakt niet uit of dit statisch is of stalkend met de penhengel. De vis zo besluipen dat je zowat hartkloppingen krijgt van de spanning, dat is het mooiste dat er is! Ik vis alleen, met mijn partner Kelvin of samen met vrienden. Mijn vader heeft mij leren vissen, maar mijn moeder heeft mij besmet met het karpervirus. Naarmate ik ouder werd ben ik mijzelf steeds meer gaan ontwikkelen op het gebied van het karpervissen. Waar ik vroeger nog een stek koos omdat hij er mooi uitzag, gaat het nu veel verder. Hoe ziet de kant eruit, wat zit/staat/ hangt of ligt erin het water, wat gebeurt er met de waterlijn, hoe is het bodem verloop, wat voor een bodem heb je überhaupt en zo veel meer. Al deze ontdekkingen is waar het karpervissen voor mij om gaat, het avontuur opzoeken! Het avontuur is dan ook één van de redenen dat ik mee ga doen aan de wedstrijd die volgend jaar in Engeland plaatsvindt. Ik ga samen met mijn buddy Sabrina Pak, een knotsgekke Rotterdammer die niet te stoppen is bij het wedstrijdvissen. Gezellig wordt het in ieder geval!”


Rowen van Benthem

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuws rond het Nederlands damesteam? Volg de dames (en heren) dan op www.wkteamkarper.com en houd de nieuwsberichten van Sportvisserij Nederland en De KSN in de gaten.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.