Karpervissers, STEUN karpervissers uit Limburg

Persoonlijk voel ik me in me ballen geschopt. Hier in de gemeente Deventer vond men het nodig om vrijwel alle wateren te verbieden om te nachtvissen. In sommige gevallen misschien terecht in andere gevallen belachelijk. Er zijn nu nog maar een paar wateren over waar heel karpervissend Deventer mag nachtvissen, maar dat is onder andere een uiterwaarden van de IJssel die men afgelopen jaar helemaal heeft vol gedumpt met slib! Dat schiet dus niet op. Men verwacht dus dat we met zijn allen op 1 putje kunnen nachtvissen, waar het niet eens de moeite is maar dat ter zijde, er zijn maar 4 stekken! Dat word dus druk. Het lijkt wel karpervissertje treiteren, bah. Als ik dit had geweten, ze komen natuurlijk pas met dit besluit, slim, als je automatische incasso al lang en breed betaald is vóór 1 oktober. Anders had ik op zeker mijn lidmaatschap opgezegd!!

Maar het kan nog erger, lees mee.

Beste CarpFeeling vrienden. Gisteren las ik een vervelend verhaal van Daniël Jawadnya.

Een typisch bureaucratisch ongeïnteresseerd stukje wanbeleid, waar mijn nekharen recht op van gaan staan. Daarom vraag ik jullie aandacht en steun voor Daniëls initiatief om hem en de karpervissers in Limburg te helpen.

Het verhaal van Daniël is best wel lang dus ik zal in het kort vertellen wat er aan de hand is.

Zoals jullie wellicht weten heeft Nederland een club zeer fanatieke gasten die, alles wat met karpervissen te maken heeft, in de gaten houd, monitort en ingrijpt waar nodig. De KSN. De KSN met opperhoofd Michel Hollaar hoorde het schrijnende verhaal van de karpervissers uit Limburg via Daniël aan en besloten om in actie te komen.

Wat is er daar gaande? Nou, hoe zou je het vinden om 200 uur te moeten vissen om maar liefst 1 karper te kunnen vangen. En 5000 verzamelde hengeluren laten daar een verval zien van 92 procent !! in het aantal gevangen karpers over een periode van 5 jaar tussen 2009 en 2013. Het gaat daar dus helemaal niet goed. We hoeven heus niet elke nacht 5 vissen te vangen, maar dit is toch wel heel triest. Zo vergaat je de lol om te gaan vissen, denk je ook niet?

Eind 2013 is er vanuit de KSN een werkgroep opgericht. Op verzoek van het bestuur van Sportvisserij Limburg heeft deze werkgroep een rapport opgesteld. Dit leidde tot de eerste gerichte uitzetting in februari 2014 op het Julianakanaal. Het kanaal waar men 200 uur moest vissen voor 1 karper. Deze uitzetting werd een jaar later geëvalueerd en gekoppeld aan een advies voor vervolguitzetting. De eerste kleine uitzetting (133 karpers op 100 hectare water) had in het eerste jaar het gemiddelde naar ruwweg 20 uur per karper gebracht. Dat is natuurlijk al wat beter als 200 uur, maar nog altijd erg weinig. Een tweede uitzetting werd geadviseerd door De KSN, maar werd gewoon afgewezen. Reden? Budget te kort. Een beetje raar verhaal als je beseft dat alleen de karpervissers van Limburg, per jaar al ruim 30.000 euro in het laatje brengen door het aanschaffen van nachtvispassen en derde hengel vergunningen. Dan verwacht je hier toch ook wel wat voor terug?

Maar niet alleen het Juliana kanaal heeft een groot te kort aan karpers, ook de Maas, en een plas genaamd Dilkensplas. Voor deze schrijnende situatie gaf De KSN een advies af aan de federatie Sportvisserij Limburg. En wel: Voor de komende drie jaar, 700 karpers in de klasse 3-5kg verspreid over de Maas tussen Linne en Sambeek plus een honderdtal op de Dilkensplas te Ohé en Laak. De helft schubkarpers van een tweetal kwekers waarvan 4 verschillende types de andere helft spiegelkarper van een tweetal kwekers in beschubbing variërend van een paar schubben op de flank tot zwaarbeschubd.

Dit rapport is begin November ingeleverd maar helaas hebben ze nog geen inhoudelijke respons gehad vanuit de federatie. Wel kregen ze te horen dat in januari mogelijk een overleg zou plaatsvinden en dat en passant hun werd medegedeeld dat er op het Julianakanaal op 04 december alsnog een uitzetting is gedaan van schubkarper en spiegelkarper. Welke type vissen (rassen), van welke kweker en of er een deugdelijke registratie is gedaan van iedere individuele karper werd men niet meegedeeld. En dan werd ook nog de wens geuit dat deze uitzetting meer vangregistraties zou moeten opleveren. Dat zal een beetje lastig gaan wanneer je karpers waarschijnlijk ongefotografeerd uitzet. Niet echt slim dus van de federatie.

Kort samen gevat, het lijkt er nu sterk op dat de federatie Limburg zelf maar wat aan klooit met uitzettingen. Zonder overleg van Sportvisserij Nederland en De KSN. Dus lekker goedkope kale spiegels via onbekende kwekers in plaats van mooi beschubde varianten die van goede afkom zijn net als de schubkarpers via de bekende kanalen van De KSN. Kortom het vele werk en tijd van onder andere Daniël en Michel word zo van tafel geveegd. De wens van iedere karpervisser om mooie vissen te vangen in de toekomst, word zo de grond in geboord.

Vandaar deze oproep. Help Daniël en de andere karpervissers in Limburg door de volgende zinnen te kopiëren:

‘’Ik als karpervisser heb behoefte aan een gevarieerd karperbestand dat zich kenmerkt door gezonde schubkarpers en spiegelkarpers die variëren in bouw, kleur en in het geval van de spiegelkarper in beschubbing. Lukrake uitzettingen van karpers waarbij zorgvuldig opgebouwde adviezen van karpervissers met jarenlange ervaring in het uitzetten, monitoren en opbouwen van gevarieerde karperbestanden, worden genegeerd kan ik niet waarderen’’.

En plak dit op de facebook pagina van Sportvisserij Limburg in het kopje onder status. (zie foto)

https://www.facebook.com/SportvisserijLB

Als hun hele site nu word overspoeld met onze reacties, kunnen ze dit toch echt niet meer negeren. Bedenk eens bij je zelf. In je eigen situatie? Dan zou je het toch ook tof vinden als heel karpervissend Nederland je steunt? Kleine moeite groot plezier. Leuk goed voornemen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.