Nieuw in Nederland: Fritz Germany Freshbaits

Karpervissen wordt een steeds complexere hobby door de vele nieuwe technieken die fabrikanten hedendag verzinnen. Vooral op aasgebied komen er steeds meer noviteiten, nieuwe ingrediënten en samenstellingen die voor meer vis op de kant zorgen. In dit artikel een totaal nieuw product waarmee jezelf gel aas kan creëren met toevoegingen die jezelf prefereert. Een product wat het vervaardigen van aas naar geheel nieuw niveau trekt!


Fritz Germany Freshbait

Het nieuwe Freshbait is een speciale kit met allerlei toebehoren om zelf na enige inspanning gel aas te maken wat hard genoeg wordt om aan een hair te bevestigen. In deze kit zitten alle essentiële onderdelen die je nodig hebt. Het idee erachter is om zelf een vers aasje te maken voor aan de haak of hair waaraan je toevoegingen als flavours, dips, palatants et cetera kan toevoegen naar wens. Hierdoor worden de mogelijkheden enorm en zo groot als je fantasie aankan. Denk eens aan een attractief haakaasje met toevoegingen als betaine, aminol, corn steep liquer of bloodworm compound! Om precies te laten zien hoe de vervaardiging van dit aas werkt ben ik aan de slag gegaan met zo’n kitje. Hierbij de howto!

Enkele toevoegingen uit de kit

Bij de kit zit een gebruiksaanwijzing in zowel het Engels en het Duits. Het is raadzaam deze gebruiksaanwijzing goed door te lezen omdat het creëren van dit aas aan bepaalde eisen moet voldoen. Een van de eerste stappen die je moet doorlopen is om te bedenken wat voor aas je wilt creëren. In de kit zitten toevoegingen als 4 soorten glitters (Goud, blauw, wit en zilver) , 4 kleurstoffen (Groen, rood, geel en blauw) en kurken balletjes om pop-up’s te creëren. Naast deze toevoegingen dien jezelf een flavour, palatant of dip toe te voegen naar keuze. Het maakt niet uit of deze op alcohol of oliebasis is. In dit voorbeeld heb ik ervoor gekozen om een zinkende rode Freshbait te maken met als flavour een Sticky Baits Hi-Atract Scopex & N’ Butyric dip. Mocht je een pop-up willen creëren dan dien je een kurkenballetje te gebruiken die in de kit zijn bijgesloten. Je maakt de mal open en prikt simpel het kurkenballetje op de puntjes die in de mal zitten waarna je de mal weer sluit.

Voeg 25 cc gelpoeder in het maatbekertje

Goed, we gaan beginnen. Allereerst dienen we 25cc gelpoeder te schenken in het bijgeleverde maatbekertje. Houdt deze hoeveelheid ook in eerste instantie strikt aan! voeg aan het gelpoeder een klein beetje kleurstof naar keuze toe. Ik heb gekozen in dit voorbeeld voor de rode kleurstof. Meng met een spateltje (zijn bijgeleverd) de kleurstof door het gelpoeder. Voeg vervolgens de flavour, palatant of dip toe. Doe hiervan een klein scheutje erbij!

Voeg kleurstof naar keuze toe maar wel gedoseerd!

Meng het kleurstof met het gelpoeder en voeg een beetje flavour, dip of palatant toe

Vervolgens gaan we water aan de kook brengen. Voor het mengen dienen we water te hebben van een 70 tot 90 graden. Heb je thuis een waterkoker waarvan je de temperatuur kan instellen dan is dit snel gerealiseerd. Mocht je dit niet hebben dan dienen je water te koken. Wanneer het water kookt dan dien je de klep van de waterkoker open te zetten en de waterkoker uit te zetten. Wacht nu een 1 a 2 minuten en het water heeft de juiste temperatuur. Giet als het water op de juiste temperatuur is 50 milliliter in het maatbekertje.

Giet 50ml warm water in het maatbekertje

Nu is het zaak om het goedje gelijkmatig een minuut of 2 te roeren. Het is de bedoeling dat je alle luchtbelletjes eruit roert. De mix moet gelijkmatig en vlak zijn. Zorg ervoor dat je alle toevoegingen goed door elkaar roert! Als de mix gelijkmatig is pak je de bijgeleverde spuit en neem je de vloeistof op. Dit door je simpel door de spuit in het potje te zetten en hem uit te trekken. Als de spuit vol is dan monteer je het speciale tuitje op de spuitmond. We pakken nu de mal en zorgen ervoor dat de twee losse delen stevig op elkaar zitten. Mocht je pop-up’s willen creëren dan heb je in een eerder stadium al kurkenballetjes in de mal geprikt. We zetten nu de spuitmond op de gaatjes aan de bovenkant van de mal en spuiten langzaam de mal vol. Met de mal kun je drie soorten maten aasjes maken. Dit zijn 7.5mm, 15mm en 20mm. Je kan zelf bepalen welk deel van de mal je vol wilt spuiten met het goedje.

Spuit de mal langzaam vol met het goedje

Als de mal helemaal vol zit dan leg je hem weg. Op normale kamertemperatuur, een 20 a 21 graden, zal de hardingstijd een 25 tot 30 minuten bedragen voordat ze hard genoeg zijn. Na een 30 minuten haal je de 2 delen van de mal los en haal je voorzichtig je aasjes eruit. Je aas is klaar!

Laat de mal minimaal 25 tot 30 minuten staan

Freshbait is een vers product en kan buiten de koelkast een 3 dagen bewaard worden. Je kan de levensduur verlengen door ze in te vriezen of door aan het kookwater in een eerder stadia suiker toe te voegen! Het is een niet giftig en biologisch afbreekbaar goedje wat na enige tijd in het water geheel zal oplossen net als Gelbaits. Het is een product wat zowel aan de hair kan worden gebruikt als direct op de haak. Mocht je hem direct op de haak willen vissen dan gaat mijn voorkeur uit naar side hooking.


Freshbaits is een innovatief nieuw product wat tijd vraagt om het juist te produceren. Toch zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan zelf bepalen welke toevoegingen je toevoegt aan de basismix. Hierdoor kun je aas creëren wat nauw aansluit bij je zelf gedraaide boilies of pellets. Het is mogelijk om dit product aan de waterkant te gebruiken maar zelf zou ik ze liever thuis voorbereiden. Alle onderdelen van de kit zijn los te verkrijgen wanneer een van de producten op is. zo hoef je nooit meerdere kits te kopen wanneer een onderdeel op is. De aanschaf van een kit is dus eenmalig. Voor 2012 zal Freshbaits ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Ben je geïnteresseerd, vraag er naar bij je lokale hengelsportzaak!

Tim van Zanten

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.