Onderwaterbeelden; spannend en confronterend

Zo, we hebben allemaal een poosje van de CarpCam kunnen genieten. Het duurde even voordat we karpers voor de camera te zien kregen, maar nadat we deze verplaatst hadden bleek gewoon dat we de verkeerde plek hadden uitgekozen! Op zich best bizar omdat de tweede stek slechts enkele tientallen meters van de oude stek lag. Grote boosdoener hiervoor was waarschijnlijk de hevige wiergroei rondom de oude plek, waardoor de vissen niet of nauwelijks langs kwamen zwemmen.Ook op de nieuwe stek was geen enkel patroon te vinden wanneer en hoeveel karper er langs kwam. We hebben dagen gehad dat de karpers zich vrijwel de hele dag lieten zien en dagen dat er geen enkele vis te bekennen was of pas laat in de avond. Achteraf bekeken waren het de warmste dagen van juli dat we de meeste karpers te zien kregen. Een echte zomer stek dus!


Na het wisselen van stek kregen we ze wel voor de cam


Het grillige karakter van de karpers had waarschijnlijk ook te maken met het type water. Het betrof een openbaar vaarwater met veel treklustige karpers die we moeilijk op de stek vast konden houden. Af en toe zag je een herkenbare vis die langer (enkele dagen) op de plek bleef hangen maar veel vaker zagen we nieuwe vissen op de stek verschijnen. En was het voer op? Dan waren ze snel weer vertrokken... Dit staat haaks op wat wij en waarschijnlijk velen van jullie in eerste instantie dachten. Na een maand fors voeren verwacht je dat de vis massaal op je voerstek ligt te wachten op de volgende voerronde. Op afgesloten meren en plassen zal dit ook eerder het geval zijn, toch werden we in dit geval keihard met onze neus op de feiten gedrukt.


En zo miste hij nét het haakaas...


Na een aantal weken was het tijd om eens een rig voor de camera te laten zakken. Voor ons was dit best bijzonder omdat er voor de eerste keer live op karper werd gevist! Als er dus wat misging, viel er weinig te verbergen en waren jullie hier getuige van. Hierdoor kwamen er vaak interessante discussies op gang onder de kijkers die vaak te maken hadden met de aasaanbieding of de gebruikte onderlijn. Ik kan van mezelf nog goed herinneren dat ik tijdens het bekijken van de Korda onderwater dvd’s wel wist hoe ik het aan zou pakken en als ik in de schoenen van Danny had gestaan, dan was Lumpy geheid voor de bijl gegaan! Toch is het allemaal niet zo simpel als het lijkt. Of een vis wel of niet gehaakt wordt is afhankelijk van zoveel verschillende factoren. Hoe ligt de onderlijn erbij? Vanaf welke kant komt de vis aanzwemmen en hoe aast de vis? Vooral dat laatste leek een groot verschil te maken tussen wel of niet haken. Een karper die alleen aan het azen was bleek veel moeilijker vangbaar dan een drietal karpers die tegelijk aan het stofzuigen waren. Als er meerdere vissen tegelijk aasden, was het duidelijk dat door voedselconcurrentie de karpers meer in beweging waren en minder verlegen aasden. Hierdoor zal een vis de onderlijn en/of haak minder snel voelen waardoor de kans op prikken direct een stuk groter wordt.

Stofzuigen!

Wat onderlijnen betreft hebben we de nodige varianten uitgeprobeerd maar uiteindelijk bleek een standaard combi rig toch het meest effectief te zijn. Interessant was het ook om te zien hoe een single hookbait (chod rig) compleet genegeerd werd, zelfs door de vele brasems! De vissen waren duidelijk gefixeerd op al het aas wat op de bodem lag, waardoor de fluoro pop-up onaangeroerd bleef. Hetzelfde geldt een beetje voor de snowman presentatie. De karpers vonden een MK1 boilie met een fluoro pop-upje reuze interessant. Toch leken ze dit niet snel voor voedsel aan te zien en was het waarschijnlijk meer uit nieuwsgierigheid dat ze het oppakten en snel weer loslieten zonder dat de haak kans had om vlees te pakken...


Er interessant, zo'n snowman!


Tegenwoordig is rig camouflage een belangrijk element geworden van het karpervissen. In theorie zullen karpers die vaker gevangen zijn eerder een montage herkennen en hier gevaar in zien. Voordat ik voor de camera ging vissen deelde ik deze mening en was ik er behoorlijk op gebrand dat alles wegviel bij de bodem waar ik op viste. Zeker in helder water! Voor de CarpCam hebben we verrassende dingen gezien die een beetje het tegendeel bewijzen. Het mooiste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk de karper die nog een onderlijn in z’n bek had hangen van een andere visser en in het kraakheldere water een stuk lood voor iets eetbaars aanziet. De kans is groot dat de vis de leadcore, het onderlijnmateriaal of de haak ook gezien heeft maar ik heb geen moment de indruk gehad dat deze karper daar gevaar in zag. Nu wil ik niet zeggen dat rigcamouflage onzin is, integendeel zelfs. Ik denk nu alleen wel dat er soms teveel nadruk op wordt gelegd en dat is iets waar diverse merken uiteraard heel handig op inspelen.


Een karper, die met een onderlijn in zijn bek
het lood voor iets eetbaars aanziet


Wat ons verder qua rigs en montages opviel, was dat er werkelijk haast niks voor nodig is om na het inwerpen de boel onopzettelijk naar je toe te trekken. Onder water weegt een stuk lood veel minder dan boven water en je probeert daarom al wat voorzichtiger te zijn. Toch is het ons meerdere keren gebeurt dat als we de hengel op de steunen legde, met een minimaal rukje aan de lijn de hele montage tientallen centimeters terug schoot. Het is natuurlijk ontzettend zuur als je bijvoorbeeld op een klein grind/ of zandplaatje vist en je op deze manier je rig de modder in trekt. Ons advies is dus om na het inwerpen de lijn volledig slap te houden en nadat je de hengel op de steunen hebt liggen, de lijn voorzichtig strak laat trekken op het gewicht van je swinger of hanger.


Voor ons is de CarpCam erg leerzaam geweest. Dingen waar ik in eerste instantie minder rekening mee hielt zijn nu belangrijker geworden en andersom zijn er bepaalde dingen waar ik me eerder op blindstaarde en waar ik nu minder waarde aan hecht. Over drie weken kunnen we weer gaan genieten van de live onderwater beelden, alleen dan op het drukbeviste Weddermeer. Wij zijn alvast enorm benieuwd wat we daar voor de camera gaan zien en welke trucjes de karpers op dat water voor ons in petto hebben!

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.