Opnieuw vissterfte regio Barneveld

Na de ellende van de zomer van 2014, lijkt het noodlot toch weer zijn getart in de regio Barneveld. Opnieuw zijn er dode vissen aangetroffen en ditmaal op het recreatiewater Zeumeren. De plas van Zeumeren bedraagt een goede 30 hectare aan water en kent een vrij goede visbezetting. Begin december 2014 is er nog door de Federale Karpercommissie met goedkeuring van het VBC Vallei en Eem een karperuitzetting geweest waarbij 250 kilo spiegelkarper een nieuw thuis vond. Door een nog onbekende oorzaak worden er momenteel zwakke en dode karpers gevonden. Volgens bronnen zijn er al 20+ dode karpers gevonden op het moment van schrijven. Ook op een naburige plas zijn dode vissen aangetroffen.

De karperuitzetting van december 2014 op Zeumeren
De karperuitzetting van december 2014 op Zeumeren
Foto: -

De zomer van 2014

In de zomer van 2014 werd de regio ook al opgeschrikt door massale vissterfte. Onder andere het dressuurwater Moba verloor de meeste van haar imposante inwoners maar ook de Juliusput van de Club der Honderd, De Leusdense Schammer en wateren in de omgeving van Veenendaal en Ede verloren veel karper. De uiteindelijke oorzaak op de Moba plas bleek het nog vrij onbekende Carp Edema virus. Een virus met massale gevolgen. Op de andere wateren is geen duidelijke reden naar voren gekomen of is er geen onderzoek verricht. 

April 2014: De immense schade op het dressuurwater Moba
April 2014: De immense schade op het dressuurwater Moba
Foto: -

Onderzoek

Door de karpercommissie is al onderzoek gedaan naar de sterfte en er bestaat het vermoeden dat het om een bacteriologische besmetting gaat en niet om een virus. Waarschijnlijk wordt in het najaar een nieuw visserijkundig onderzoek gedaan om te kijken wat de aard van de sterfte was. Ook op de Juliusplas is een handvol dode karpers gevonden. Of het hier om een virus gaat is nog niet te zeggen. Normaliter sterven er altijd wel karpers in het voorjaar omdat het imuunsysteem van een karper dan op zijn laagst is. Een goede monitoring zal dan ook  nodig zijn. 

Dode karpers op Zeumeren
Dode karpers op Zeumeren
Foto: -

Let op!

Het is een vanzelfsprekendheid maar het wordt ten zeerste afgeraden om  te gaan vissen op Zeumeren om verdere verspreiding te voorkomen. Mocht je recent hebben gevist op Zeumeren, dan is het raadzaam om je landingsnet en onthaakmat te desinfecteren met een goede desinfectans als Dettol. Verder is het raadzaam om eigen viswater in je buurt in de gaten te houden en niet zelf dode karpers te ruimen maar dit over te laten aan het waterschap. In het geval van Zeumeren zijn er speciale bakken aan de waterkant geplaatst waarin de dode vissen gedeponeerd kunnen worden. Gaarne dode vissen te melden via; info@sportvisserijmidwestnederland.nl. Het laatste wat we misschien kunnen doen is een schietgebedje in de hoop dat deze sterfte zich niet zal gaan uitbreiden. Wanneer er meer informatie is, dan zullen we jullie berichten.

Voor de persberichten surf je naar

• hsvbarneveld.mijnhengelsportvereniging.nl
www.sportvisserijmidwestnederland.nl

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.