Shimano 2012

Ik kan niet anders zeggen dan dat Shimano er dit jaar enorm vroeg bij was met het uitgeven van de 2012 catalogus. Ondanks dat ik dacht dat dit Japanse bedrijf wel leed zou hebben ondervonden van al de bevingen van het afgelopen jaar, zijn ze naast Spro Strategy een van de eerste die de laatste producten voor 2012 heeft gebundeld in een 197 tellende catalogus. In dit artikel de laatste ‘nieuwtjes’ uit de Shimano stal.


Big Baitrunner XT-A LC

Voordat ik voor de eerste keer de catalogus opende deed ik feitelijk eerst een schietgebedje. Waarom zouden jullie je afvragen? Gewoonweg om het feit dat ik hoopte dat er niet nog meer Baitrunner modellen waren bijgekomen. De laatste jaren werd zelfs tussen de middenklasse Baitrunners weer een klasse geduwd en tussen deze midden-midden klasse moest het jaar erop uiteraard weer een midden klasse komen. Houden jullie me nog bij? Ik ben de tel ook allang kwijtgeraakt. Momenteel zijn er namelijk maar liefs 24 Baitrunners te verkrijgen in diverse modellen en spoelgroottes. “Voor ieder wat” zou Shimano gedacht moeten hebben! Bonne, toch deed Shimano dit jaar iets waar veel vissers op hadden gewacht. De introductie van de vernieuwde Longcast die onder de naam Big Baitrunner XT-A LC over de toonbank zou gaan. Na 15 jaar was hij er dan eindelijk en dat werd eerlijk gezegd ook weleens tijd. Dat het te verwachten was na de introductie van de nieuwe USA’s laten we in het midden.


De nieuwe Big Baitrunner XT-A LC

Natuurlijk is de nieuwe LC al even geen big news meer. De afgelopen maanden is hij al opgedoken op diverse dagen en beurzen. De onofficiële introductie was de Nash dag op 25 juni op het Nijkerkse Watergoor waar iedereen die eens ff lekker wilde smijten al de nieuwe Shimano aan de tand mocht voelen. Is er dan geen echt molen nieuws van Shimano? Maar natuurlijk wel! Niet dat het echt nieuws betreft aangezien de Aero Technium MGS XS-B al aardig de revue is gepasseerd via diverse media. Toch vind ik deze molen echt een juweeltje! Oldskool vol met moderne technieken! Daar ben ik in ieder geval wel voor te porren. Nu mijn portemonnee nog! Het is dan ook niet voor niks dat deze molen de bekroning ‘ Best new spinning reel’ ontving tijdens de Efftex 2011. Met een rotor en molenhuis van magnesium weegt deze molen slechts 440 gram en dan is licht te noemen! Even voor de feitjes, een grote LC weegt bijna 800 gram! Natuurlijk beschikt deze nieuwe ‘mag’ over de laatste snufjes en het rijtje onverklaarbare en nietszeggende afkortingen schreeuwen dat ook toe. Nu ben ik natuurlijk licht sarcastisch maar eerlijk is eerlijk, deze molen is beslist een juweeltje! Hij benaderd de prijs ervan ook bijna!

De nieuwe Aerlex XT-A Spod molen

Naast de Mag en de LC is er nog veel meer molen nieuws. Nu wil ik jullie niet gaan vervelen met de specificaties van al deze molens. Daar is immers die prachtige 2012 catalogus voor niet! Daarom in het kort dan even de nieuwe molens. Allereerst zijn er de vernieuwde Aerlex molens. Terug van weggeweest en zowel innerlijk als uiterlijk lekker opgepoetst. Daarnaast is er de nieuwe Beastmaster XT-A molen. Een zeer betaalbare molen voor de visser met de kleine portemonnee. Beastmaster staat voor ‘unbreakable, unbeatable en unbelievable en dat zijn toch grote woorden voor kleine Japanners!

 
De nieuwe Shimano Tribal 50 Cal hengel

Zoals er steeds meer Baitrunners lijken te komen zo lijken er ook steeds meer hengels bij te komen. Het ‘door de bomen het bos niet meer zien’ gezegde begint steeds meer op zijn plaats te komen. In de Tribal range zijn er maarliefst 5 nieuwe modellen naast dat de Vengeance serie ook is vernieuwd. een beetje veralgemeniseerd kunnen we stellen dat de hengels nog dunner zijn geworden en alle normale Tribal hengels zijn vervaardigd van HPC (High Pressure Carbon) met Biofibre en de Tribal Lite hengels van XT300 carbon. De goedkopere Vengeance hengels zijn vervaardigd van XT30 carbon. Nu zal het niemand echt iets zeggen al die carbonsoorten en de persing ervan. Doch staat het wel weer uiterst professioneel!


Tribal en lijnen

Ook is er eigenlijk geen nieuws verder in de Tribal range. Er zijn geen nieuwe producten bijgekomen in de luggage en accessoire range. Waar in 2002 Shimano letterlijk furore maakte met de Tribal range, zo is het 10 jaar later angstvallig stil. Jammer want ik kon juist deze producten enorm waarderen! Op lijn gebied is er dan wel weer nieuws te melden. Na de introductie dit jaar van Invisitec waarvan we op CarpFeeling ook onlangs de review plaatste is er weer een nieuwe mono hoofdlijn op de markt die verkocht gaat worden onder de naam Aero Specimen. Een mono hoofdlijn in de goedkopere prijsklasse die door zijn matte afwerking praktisch onzichtbaar moet zijn onderwater. Bij deze voel ik een nieuwe review aankomen! Een laatste nieuwtje is Aspire fluorocarbon. Een zeer soepel en snelzinkende fluorocarbon die je kan gebruiken voor voorslagen of stiff rigjes.

De nieuwe Shimano Aero Specimen lijn

En dan houdt het eigenlijk wel op op karpergebied met nieuwtjes! Wat kleine nieuwtjes die ik nog kan melden zijn nieuwe PVC lieslaarzen en waadpakken, wat nieuwe kledij en enkele nieuwe zonnebrillen waarvan ik de Yasei versie wel wat vind hebben. Waar ik dan wel erg lang op heb gewacht is eindelijk werkelijkheid geworden en dat is dat eindelijk de Shimano Pliers naar Nederland zijn gekomen! Pliers oftewel punttangen kunnen soms zo verrekte handig zijn maar waren voorheen alleen verkrijgbaar in Amerika. Nu eindelijk zijn ze ook voor de Europese markt verkrijgbaar en hoe! Een prachtig lichtgewicht ontwerp in diverse maten. Niet alleen handig om je lijntjes af te knippen maar ook ideaal om haakjes uit je hand te trekken, tandartsje bij je buurman te spelen of je cheap-ass haakje weer krom te buigen na het verspelen van een abramis drama! Daar maken ze me nu blij mee!


Tja, echte nieuwtjes ontbreken een beetje voor 2012 en ik kreeg ook een déjà vu toen ik door de catalogus bladerde. Dezelfde woorden gebruikte ik namelijk ook voor mijn Shimano 2011 artikel en deze mening is helaas niet veranderd. Nu is het natuurlijk wel zo eerlijk om te vermelden dat innovatie niet altijd zit in een scala aan nieuwe producten en doorontwikkeling minstens zoveel tijd kan kosten als het bedenken van nieuwe producten. Dat de CI4 molens, de nieuwe Mags en de nieuwe LC’s tijd hebben gekost om deze tot in de puntjes te perfectioneren dan geloof ik dat oprecht. Shimano is een grote naam met een enorme reputatie die ze elk jaar weer waarmaken. Met een gedeeld marktleiderschap samen met Daiwa en genoeg concurrenten op de loer als Penn is kwaliteit ook je handelsmerk. Al staat er weinig echt nieuws meer in de nieuwe catalogus, als de producten maar doen waarvoor ze zijn ontwikkeld, dan zijn we tenslotte allemaal een gelukkig mens!

Tim van Zanten

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.