Shimano 2013

Eind augustus werd ik samen met Tim uitgenodigd voor de productpresentatie van Shimano. Veel winkeliers en enkele bekende ‘magazine gezichten’ waren op de avond afgekomen en lieten zich voorlichten over het nieuwe materiaal voor 2013 en de producten die gingen verdwijnen. Uiteraard was het ons enkel om de karperspulletjes te doen en we kregen een aantal mooie producten onder ogen. 
 


Luggage

Het paradepaardje van het nieuwe jaar ligt binnen de afdeling luggage. Men brengt met de nieuwe ‘Olive’ serie een compleet nieuwe lijn aan tassen, foudralen en andere luggage op de markt om netjes je spullen in op te bergen. Kenmerkend voor deze lijn is een draagriem waarmee je alle producten, naar wens, kan koppelen en vervoeren. Zo kan je bijvoorbeeld losse pouches aan de riem koppelen zodat je niet een heel foudraal mee hoeft te nemen. De riem wordt standaard meegeleverd bij de tassen en foudralen. Het is een nieuw concept waar ik eerlijk gezegd nog even aan moet wennen. Ik ben dan zelf ook benieuwd of het idee er achter aan zal slaan en voor extra gemak zal zorgen. 
 


Een sling van de Olive serie en een Purist pouche
 

Opvallend is ook de presentatie van een drietal onthaakmatten (een beanie mat, een kuipmodel en een stalkermat) en een robuuste weighsling  waarmee het assortiment aan luggage aangevuld. Met deze producten zet Shimano een stap op het gebied van karpersafety. Ondanks het feit dat de onthaakmatten er degelijk uitzien, bieden ze weinig vernieuwing. Het lijkt er daarom toch een beetje op dat men mee wil liften op het succes van andere merken. Aan de andere kant is het een goede zaak dat men ook denkt aan de veiligheid van de vissen en hier nu producten voor op de markt brengt.
 


De protectionmat van Shimano
 

Dan is er tevens nieuws te melden voor de struinende vissers. Met de nieuwe ‘Purist’ range wordt namelijk ook gedacht aan de vissers die weinig materiaal met zich mee willen slepen en compact willen vissen. Denk hierbij onder andere aan kleine tassen, tassen waar je een emmer in kunt stoppen en ook op kunt zitten en een kleine onthaakmat. Ideaal voor het stalken dus!
 


Hengels

Op het gebied van hengels veranderd er veel, heel veel. Als ik goed heb geteld zullen er in het aankomende jaar maar liefst vijftien nieuwe karperhengels bijkomen! Opvallend is dat er binnen de categorie spod- en markerhengels ook vier nieuwe hengels zullen verschijnen en daarmee wordt er gehoor gegeven aan de opkomende groep karpervissers die zich hiermee bezig houdt.
 


De nieuwe luggage range
 

Een opvallende nieuwkomer die ik even wil toelichten is een nieuwe stalker hengel, de stalker ‘Tribal’. Deze 9ft hengel heeft een testcurve van 3 lb en zal worden verkocht voor een prijs van 60 euro. Om mij heen zie ik steeds meer vissers terugstappen naar kleinere hengellengtes en zelf ben ik ook erg gecharmeerd van dit model. Met name voor de visserij op de kleine kanaaltjes en moeilijk bereikbare stekjes is een dergelijke hengel een uitkomst.  
 


Molens

Het handelsmerk van Shimano is natuurlijk het uitgebreide assortiment aan kwaliteitsmolens. Ieder jaar veranderen er wel een aantal modellen en ook dit jaar zijn er weer een aantal wijzigingen doorgevoerd in de modellen.  Op het gebied van baitrunners zijn er twee nieuwkomers te verwelkomen, waaronder de ‘Big Baitrunner CI4+ XTR-A LC’. Deze krachtpatser is uitgerust met het nieuwe CI4+ materiaal, dat sterker en lichter zou zijn dan de eerder gebruikte materialen. Dit uit zich direct in het gewicht van de molen. Hij is namelijk 150 gram lichter dan zijn voorganger. 
 


De Aero technium MGS XTB
 

Het is, mijns inziens, echter niet de Big Baitrunner waar Shimano dit jaar mee zal gaan knallen, maar de nieuwste Big Pit molen. De ‘Aero Technium MgS XTB’ zal vele tackle tarts namelijk gaan bekoren. De metallic zwarte body zorgt voor een hele gave look en uiteraard is ook deze molen uitgerust met de nieuwste CI4+ en X-ship technologie. Ten opzichte van de Technium XTB (vorige versie) is ook deze molen 120 gram lichter geworden en weegt hij nu 500 gram. Dit is werkelijk een hele gave molen die, helaas voor mij, in het duurdere segment valt. Even sparen dus!
 


Lijnen

Binnen het assortiment aan lijnen veranderd er weinig. Dat wil zeggen, er komen weinig nieuwe lijnen bij. Wat voor ons karpervissers wel erg interessant is, is de nieuwe fluorocarbon versie van de Technium lijnen. Deze lijn heeft een doorzichtig groene kleur en zal verkrijgbaar zijn in diameters tussen 0.25mm en 0.40mm. De Technium Fluorocarbon wordt geleverd op spoelen van 300 en 600 meter.  Ik ben benieuwd of deze nieuwe lijn de concurrentie aan kan gaan met andere fluorocarbon lijnen op de markt. Op het oog ziet hij er in ieder geval erg goed uit.
 


De nieuwe Technium Fluorocarbon
 

Naast deze zeer interessante nieuwkomer zal er nog een extra lijn verschijnen voor de karpervisserij. De ‘Tribal Carp’ lijn heeft een donkerbruin transparante kleur en is, net als de technium, verkrijgbaar in diameters tussen 0.25mm en 0.40mm. Van deze lijn zal enkel een 300m variant verkrijgbaar zijn en zal qua prijs in een middensegment komen te vallen.

Zoals je ziet heeft Shimano dit jaar toch weer een aantal interessante producten voor ons in petto. Met de nieuwe luggage range, een krachtpatser van een molen en een interessante fluorocarbon lijn heb ik in ieder geval leuke producten gezien die het komende jaar waarschijnlijk veel langs de waterkant te zien zijn.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.