Teken alert!

Het is een warme zomeravond in mei. Het hoge gras wuift langs de oever wanneer een licht briesje vat krijgt op de stengels. Geruisloos sluip ik naar een kolk waar niet veel eerder nog een korstje brood dreef. Een gulzige bek pak een korstje verderop en laat wederom een kolk achter. Met een onderhandse worp gooi ik een stukje brood met haak aan. Niet veel later wordt het korstje gepakt maar blijk ik te zijn gefopt door een winde van 56 centimeter. Helaas kom ik later die avond erachter dat nog iets anders ook beet had. Bij het controleren van mijn lichaam pluk ik een schapenteek van slechts een millimeter van mijn bovenbeen. Het wuivende gras langs de waterkant lijkt heel idyllisch. Toch blijft het uitkijken!

Toename teken 2013/2014

De meeste van jullie zullen het ongetwijfeld al gehoord hebben.  Het RIVM en Wageningen UR gaven onlangs nog een teken alert af.  In 2013 werd een recordaantal van 16.500 teken gevangen wat 64% meer was dan over de voorgaande 6 jaren! Ook het aantal gevangen larven en nimfen  lag maar liefs 66% hoger. Dit betekent een enorme toename die ons vissers ook kan treffen. Zijn wij immers niet die mensen die juist langs de waterkanten struinen opzoek naar goud? De teek kan zoals we allen weten de ziekte van Lyme doorgeven. Een ziekte waar je als mens nooit meer vanaf komt en zeer lastig te behandelen is. Daarom is het zaak om risico’s tot een minimum te beperken. Ook in 2014 is de hoeveelheid teken al flink te noemen. Door het vroege warme weer, is de concentratie teken nu al groot. Oppassen dus!
 


Toename teken de afgelopen jaren. (Bron foto: Wageningen UR) 

Tekenradar.nl

Een tip die ik wil meegeven is de website www.tekenradar.nl. Op deze website is het mogelijk om te bekijken hoe groot het teken risico bij jou in de buurt is. Ook kun je door middel van de tekenmeldingen zien waar in Nederland de meeste meldingen zijn gemaakt en waar de zogenaamde Erythema Migrans zijn waargenomen. Vooral dit laatste is enorm belangrijk. Een Erythema Migrans is de bekende rode kring die resultaat is van een besmette tekenbeet met de Borrelia bacterie. Door middel van de Tekenradar kun je zien op welke plekken dus mensen recent besmet zijn met Lyme.

 


Met de Tekenradar kun je snel bekijken welke gebieden je beter links kan laten liggen 

RIVM Tekenbeet app en GGD Teek app

Een andere tip had ik al meegenomen in het 2e Random nieuws van april dit jaar. Het RIVM heeft namelijk een app ontwikkeld  waarin informatie is terug te vinden over de teek, hoe je ze verwijderd en wat de ziekte van Lyme nu precies is. Ook zit op deze app een tekenradar waarmee je zelfs kan instellen dat je telefoon alarm slaat als de concentratie teken in jouw woonomgeving stijgt. De Tekenbeet app van het RIVM is te verkrijgen via Google Play. Voor de iPhone gebruikers is er een app verkrijgbaar van de GGD.

 


De Tekenbeet app van het RIVM 

Kortom

Houdt de Tekenradar in de gaten en controleer jezelf als je bent wezen vissen! Denk niet dat een teek jouw niet ziet als een voedingsbron. Teken zijn zo klein en onopvallend dat een beet sneller gebeurt is dan je denkt. Lees ook ons kennisdocument: EHBVO: insectenplagen (deel 4.) met daarin velen (preventie)tips hoe om te gaan met deze venijnige beestjes. De ziekte van Lyme wens je niemand toe. Toen in de jaren ’70 in het plaatsje Lyme Connecticut steeds meer gevallen kwamen van kinderen met gewrichtsproblemen werd Lyme ontdekt maar was het voor die kinderen al te laat en zouden ze levenslang met de gevolgen van deze ziekte moeten lopen. Wij vissers hebben alle kennis en middelen om ervoor te zorgen dat wij niet ditzelfde lot hoeven te tarten. Be aware!

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.