Toeristenbelasting op nachtvissen

In veel gevallen zijn de beste aastijden tijdens de schemering of het vroege ochtendzonnetje. Dat is een reden waarom de meeste van ons met regelmaat een nachtje aan de waterkant vertoeven. Vis je op een openbaar water dan heb je natuurlijk een visvergunning nodig eventueel aangevuld met een vispas met de NachtVIStoestemming. Helaas zijn de verenigingen in Nederland redelijk versnipperd en de meeste van ons lopen dan ook rond met een heel stapeltje vergunningen en vispassen. Dit kan al behoorlijk in de papieren lopen, maar vanaf heden gaat een nachtje vissen je nog wat extra centen kosten. De Vereniging van Gemeenten heeft namelijk haar leden opgeroepen om ook voor deze vorm van toerisme toeristenbelasting te gaan innen. Het voorstel luidt dan ook dat watersporters vanaf heden door de gemeente als toerist gezien worden tijdens het nachtvissen, dit houdt dus in dat de gemeente vanaf nu de toeristenbelasting in rekening zal brengen als je buiten jouw gemeente gaat nachtvissen! Toen wij het bericht lazen dachten we meteen dat het een 1 april grap betrof! Was het maar waar…

Brief VVG

Hoogte van de toeristenbelasting

De hoogte van de belasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij belasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. Elke gemeente kan de hoogte regelen in een eigen verordening. De verordening kan je opvragen of inzien bij jouw gemeente. In de meeste gevallen is het een paar euro per nacht, maar als je dit over een jaar uitrekent heb je hier toch weer een vergunning voor bij de gemiddelde visvereniging. We konden geen actueel overzicht vinden van de toeristenbelasting, maar in dit artikel van Kassa van 2017 krijg je een aardig idee van de kosten. Niet alleen de hoogte van de toeristenbelasting is per gemeente verschillend, ook de berekening kan anders zijn. Zo betaal je in sommige gemeenten een vast bedrag en in andere procentueel naargelang de kosten per overnachting. Hoe de gemeenten dit laatste gaan berekenen voor ons als sportvissers is nog onbekend. Is er dan alleen slecht nieuws? Nee hoor, zo zijn er ook diverse gemeenten die geen toeristenbelasting innen. Enkele voorbeelden zijn Amersfoort, Bunschoten en Hoorn.

Een nachtje in eigen land gaat je straks dus een paar euro extra kosten

Hoe werkt het?

Hoe de gemeenten de toeristenbelasting gaan innen is nog onbekend. Normaal gezien verloopt het innen van deze belasting via de verhuurder van de voorziening die je gebruikt. Nu is het natuurlijk onbegonnen werk voor een visvereniging om dit te gaan innen. Er zijn gesprekken gaande tussen de Vereniging van Gemeenten en Sportvisserij Nederland om te onderzoeken hoe we eventueel de visplanner hiervoor kunnen gebruiken. Waar we natuurlijk hopen dat Sportvisserij Nederland hun invloed zullen gebruiken om dit voornemen ongedaan te maken. Naast dat het je natuurlijk weer geld kost zal het ook weer een hoop gedoe zijn als je snel besluit ergens een nachtje te pakken.

Als we alles mogen geloven kan je er dus voor kiezen om te betalen of lekker blijven vissen in je eigen gemeente, daar betaal je immers al voor. CarpFeeling zal deze ontwikkelingen dan ook zeker blijven volgen en zodra we meer horen laten we dit natuurlijk weten aan jullie.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.