V.I.S.S.E.N

Gisteravond lag ik om iets voor half negen paraat op de bank. De documentaire V.I.S.S.E.N werd namelijk bij de AVRO (Nederland 2) uitgezonden. De trailer die ik een poosje geleden voorbij zag komen smaakte direct naar meer. Deze documentaire komt namelijk van regisseur Pieter-Rim de Kroon die samen met scenarioschrijver Maarten de Kroon onze hobby op een prachtige manier op film hebben vastgelegd. Maarten en Pieter wisten eerder een gouden kalf in de wacht te slepen met de documentaire Hollands Licht.


Een portret van de sportvisser is denk ik de beste omschrijving van de documentaire. Wie zijn we en waarom vissen we? Leuk is dat zo’n beetje alle manieren van vis vangen voorbij kwamen. Zo werd er in de documentaire onder andere gevist met netten, vliegvishengels, de vaste stok en uiteraard de voor ons meest vertrouwde manier van vissen; statisch met beetmelders. De vissers vertelden vervolgens het hoe en het waarom en zo kwamen er al snel erg leuke en interessante verhalen voorbij waarbij het contrast behoorlijk groot was. Zo keek je het ene moment naar een stel jongens die op karper aan het vissen waren en even daarna volgden we een chirurg die in zijn vrije tijd fanatiek op snoek vist. Zo zie je maar weer, sportvissen is voor iedereen!


Pieter met cameraman Stef Tijdink op de Noordpier Wijk aan Zee

De beelden boven water werden trouwens afgewisseld met prachtige onderwaterbeelden. Zo namen de filmmakers een kijkje in een koivijver, een wrak in de Noordzee, leefwereld van de snoek, karper en ga zo maar door. Een fantastische toevoeging aan de verder toch al enorm sfeervolle beelden. Het deel waarbij de duikers het wrak op de Noordzee aan het schoonmaken waren maakte trouwens best indruk en niet op een positieve manier, want wat kunnen we er ook een puinzooi van maken met al onze stukken lood, lijnen en netten...


De beelden bovenwater worden afgewisseld met prachtige onderwaterbeelden.

Het was voor mij dus een geslaagd avondje tv kijken. De manier van filmen, de manier van vertellen én de enorme afwisseling maakte het een enorm boeiend geheel wat ik in de toekomst zeker nog een keertje ga bekijken als ik de kans ertoe krijg. Voor wie gisteren niet kon kijken maar de documentaire graag nog eens wil zien, kan deze waarschijnlijk binnenkort terugzien op uitzendinggemist.nl.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.