Vogelgriep: Do’s & don’ts

Het is weer herfst en daarmee is het startsein van de vogeltrek ook direct gegeven. Deze jaarlijkse migratie zorgt voor extra risico’s. Vogels uit verschillende landen trekken over ons land heen. Naast dat ze tussenstops maken, deponeren ze ook hun uitwerpselen met liefde en plezier op de Nederlandse akkers. Dit zorgt ervoor dat de vogelgriep uit kan breken. Een voor mensen vrij ongevaarlijk virus (althans de H5N8), maar voor vogels dodelijk. Vele boeren, maar ook hobbyhouders liggen met samengeknepen billen in bed en hopende dat het dit jaar weer overtrekt en beperkt blijft.

Wij als vissers zijn vaak te vinden aan de waterkant en kunnen ons steentje bijdragen om te zorgen dat de vogelgriep snel opgemerkt wordt en ingekaderd blijft. Maar wat kan je als (karper)visser doen? Er zijn verschillende dingen die we kunnen doen.

vogelgriepDeze borden staan er niet voor niks! Bron: NOS

Melden

Als eerst is het aan te raden dode watervogels te melden bij het waterschap of de NVWA (045-546 31 88). NVWA registreert de meldingen en bepaalt vervolgens of er nader onderzoek nodig is. Dit doen ze als er meerdere dode watervogels worden gevonden op een plek waar tot nu nog geen zieken dieren zijn aangetroffen. Dat wil niet zeggen dat je geen dode dieren moet melden als al bekend is dat er vogelgriep aanwezig is in de regio! Het is zeer belangrijk te blijven melden.

Voorkom verspreiding

Zorg dat je na het vissen de visspullen die nat zijn geworden goed laat drogen alvorens je op een ander water gaat vissen. Ontsmet je schoenen/laarzen op locatie (zorg dat je geen vogelpoep meeneemt naar een andere locatie). Wat heel belangrijk is, respecteer de verbodsborden. Op verschillende wateren staan borden die aangeven dat het water betreden verboden is ivm vogelgriep. Ga er dan ook niet vissen. Dit bord staat er niet voor niets. Vis dus gewoon niet!

dode vogelsWat te doen bij het vinden van dode volges? Bron: rtvnh

Een dode eend, afblijven?

Een dode vogel is niet per se besmet met de vogelgriep. Maar raak het dier niet aan. De besmettelijke variant kan op mensen overgaan bij aanraking. Meestal verloopt zo'n besmetting zonder al te ernstige gevolgen. De symptomen lijken meestal op die van een griep, maar er zijn gevallen bekend uit Azië waarbij deze vorm van vogelgriep ernstigere gevolgen had.

Zo kunnen wij als vissers een bijdrage leveren aan de inperking van de vogelgriep. Dus zorg dat je meld!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.