Waterschapsverkiezingen 18 maart

Politiek, ik heb er niks mee. Vroeger niet en nu nog steeds niet. Mijn favoriete band uit de jaren tachtig, Normaal, zong er toen al een lied over en dat was 30 jaar geleden. De tekst klopt nu nog steeds. A'k de tweede kamer op de tv zie, dan word ik doar niet goed wies van. Zie kletst en ouwehoert wat af, dat kan ik ook, of niet dan? Den eenent zit te slapen en d'n anderen zwetst moar wat, volgens mien zit zie te hohohohopen hoe dan ook, ik verdien toch zat. Politiek is mien gin bliksen weerd, gooi moar veur de haaien. I-j wedt altied op 't verkeerde peerd en de schatkist licht de laaien.

Maar nu er een partij is die de hengelsport wil verbieden, gaat het me ineens wel aan. We weten allemaal wel welke partij dat is. Nederland is een democratie en iedereen mag een mening hebben, maar als er een stel geitenwollen sokken aan mijn hobby komt, … grrrr. Hier onder luid hun statement. 

Stem Sportvissen 6

Een aantal vrijetijdsbestedingen waarin dieren een belangrijke rol spelen worden aangeduid als “sport”, zoals hengelsport. Sport met dieren is een probleem als de dieren hierbij in hun gezondheid en welzijn worden aangetast. De aantasting van het dierenwelzijn geldt in hoge mate voor hengelen. Hengelen is geen sport. Het is net als jagen een vorm van tijdverdrijf ten koste van dieren. Lange tijd heeft men gedacht dat vissen geen pijn kunnen voelen. Inmiddels staat onomstotelijk vast dat vissen gevoelens van pijn en stress kunnen ervaren. Een haak door de lip of in de keel, waarna de vis uit alle macht van de haak probeert los te komen, spartelen in een 'leef'net, op de foto met de hengelaar - dat kan niet zonder pijn en stress.

Veel teruggezette vissen zijn dan ook beschadigd en verwond. De Partij voor de Dieren wil dan ook dat hengelen en viswedstrijden worden verboden. Mocht een hengelverbod (vooralsnog) niet haalbaar zijn, dan moet hengelen sterk worden ontmoedigd door onder andere het verbieden van vislessen op basisscholen. Daarnaast moet het gebruik van de zeer dieronvriendelijke weerhaken en leefnetten worden verboden.

Stem Sportvissen 1

Mijn mening zegt hier dat mevrouw Thieme hier de plank flink mis slaat. Ik wil ten eerste niet beweren dat vissen geen pijn voelen, echter, dat het onomstotelijk vast staat durf ik te betwijfelen. Ik heb namelijk nog nooit een vis auw horen zeggen. Als ik wel pijn zou hebben, zou ik niet als een malle proberen weg te zwemmen, maar me rustig binnen laten takelen en me van de haak laten ontdoen. Dit is natuurlijk allemaal erg ver gezocht, maar je gaat mij niet wijsmaken dat er daadwerkelijk is vastgesteld dat vissen pijn kunnen voelen.

Ben jij bijvoorbeeld met deze winterse temperaturen wel eens het water in geweest? Ik wel, koud weer training, en of dat pijn deed. Dat heeft niks meer met kou te maken. Het doet gewoon pijn. Hoe kan het dan zijn dat vissen wel in deze bittere koude kunnen leven? Ik bedoel maar. Nog een voorbeeld? Over een paar maanden begint de paai weer. Hebben jullie het zelf al eens gezien? Ik wel, en het is ook niet voor niks dat die vissen onder de schrammen en soms zelfs open wonden zitten na die tijd. Die beesten hebben daar toch een potje ruige seks hé!

Stem Sportvissen 3

Nogmaals, ik ben geen wetenschapper en als je realistisch na denkt is het misschien ook niet leuk voor een vis om uit zijn element te worden getrokken, maar verklaar mij dan eens waarom ik soms zelfs binnen een week en zelfs al eens binnen 8 uur een zelfde vis weer terug ving? Omdat ie van SM houd? Misschien. Maar ik denk eerder omdat ze het alweer vergeten zijn. Wie onlangs het boek van Ernesto heeft gelezen, kon ook lezen dat de ene vis de andere niet is. De ene vis leert van zijn fout en de andere neemt de onvrijwillige piercing door zijn lip er op de koop toe.

Verhalen van zogenaamde boiliehoeren, vissen die je kunt binnen draaien alsof het lijkt dat je een brasem er aan hebt. Deze vissen vreten zich vol met makkelijk aas en nemen voor lief dat ze een keer mogen poseren. Mediageil? Misschien,… maar ze bestaan, ze weten dat ze weer de fout in zijn gegaan. Hoe ik dat weet? Staat onomstotelijk vast namelijk ;-)

Stem Sportvissen 5

Vissen is geen sport? Ik wil mevrouw Thieme wel een keer uitnodigen om mijn trolly volgeladen, 500 meter door een weiland richting de uiterwaarden van onze prachtige ijssel  te duwen. Succes. Flauwekul natuurlijk maar hey, wie begon er nou met flauwekul te verkondigen? Wedstrijden heb ik gelukkig niks mee, maar dat ze de kinderen, de jeugd, de toekomst, voorlichting op school wil ontmoedigen… sorrie hoor, maar dan heb je het toch echt helemaal verkeerd begrepen. Om op het lied van Normaal terug te komen…  i-j zwetst moar wat.. ze zegt letterlijk: “Mocht een hengelverbod (vooralsnog) niet haalbaar zijn, dan moet hengelen sterk worden ontmoedigd door onder andere het verbieden van vislessen op basisscholen.” Dus als het niet haalbaar is, moeten we de kinderen maar lekker zelf aan de waterkant laten klungelen met de vis. Lekker met droge handjes die haak eruit rukken. Dat zullen de vissen wel waarderen inderdaad. 

Stem Sportvissen 2

Nu weet ik opmakend uit afgelopen jaren,..  mensen hebben geen vertrouwen (meer) in de politiek en gaan daarom dus maar niet stemmen.  In dit geval kan dit tegen jou en mij gaan tegenwerken, want elke stem die wij niet aan bijvoorbeeld “Water Natuurlijk” geven, kan naar de partij van de dieren gaan. 1-0 voor hun! Dus ga stemmen en ik hoef je natuurlijk niet te vertellen op wie, als het maar niet op de pvdd is.

Als je wel op een kandidaat van “Water Natuurlijk”  wil gaan stemmen, ik zeg doen!,  kijk dan eens op de site van sportvisserij Nederland. Hier staan alle (sportvis)kandidaten van jou regio. Onthoud die naam en geef hem of haar jou stem!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.