Ik ben een beetje begonnen om mijn hele visgerei zo in te richten dat ik alleen hetgeen naar de waterkant meeneem dat ik echt nodig heb. Het klinkt misschien een beetje raar, maar als alle spullen in 3 grote tassen zouden zitten en ik uit iedere tas iets nodig heb, dan slinger ik ze al snel allemaal achter in de auto in plaats van de boel eerst goed uit te zoeken en alleen mee nemen wat ik echt nodig heb. Dus ben ik sinds enige tijd overgestapt van een groot foudraal, waar mijn 3 hengels, spoedhengel, schepnet en sling in pasten, naar een Tri Sleeve waar alleen mijn 3 opgetuigde hengels en schepnet in gaan...
Lood is giftig en niet voor niets in veel gevallen zelfs verboden. Ondanks dat er nog steeds geen loodverbod is voor het gebruik in de hengelsportindustrie, zie je toch dat diverse betaalwateren het gebruik van lood al verbieden. In de 'De loodrevolutie' artikelen van Tim zijn al diverse alternatieven de revue gepasseerd, waaronder ook de Stonze van Pallatrax. Ik heb het afgelopen jaar voornamelijk gevist met deze werpgewichten en ik kan jullie al verklappen dat ik uitermate verrast was over dit alternatief voor loden werpgewichten. Tijd om mijn bevindingen te delen met jullie dus.
Begin september kreeg ik de vraag of ik een nieuwe beetmelderset wilde testen. Met een weeksessie op de planning in oktober leek het me een goede mogelijkheid om de beetmelders te testen. Tot mijn verassing betreft het de New Direction Tackle Bluetooth Beetmelder set K9+R9. Een hele mond vol voor 4 beetmelders en een sounderbox. New Direction Tackle is een merk dat ik al sinds het ontstaan volg. De beetmelder en sounderbox hebben enkele bijzondere features.
Vandaag, zaterdag 9 december 2017, vindt niet alleen de jaarlijkse VBK-meeting plaats, maar ook de lancering van het 25-jarig jubileumboek ‘Zilver’. Het is een speciaal boek waarin de historie van de Belgische karpervisserij meer dan ooit naar voren komt. In feite is Zilver een verhalenbundel, samengesteld door de voorzitter Mark Hoedemakers en geschreven door vele fanatieke karpervissers uit België en Nederland (en zelfs Engelstalige bijdrage van Steve Briggs). Wij hebben de kans gekregen om het boek al voor de release te mogen lezen en voor onze lezers te reviewen. Daarnaast verloten we één exemplaar van Zilver onder onze lezers, lees verderop wat je hiervoor moet doen.
Aanvankelijk zocht Tom contact met Berry van Baitstar om zijn eigen voerboot te repareren. Niet veel later liep hij met een nieuwe voerboot de deur uit. De Navimate voerboot van Baitstar is een kleine en wendbare boot met veel interessante eigenschappen. Tom heeft hem inmiddels alweer een tijdje in gebruik en in deze review staat hij stil bij de voor- en nadelen van deze voerboot.
Velen vissen er al mee en dat stemt mij gelukkig. Steeds meer grote merknamen schenken eindelijk aandacht aan de safety systemen voor de karpervisserij. Zoals de meesten wel weten ben ik hier een groot voorstander van. Ik blijf het zeggen: ban de loodclips. Er zijn nu al zó veel alternatieven hiervoor, dat er eigenlijk geen smoesjes meer zijn om ze alsnog te gebruiken. Het is en blijft een groot risico als je leader of je hoofdlijn om wat voor een reden ergens kapot gaat. De karper zal dan in het ergste geval een meters lange lijn achter zijn kont aan hebben en dat kan simpelweg dodelijk zijn. Als hij de haak niet zelf kwijt kan raken en hij zwemt zich vast… denk er maar eens over na. Ik zou er niet van kunnen slapen.
We vertoeven in weer en wind aan de waterkant. Een goed pak wat je beschermd tegen de elementen van moeder natuur is een must. Ik ben geen diehard wintervisser en ondanks dat ik beschik over een warmtepak, gebruik ik dit dan ook erg weinig. Voor de meeste situaties is zo'n pak te veel van het goede in mijn geval. Een tijdje keek ik dus al uit naar een pak dat meer universeel inzetbaar is dan een echt warmtepak. Het pak van Tactic Carp leek perfect aan te sluiten bij mijn wensen. Na het pak tijdens diverse sessies in verschillende omstandigheden te hebben gebruikt is het tijd om mijn bevindingen te delen met jullie.
Een beetje lekker zitten tijdens een sessie is wel zo fijn. Met maar 3,2 kg heeft Fox een heel lichte stoel op de markt gebracht genaamd de Fox Duralite Chair. De grote vraag is dan natuurlijk of ze veel concessies hebben moeten doen op comfort? In deze review bespreekt Edwin deze stoel van Fox.
Zogenoemde ‘goalpost rodpods’ nemen flink toe in populariteit. Dat is niet voor niets want het ziet er wel erg gelikt uit. Het combineert de voordelen van de bankstick met buzzerbar en een rodpod ineen. En vaak kan je die onderdelen ook los gebruiken, waardoor je gelijk nieuwe banksticks en losse goalpost buzzerbars hebt bij aanschaf van een rodpod. Daarbij heb je ook het voordeel dat ze compact zijn in het vervoer en weinig ruimte innemen op de visstek. Je setup ziet er ook gelikt uit op zo'n rodpod en daarom is het de hoogste tijd om eens zo’n model aan de tand te voelen. Voor de gelegenheid wist ik voor een aantal weken mijn handen te leggen op de ‘Super Slinky Matrix Patriot pod’. 
Een waadpak is voor veel vissers een essentieel onderdeel van hun uitrusting. Moeilijk bereikbare stekken komen een stuk sneller binnen handbereik. Er zijn veel verschillende soorten waadpakken op de markt verkrijgbaar, maar de komst van PVC waadpakken is de laatste jaren flink toegenomen. In deze review nemen we de Premium Fishing Waders van het Engelse Ollyskins onder de loep.
In onze kennisdocumenten omtrent lood is wel te merken dat er steeds meer initiatieven zijn om een loodverbod in te leiden en om waardige substituten op de markt te brengen. Deze initiatieven komen niet enkel vanuit de bekende kanalen. Caperlan, het hengelsportmerk van de Franse sportwinkelketen Decathlon, bracht namelijk enkele innovatieve substituten naar buiten als werpgewichten van Zamak en hun Ballast Link. Dit laatste product hebben we afgelopen tijd aan een test onderworpen en hierbij onze bevindingen!
Vandaag hebben we weer een interessante review voor jullie klaar staan. De Xplore handmade baitboat van Berns Voerboten is, zoals de naam doet vermoeden, een voerboot die volledig met de hand wordt gemaakt. De boot heeft een voercapaciteit van 2,5 kg, verdeelt over twee laadbakken, en weegt inclusief accu slechts 5 kg. CarpFeeling Crew member Wesley de Wit heeft de boot de laatste tijd in gebruik genomen en heeft een videoreview gemaakt waarin hij de eigenschappen van de voerboot nader bespreekt.
Tijdens het bekijken van de stek die we geboekt hadden voor onze jaarlijkse Frankrijk sessie (hierover in een later artikel meer) had ik het idee dat markers noodzakelijk waren aangezien er weinig obstakels aanwezig waren en de bomenrand vrij egaal leek. Zeg je staafmarkers dan denk je natuurlijk aan MarkerWorld. Mijn oog viel op de reflectiekop aangezien dit geen onnatuurlijk aanzicht geeft boven water. Na mijn Frankrijk sessie dus tijd om mijn bevindingen te delen met jullie.
Toen het Engelse Solar Tackle in 2009 hun Adjustable Back Rests op de markt brachten, ging een wereld open voor veel vissers. Het slimme ontwerp maakte korte metten met loskomende hengels. Inmiddels heeft Solar vorig jaar de derde generatie van deze backrests geïntroduceerd en zien we ook dat de concurrentie niet stil heeft gezeten. In deze review bespreken we een replica maar wel eentje die out-of-the-box genoemd mag worden. Maak kennis met de Adjustable Anodised Butt Rests van Homemade Hair Rigs!
Een tijdje geleden bekeek Frank in deze rubriek de app van WeatherPro, maar er zijn natuurlijk veel alternatieven beschikbaar. Zelf maak ik gebruik van Windfinder van het gelijknamige Duitse bedrijf. Eigenlijk is deze app bedoeld voor watersporters zoals kitesurfers en zeilers, maar aangezien luchtdruk, wind en temperatuur natuurlijk universeel zijn gebruik ik hem veelvuldig in mijn visserij.