Aanvankelijk zocht Tom contact met Berry van Baitstar om zijn eigen voerboot te repareren. Niet veel later liep hij met een nieuwe voerboot de deur uit. De Navimate voerboot van Baitstar is een kleine en wendbare boot met veel interessante eigenschappen. Tom heeft hem inmiddels alweer een tijdje in gebruik en in deze review staat hij stil bij de voor- en nadelen van deze voerboot.
Velen vissen er al mee en dat stemt mij gelukkig. Steeds meer grote merknamen schenken eindelijk aandacht aan de safety systemen voor de karpervisserij. Zoals de meesten wel weten ben ik hier een groot voorstander van. Ik blijf het zeggen: ban de loodclips. Er zijn nu al zó veel alternatieven hiervoor, dat er eigenlijk geen smoesjes meer zijn om ze alsnog te gebruiken. Het is en blijft een groot risico als je leader of je hoofdlijn om wat voor een reden ergens kapot gaat. De karper zal dan in het ergste geval een meters lange lijn achter zijn kont aan hebben en dat kan simpelweg dodelijk zijn. Als hij de haak niet zelf kwijt kan raken en hij zwemt zich vast… denk er maar eens over na. Ik zou er niet van kunnen slapen.
We vertoeven in weer en wind aan de waterkant. Een goed pak wat je beschermd tegen de elementen van moeder natuur is een must. Ik ben geen diehard wintervisser en ondanks dat ik beschik over een warmtepak, gebruik ik dit dan ook erg weinig. Voor de meeste situaties is zo'n pak te veel van het goede in mijn geval. Een tijdje keek ik dus al uit naar een pak dat meer universeel inzetbaar is dan een echt warmtepak. Het pak van Tactic Carp leek perfect aan te sluiten bij mijn wensen. Na het pak tijdens diverse sessies in verschillende omstandigheden te hebben gebruikt is het tijd om mijn bevindingen te delen met jullie.
Een beetje lekker zitten tijdens een sessie is wel zo fijn. Met maar 3,2 kg heeft Fox een heel lichte stoel op de markt gebracht genaamd de Fox Duralite Chair. De grote vraag is dan natuurlijk of ze veel concessies hebben moeten doen op comfort? In deze review bespreekt Edwin deze stoel van Fox.
Zogenoemde ‘goalpost rodpods’ nemen flink toe in populariteit. Dat is niet voor niets want het ziet er wel erg gelikt uit. Het combineert de voordelen van de bankstick met buzzerbar en een rodpod ineen. En vaak kan je die onderdelen ook los gebruiken, waardoor je gelijk nieuwe banksticks en losse goalpost buzzerbars hebt bij aanschaf van een rodpod. Daarbij heb je ook het voordeel dat ze compact zijn in het vervoer en weinig ruimte innemen op de visstek. Je setup ziet er ook gelikt uit op zo'n rodpod en daarom is het de hoogste tijd om eens zo’n model aan de tand te voelen. Voor de gelegenheid wist ik voor een aantal weken mijn handen te leggen op de ‘Super Slinky Matrix Patriot pod’. 
Een waadpak is voor veel vissers een essentieel onderdeel van hun uitrusting. Moeilijk bereikbare stekken komen een stuk sneller binnen handbereik. Er zijn veel verschillende soorten waadpakken op de markt verkrijgbaar, maar de komst van PVC waadpakken is de laatste jaren flink toegenomen. In deze review nemen we de Premium Fishing Waders van het Engelse Ollyskins onder de loep.
In onze kennisdocumenten omtrent lood is wel te merken dat er steeds meer initiatieven zijn om een loodverbod in te leiden en om waardige substituten op de markt te brengen. Deze initiatieven komen niet enkel vanuit de bekende kanalen. Caperlan, het hengelsportmerk van de Franse sportwinkelketen Decathlon, bracht namelijk enkele innovatieve substituten naar buiten als werpgewichten van Zamak en hun Ballast Link. Dit laatste product hebben we afgelopen tijd aan een test onderworpen en hierbij onze bevindingen!
Vandaag hebben we weer een interessante review voor jullie klaar staan. De Xplore handmade baitboat van Berns Voerboten is, zoals de naam doet vermoeden, een voerboot die volledig met de hand wordt gemaakt. De boot heeft een voercapaciteit van 2,5 kg, verdeelt over twee laadbakken, en weegt inclusief accu slechts 5 kg. CarpFeeling Crew member Wesley de Wit heeft de boot de laatste tijd in gebruik genomen en heeft een videoreview gemaakt waarin hij de eigenschappen van de voerboot nader bespreekt.
Tijdens het bekijken van de stek die we geboekt hadden voor onze jaarlijkse Frankrijk sessie (hierover in een later artikel meer) had ik het idee dat markers noodzakelijk waren aangezien er weinig obstakels aanwezig waren en de bomenrand vrij egaal leek. Zeg je staafmarkers dan denk je natuurlijk aan MarkerWorld. Mijn oog viel op de reflectiekop aangezien dit geen onnatuurlijk aanzicht geeft boven water. Na mijn Frankrijk sessie dus tijd om mijn bevindingen te delen met jullie.
Toen het Engelse Solar Tackle in 2009 hun Adjustable Back Rests op de markt brachten, ging een wereld open voor veel vissers. Het slimme ontwerp maakte korte metten met loskomende hengels. Inmiddels heeft Solar vorig jaar de derde generatie van deze backrests geïntroduceerd en zien we ook dat de concurrentie niet stil heeft gezeten. In deze review bespreken we een replica maar wel eentje die out-of-the-box genoemd mag worden. Maak kennis met de Adjustable Anodised Butt Rests van Homemade Hair Rigs!
Een tijdje geleden bekeek Frank in deze rubriek de app van WeatherPro, maar er zijn natuurlijk veel alternatieven beschikbaar. Zelf maak ik gebruik van Windfinder van het gelijknamige Duitse bedrijf. Eigenlijk is deze app bedoeld voor watersporters zoals kitesurfers en zeilers, maar aangezien luchtdruk, wind en temperatuur natuurlijk universeel zijn gebruik ik hem veelvuldig in mijn visserij.
Ook in Nederland beginnen steeds meer bedrijven met het vervaardigen van hoogwaardig en custom karpermateriaal. Een van deze bedrijven is Dutch Carp Metals. Een op en top metaalbewerker die werkelijk fantastische producten maakt van roestvaststaal. Naast de vorig jaar besproken Snag Ears, hebben we recent nog een product van hem uitvoerig getest en dat is zijn Steiger Stand. 
Het welzijn van de karper heeft nog nooit zo centraal gestaan binnen het karpervissen dan dat het nu staat. Een fluweel zachte onthaakmat en weigh sling zijn de nieuwe maatstaven en nadat mijn weigh sling het voor gezien hield besloot ik opzoek te gaan naar een nieuwe. Na wat rondgevraagd te hebben kwam ik uit bij de weigh sling van Trakker, de Sanctuary Retention Sling om precies te zijn. Nadat hij de waterkant al een aantal keren heeft gezien kan ik jullie hier nu wat meer over vertellen.
Ongeveer een jaar geleden lanceerde Shimano de Ultegra 14000 XT-D en XS-D molens. Twee longcast/big pit molens die in het afgelopen jaar ongekend populair zijn geworden met hun krachtige specificaties en strakke looks. Daarbij komt ook dat de prijs voor kwaliteitsmolen gunstig is. Na een flinke zoektocht besloot ik te gaan voor de Ultegra 14000 XT-D en in deze review zal ik mijn bevindingen omtrent deze molen met je delen.
Er zijn tal van verschillende haken op de markt, maar tot voor kort moest je altijd een keuze maken uit weerhaakloze haken of haken met een (micro) weerhaak. Daar is nu een nieuwe optie bijgekomen, want recent heeft Pallatrax de Gripz op de markt gebracht. Dit is een haak die tussen de genoemde varianten in zit, met een uniek ribbelpatroon. Door dit patroon profiteer je van de beste eigenschappen van beide haaktypen en de haak is ook nog eens vlijmscherp. In deze 'aan de waterkant' bespreekt Bob van Biemen deze nieuwe haken.