in zijn zoektocht naar een goed brolly system kwam Tom uit bij de Groundhog FS van Nash. In deze review bespreekt hij zijn bevindingen en staat hij stil bij de verschillende eigenschappen en attributen.
Slaapzakken heb je in alle soorten en maten. Tegenwoordig heeft bijna elk merk wel een stretcher met daarbij een passende slaapzak, maar er zit nogal een verschil in kwaliteit- en prijsverhouding. Zo kwam ik erachter dat duur niet altijd kwaliteit hoeft te betekenen. Ik ben daarom niet over 1 nacht ijs gegaan als het aankomt op het kiezen van een nieuwe slaapzak. Heel lang heb ik mijzelf te kort gedaan als het om slaapzakken ging...
Zoals ik al besprak ik het artikel 'Karperhaken anno 2018', zijn er de laatste jaren veel innovaties te melden op het gebied van haken. Niet alleen zien we de laatste tijd nieuwe patterns op de markt verschijnen, ook de scherpte en dikte van de haak wordt verbetert en dan hebben we het nog niet eens over de evolutie van de weerhaak die we vandaag de dag zien. In deze review neem ik jullie mee in de wereld van Cutting Blade haken en wel de bijzondere variant die heden door Awa-S verkocht wordt.
Enige tijd geleden wist de postbode mijn voordeur (weer) te vinden. Ik had zo’n donkerbruin vermoeden wat dit pakket zou kunnen zijn, want de mogelijkheid bestond dat het wel eens de 8 voet hengels van Prologic konden zijn. Terwijl de postbezorger een soort van PDA in mijn zichtveld drukt om te tekenen, dwaalt mijn blik af naar het pakket. Naarstig was ik opzoek naar een punt van herkenning en ja hoor “Svendsen Sports” prijkte op het etiket. Een last viel van mijn schouders, want met enige smart keek ik naar deze hengels uit.
Vorig jaar heb ik met veel plezier de beetmelders van New Direction Tackle aan de tand gevoeld. Deze leuke beetmelders met unieke functies hebben me aangenaam verrast. Afgelopen winter kreeg ik de vraag om de nieuwe Smart Bivvy Light te testen. Uiteraard zei ik daar geen nee tegen. Toevallig had ik net daarvoor een andere (merkloze) Bivvy light gekocht. Hiermee kon ik dus een goed vergelijk maken met de Smart Bivvy Light van New Direction Tackle. Nu ruim een halfjaar verder heb ik beide lampen getest en tadaaaa een review!
Tom Lenters maakt veel gebruik van een rubberboot in zijn visserij en was lang op zoek naar een kleine en compactere boot voor de kleinere en middelgrote wateren. Op Carp Zwolle 2018 vond hij zo'n boot op de stand van Raptor en hij koos voor de Fast Air 170, een bootje met airdeck en zonder spiegel. Inmiddels heeft hij de boot enkele maanden in gebruik en in deze (video)review deelt hij zijn bevindingen met je.
Teken, wie kent ze niet? Het worden er ieder jaar meer. Voor tien jaar geleden had ik er nog nooit één gezien. Als kind en puber speelden we altijd buiten, viste ik vrijwel elke dag dat ik kon, maar nog nooit zag ik ooit een teek. Ik zelf kwam pas met teken in aanraking toen ik achter de parel van Twente aan zat. Dat water ligt midden tussen de weilanden met paarden, schapen en koeien. Maar daar was het dan ook direct raak. Als je daar door het hoge gras liep, zag je ze over je schoenen lopen, brrr. 
Het merk Raptor zullen jullie waarschijnlijk vooral kennen van hun boten. Rond Carp Zwolle hebben ze naast diverse nieuwe boten ook diverse andere producten gelanceerd. Zo hebben ze diverse tenten, onthaakmatten, stoelen, strechers en schepnetten toegevoegd aan hun assortiment. De schepnetten worden uitgebracht onder de naam RCG Venator en is er in drie modellen. Aangezien mijn visserij eigenlijk alleen van de kant is heb ik het schepnet met de steel uit één deel aan een test onderworpen.
Ik ben een beetje begonnen om mijn hele visgerei zo in te richten dat ik alleen hetgeen naar de waterkant meeneem dat ik echt nodig heb. Het klinkt misschien een beetje raar, maar als alle spullen in 3 grote tassen zouden zitten en ik uit iedere tas iets nodig heb, dan slinger ik ze al snel allemaal achter in de auto in plaats van de boel eerst goed uit te zoeken en alleen mee nemen wat ik echt nodig heb. Dus ben ik sinds enige tijd overgestapt van een groot foudraal, waar mijn 3 hengels, spoedhengel, schepnet en sling in pasten, naar een Tri Sleeve waar alleen mijn 3 opgetuigde hengels en schepnet in gaan...
Lood is giftig en niet voor niets in veel gevallen zelfs verboden. Ondanks dat er nog steeds geen loodverbod is voor het gebruik in de hengelsportindustrie, zie je toch dat diverse betaalwateren het gebruik van lood al verbieden. In de 'De loodrevolutie' artikelen van Tim zijn al diverse alternatieven de revue gepasseerd, waaronder ook de Stonze van Pallatrax. Ik heb het afgelopen jaar voornamelijk gevist met deze werpgewichten en ik kan jullie al verklappen dat ik uitermate verrast was over dit alternatief voor loden werpgewichten. Tijd om mijn bevindingen te delen met jullie dus.
Begin september kreeg ik de vraag of ik een nieuwe beetmelderset wilde testen. Met een weeksessie op de planning in oktober leek het me een goede mogelijkheid om de beetmelders te testen. Tot mijn verassing betreft het de New Direction Tackle Bluetooth Beetmelder set K9+R9. Een hele mond vol voor 4 beetmelders en een sounderbox. New Direction Tackle is een merk dat ik al sinds het ontstaan volg. De beetmelder en sounderbox hebben enkele bijzondere features.
Vandaag, zaterdag 9 december 2017, vindt niet alleen de jaarlijkse VBK-meeting plaats, maar ook de lancering van het 25-jarig jubileumboek ‘Zilver’. Het is een speciaal boek waarin de historie van de Belgische karpervisserij meer dan ooit naar voren komt. In feite is Zilver een verhalenbundel, samengesteld door de voorzitter Mark Hoedemakers en geschreven door vele fanatieke karpervissers uit België en Nederland (en zelfs Engelstalige bijdrage van Steve Briggs). Wij hebben de kans gekregen om het boek al voor de release te mogen lezen en voor onze lezers te reviewen. Daarnaast verloten we één exemplaar van Zilver onder onze lezers, lees verderop wat je hiervoor moet doen.
Aanvankelijk zocht Tom contact met Berry van Baitstar om zijn eigen voerboot te repareren. Niet veel later liep hij met een nieuwe voerboot de deur uit. De Navimate voerboot van Baitstar is een kleine en wendbare boot met veel interessante eigenschappen. Tom heeft hem inmiddels alweer een tijdje in gebruik en in deze review staat hij stil bij de voor- en nadelen van deze voerboot.
Velen vissen er al mee en dat stemt mij gelukkig. Steeds meer grote merknamen schenken eindelijk aandacht aan de safety systemen voor de karpervisserij. Zoals de meesten wel weten ben ik hier een groot voorstander van. Ik blijf het zeggen: ban de loodclips. Er zijn nu al zó veel alternatieven hiervoor, dat er eigenlijk geen smoesjes meer zijn om ze alsnog te gebruiken. Het is en blijft een groot risico als je leader of je hoofdlijn om wat voor een reden ergens kapot gaat. De karper zal dan in het ergste geval een meters lange lijn achter zijn kont aan hebben en dat kan simpelweg dodelijk zijn. Als hij de haak niet zelf kwijt kan raken en hij zwemt zich vast… denk er maar eens over na. Ik zou er niet van kunnen slapen.
We vertoeven in weer en wind aan de waterkant. Een goed pak wat je beschermd tegen de elementen van moeder natuur is een must. Ik ben geen diehard wintervisser en ondanks dat ik beschik over een warmtepak, gebruik ik dit dan ook erg weinig. Voor de meeste situaties is zo'n pak te veel van het goede in mijn geval. Een tijdje keek ik dus al uit naar een pak dat meer universeel inzetbaar is dan een echt warmtepak. Het pak van Tactic Carp leek perfect aan te sluiten bij mijn wensen. Na het pak tijdens diverse sessies in verschillende omstandigheden te hebben gebruikt is het tijd om mijn bevindingen te delen met jullie.